Büyükşehir Belediyesi Mart ayı olağan meclisinin ilk oturumu, Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü konferans salonunda yapıldı. Meclis, milletvekili aday adaylığı istifalarının ardından 2 yeni üyesiyle toplandı. İstifa eden Ak Partili Mehmet Başaran ve MHP'li Ahmet Yaşar'ın yerine Ak Parti Kepez Belediye Meclis Üyesi İsmail Afşar ve CHP Aksu Belediye Meclis Üyesi Yusuf Kumbul Büyükşehir'in yeni üyeleri olarak salonda yer aldı. Mecliste ayrıca iki üyeden boşalan encümen ve ihtisas komisyonu üyeliklerine de seçim yapıldı. Başaran'dan boşalan Büyükşehir Belediyesi Encümen üyeliğine yapılan gizli oylamada Afşar, Plan ve Bütçe Komisyon üyeliğine ise MHP'den İrfan Yılmaz seçildi.
Mecliste Büyükşehir Belediyesi'nin ekonomik imkanlar nedeniyle eğitime ara vermek durumunda kalan öğrencilere 50 lira eğitim, muhtaç ailelere ekmek yardımı ve dar gelirli ailelerin denetlenebilir elektronik kart, kısa adıyla 'Sosyal Kart' ile temel ihtiyaç maddelerini karşılamasına olanak sağlayan projeler oy birliğiyle kabul edildi. Görüşmeler sırasında CHP Grup Sözcüsü Ruhi Beşiktaş, Büyükşehir Belediyesi'nin öğrenci yurdunun maddi imkanlar gerekçe gösterilerek TÜRGEV'e devredildiğini hatırlatarak, “Şimdi öğrencilere 50 lira bir rakam koyuyorsunuz. Kendinizle çelişmiyor musunuz?" diye sordu ve eğitim yardımının 100 lira olarak düzenlenmesini önerdi.
Başkan Türel, yurdun Büyükşehir Belediyesi'ne 1.8 milyon liralık ekonomik yük getirmesinin söz konusu olduğunu belirterek, "Çelişki biz buranın öğrenci yurdu olarak kullanılmasını ortadan kaldırsaydık doğardı" dedi. Eğitim yardımının 100 liraya çıkartılmasının ilerleyen günlerde gündeme geleceğini belirten Başkan Türel, “Büyükşehir Belediyesi olarak ilk defa bu kadar geniş çaplı bir sosyal belediyecilik uygulamasını hayata geçireceğiz. Önce sistemi oturtalım, ondan sonra 50 liralık yardımı artırmayı öngörüyoruz" dedi. Yapılacak yardımlarda kişilerin, ailelerin, öğrencilerin seçimi konusunda kriterlerin belli olduğunun altını çizen Türel, “'Alma mazlumun ahını çıkar aheste' diye bir söz vardır. Hiçbir mazlumun ahını alamayız, en ufak adaletsizliğe izin veremeyiz. Benim bile bir başkan olarak tasarrufum olmayacak şekilde kriterlerle yürüteceğiz. Özel bir çalışma yapıyoruz" diye konuştu.
KOORDİNATÖR TARTIŞMASI
Mecliste İlçe Hizmetleri Daire Başkanlığı'na bağlı şube müdürlüklerinin kurulması için yapılan görüşmeler, Büyükşehir Belediyesi'nin ilçelerde uyguladığı koordinatörlük sistemi hakkında sert tartışmalara sahne oldu. Başkan Türel, ilçelerde koordinatörlerin başkanlığın yetkisi dahilinde görevlendirildiğini ve kendisini temsille yükümlü olduklarını söyledi. Türel, CHP'li meclis üyelerinin konuyla ilgili Alanya'da açtığı davada yerel mahkemenin davayı reddettiğini söyledi.
Koordinatörlerin, Büyükşehir Belediyesi şirketlerinde görevli olduğunu belirten Türel, aylık ortalama maaşlarının 2 bin 500 lira civarında olduğunu söyledi. Bazı koordinatörlerin ise hiç maaş almadan gönüllülük esasına göre çalıştığını aktaran Türel, “Merkez ilçelerde Döşemealtı ve Konyaaltı hariç, koordinatör atamayı düşünmüyoruz. Bu ilçeler de coğrafyası çok zor olduğu için tercih edildi. Kaldı ki Döşemealtı Koordinatörlüğü benden önce kurulmuştu. Şimdi koordinatörlükler için 'Hukuki değildir.' CHP'nin o zaman bu konuda gösterdiği tasarrufu anlamakta nasıl güçlük çekmediğinizi ben anlamakta zorluk çekiyorum" diye konuştu.
Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, “İşin hukuki boyutu ve sahada uygulama farklı. Manavgat'ta koordinatör gerekiyor" dedi. Yanlış uygulamalar, özellikle koordinatörlerin siyasi ölçekli hareket ettiği takdirde Antalya Büyükşehir ve ilçe belediyesinin kutuplaştırıldığını savunan Sözen, “Büyükşehirle ilçe belediye gardını alır pozisyona geliyor. Bundan da vatandaş zarar görüyor. Koordinatörlük, 'Manavgat'ta ilçe belediyesini nasıl pasifize edebiliriz, nasıl çalıştırmaz hale getirebiliriz'e gelmiş durumda" diye konuştu.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA) -