ANDARMA Genel Komutanlığı'nın 'Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi'nin Antalya'daki tanıtımında konuşan Konya Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Güral Alpar, Türkiye'de kadınların en az 3'te 1'inin, bazı bölgelerde ise 3'te 2'sinin şiddet gördüğünü kaydetti. Alpar, boşanan kadınların yüzde 70'inin de şiddete maruz kaldığını söyledi.
Anayasa'daki kadının korunması, maddi ve manevi varlığının geliştirilmesi güvencesi kapsamında İçişleri Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında jandarmanın rolüyle ilgili imzalanan protokol kapsamında uygulamaya konulan proje, Antalya'da tanıtıldı. Jandarma Genel Komutanlığı'nca yürütülen 'Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi'nin Koordinasyon ve Farkındalık Yaratma Çalıştayı The Marmara Hotel'de gerçekleşti.
KADINLARIN YÜZDE 70'İ YOKSUL
Jandarmanın kadına şiddetle mücadele çalışmalarına ait bir video sunumun yapıldığı toplantıda konuşan Konya Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Güray Alpar, dünyada yoksulluk sınırı altındaki kişilere bakıldığında bunların yüzde 70'inin kadın olduğunu, dünyadaki mal varlığının yüzde 99'unun erkeklere, sadece yüzde 1'inin kadınlara ait olduğunu söyledi.
KİŞİLER ARASI ŞİDDET ARTIYOR
Küresel cinsiyet uçurumu raporuna göre Türkiye'nin 142 ülke arasında 137'nci sıradaki Kenya'nın bile gerisinde olduğunu söyleyen Alpar, şiddetin değişik türleri olduğunu ve günümüzde 16'ncı sıradaki kişilerarası şiddetin önümüzdeki yıllarda giderek artacağı ve 2020 yılında 12'nci sıraya geçeceğinin beklendiğini kaydetti.
TÜRKİYE'DE KADINLARIN 3'TE 2'Sİ ŞİDDET GÖRÜYOR
Çatışma ve şiddet olaylarından en fazla etkilenen kesimin kadınlar olduğunu anlatan Tuğgeneral Alpar, "Araştırmalara göre Papua Yeni Gine'deki bazı yerli kabileler dışında nerdeyse tüm toplumlarda kadınlar şiddet görmektedir. Gelişmiş ülkelerde bile kadınların 3'te 1'i ile 2'si arasında değişen oranlarda kadınların şiddete maruz kaldığı saptanmıştır. Ülkemizde ise kadınların en az 3'te 1'i, bazı bölgelerde 3'te 2'si şiddet görüyor" dedi.
BOŞANANLARIN YÜZDE 78'İ ŞİDDETE MARUZ KALIYOR
Kocasından boşanan ve ayrılanlardan şiddete maruz kalan kadın oranının yüzde 78 gibi inanılması güç boyutlara ulaştığını kaydeden Tuğgeneral Alpar, "Bu bizler için özelikle tedbir alınmasını gerektiren yüksek risk grubunu oluşturuyor. Kadınların yüzde 45'i 'Dayak yerseniz ne yaparsınız' sorusuna 'Hiçbir şey yapmam, katlanırım' cevabını vermiştir. Bu oran doğu illerimizde yüzde 50'lerin üzerine çıkıyor" diye konuştu.
GÜVENLİK GÜÇLERİNE BAŞVURU ÇOK DÜŞÜK
Kadınların şiddet olayını çoğunlukla komşu arkadaşlarıyla paylaştığını belirten Tuğgeneral Alpar, "Güvenlik güçlerine başvuru oranıysa yüzde 5 gibi düşük bir oran. Kadınların neden başvuru yapmadığını incelediğimizde ise mahalle baskısı, korku, ekonomik özgürlüğün olmaması, 'başvursam da bir şey olmaz, benimle ilgilenmezler' düşüncesinin öne çıktığı görülüyor" dedi.
GÜVENLİK GÜÇLERİ EĞİTİLMELİ
Kadınların sadece yüzde 20'sinin güvenlik güçlerinin görevlerini yerine getirdiğini düşündüğünü belirten Alpar, "Yüzde 5'i ise güvenlik güçlerinin eğitimiyle kadına yönelik şiddetin azalacağına inanıyor. Dolayısıyla bu sorunun çözümünde güvenlik güçlerini eğitmek ve başvuru miktarını artırmak gerekiyor. Kadında kendini güvende hissetme arzusu yaratılamıyorsa kadınların güvenlik güçlerine başvurma düzeyi düşük kalmaya devam edecektir" dedi.
8 BİN JANDARMA GÖREV YAPIYOR
Proje kapsamında kadına yönelik şiddetin önlenmesi konulu bir ders kitabı hazırlandığını belirten Tuğgeneral Alpar, erbaş, er ve vatandaşları kapsayan kadına yönelik şiddetin önlenmesini kapsayan, bilinçlendirme ve farkındalık yaratılmasına yönelik faaliyetlerin sürdürüldüğünü dile getirdi. Tuğgeneral Alpar, Jandarma genel Komutanlığı bünyesinde bu yönde kadrolar oluşturulduğunu ve 8 bin jandarma personelinin kadına şiddetin önlenmesine yönelik alanlarda görev yaptığını kaydetti.
VALİDEN KOMUTANA KENYA YANITI
Toplantıda bu sorunun salt bir güvenlik meselesi olarak algılanamayacağının açık olduğunu belirten Vali Muammer Türker, Tuğgeneral Güray Alpar'ın Kenya'nın bile gerisinde olduğumuz yönündeki açıklamasına yanıt verdi. Kenya'ya gittiğini belirten Vali Türker, "Kenya'ya bırakın kadınları, erkekler bile gitmek istemez. Kenya ile Türkiye genel olarak bu açıdan çok mukayese edilebilir bir örnek olamaz" dedi.
Vali Türker, bu konuda başarı elde edilmek isteniyorsa sadece yasal düzenlemeler ve güvenlik anlamında atılacak adımların yeterli olmayacağını da belirterek, herkesin üzerine sorumluluk alması gerektiğini söyledi. Türker, hem Türk toplumu olarak hem de dinimizde kadına şiddete yer olmadığını da açıkladı.
HALA YÜKSEK ŞİDDET ORANLARI
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Hacettepe Üniversitesi Nüfus Enstitüleri'ne yaptırdığı bir araştırmayı anlatan toplumsal cinsiyet uzmanı Gülsen Ülker, 2008 yılı verilerine göre son 6 yılda yaşanan değişikliğin ölçüldüğü bu araştırmada duygusal şiddet ve istismar yüzde 44'ken yine aynı olduğu, fiziksel ve cinsel şiddetin yüzde 42'den yüzde 38'e düştüğü, ama bunun önemli bir düşüş gibi görülemediğini söyledi. Ülker, oranların hala yüksek şiddet oranında olduğunu açıkladı.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)