Tarım ve Orman İl Müdürü Recep Bulut, Osmaniye İl Gelişim Planının, 'tarım, hayvancılık ve ormancılık sektörlerinin güçlendirilmesi ve rekabetçiliğinin arttırılması' hedefinde yer alan 'seracılığın geliştirilmesine yönelik projeler geliştirilecek' stratejisi konusunda, Toprakkale ilçesinde uygulanmak üzere Osmaniye İl Özel İdare destekli "Osmaniye İlinde Pitaya Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi"nin hazırlandığını söyledi. Müdür Bulut, proje ile Toprakkale ilçesinde bulunan bir önder çiftçi tarafından kurulan 1 dekar sera içerisine 1000 adet Pitaya meyvesi fidanı dikilerek tropik meyve yetiştiriciliğinin ilde yaygınlaşmasının planlanmakta olduğunu bildirdi.
Projenin toplam maliyetinin 70 bin 300 lira olduğunu ve 12 bin lirasının Osmaniye İl Özel İdaresi kaynağından, kalan kısmının da önder çiftçi tarafından karşılandığını kaydeden Bulut, "Proje kapsamında her türlü arazi bedeli, sera kurulum maliyeti, destek sistemi, damla sulama maliyeti, sera ısıtma sistemi ve yakıt, gölge tülü, toprak hazırlama maliyeti, gübre maliyeti, sulama maliyeti, fidan dikimi, dikim sonrası bakım, bu kapsamda kullanılacak olan alet ve ekipmanlar ve işçilik maliyetleri projeye katılan önder çiftçimiz Ömer Faruk Uyutmaz tarafından karşılanmıştır. Pitaya fidanı maliyetinin tamamı ise Osmaniye İl Özel İdaresi bütçesinden karşılanmıştır" dedi.
12 AY SONRA İLK HASAT
Müdür Recep Bulut, projede pitaya fidanı olarak Türkiye'de yetiştirilip başarılı sonuçlar alınmış olan Vietnamese White 'erkenci', Philippines Purple 'orta dönem' ve Colombia Red 'geçci' çeşitlerinin seçildiğini belirterek şöyle devam etti: "Pitaya fidanları dikim yapıldıktan 12 ay sonra ilk hasat yapılır. İlk yıl 1 dekardan 1000-1500 arasında meyve hasadı yapılır. Hasat dönemi Temmuz-Kasım ayları arasındaki 5 aylık dönemdir. Dikimin yapılmasından 24 ay sonra aynı yerden 4 bin civarında meyve hasadı yapılır. Bahçenin tam verime geçmesi için 36 ay beklemek gerekir. 3 yaşına gelmiş yetişmiş bir bahçeden 10 bin civarında meyve hasadı yapılır ve bundan sonraki yıllarda 10 bin ve 15 bin adet meyve arasında bir hasat yapılır. 2019 yılında pitaya meyvelerinin üretici satış adet fiyatı 10 TL'dir."
İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |