Transpalet, ağır yüklerin kaldırılmasında ve çok kısa mesafelerde taşınma sürecinde kullanılan iş makineleridir. Bu araçlar insan gücüyle, aküyle ya da yakıtlı motorla çalışabilir. Çalışma alanları ve depolama alanlarında çok ağır yüklerin taşınması sürecinde görev alırlar. Transpaletlerin kapasiteleri kullanım alanı ve yüke göre farklılık gösterir.
Tasarım olarak bu iş makineleri iki tane çataldan meydana gelir. Çatallar paletin üstünde yer alan boşluklara girer. Daha sonra çatallar yukarı doğru kaldırılır ve yükleme işlemi tamamlanır. Taşıma sırasında paletlerin belirli bir yükseklikte olması gerekir. Bu yükseklik minimum olarak 100 mm kadardır. Transpaletlerin üzerinde yük olduğunda hızlı dönüş yapılmamalıdır. Bu durumda paletler devrilebilir.
Transpalet Nasıl Çalışır?
Transpaletler yatay çalışma prensibine sahiptir. Bu ürünler farklı boyda ve ağırlıkta yükleri kaldırmak için özel tasarıma sahiptir. Özellikle depolama alanlarında pratik ve ekonomik çözümler vaat ederler. Hidrolik pompa gücü ve çatal kaldırma direncine göre 400-500 kilodan itibaren yük taşıyabilir. Transpalet modeline göre bu kapasite 4-5 tona kadar çıkabilir.
Motorlu transpalet modelleri üzerinde oturma yeri de bulunmaktadır. Bu iş makineleri ile manuel kaldırma ve taşıma işlemleri yapılır. Ancak canlı taşıma işlemleri için uygun değildir. Tek kişi transpalet üzerinde durarak taşıma işlemini komuta edebilir. Bu iş makineleri operatörler ve deneyimli personeller tarafından kullanılmalıdır. Aksi halde iş güvenliği açısından bazı endişeler ortaya çıkabilir.
Transpalet Modelleri
Kullanım alanlarına göre çok çeşitli transpalet modelleri bulunur. Tonajı, çatal uzunluğu, kaldırma yükseklik özellikleri, kapalı boy ölçüsü, kullanım ortamı, gövde kaplaması, tekerlek yapısı, çalışma prensibi gibi birçok özelliğe göre transpaletler çeşitlere ayrılırlar.
Ağırlıklarına göre 500 kilo ile 5 ton arasında farklı tonajlar olur. Standart olarak 2.5 ton ağırlık kaldırma kapasiteleri bulunur. Çatal boyutları ise 500 mm ile 3000 mm arasında değişir. Standart çatal uzunlukları 1150 mm olur. Çatal genişliğine göre dar ve geniş modelleri bulunur. Kullanılacağı zemine göre polyemit, küçük veya metal tekerlekli olabilir. Gövde yapısı fırın boyalı, plastik, galvaniz, paslanmaz çelik malzemelerden üretilebilir.
Transpalet Fiyatları
Transpalet fiyatları öncelikle ürünün marka ve modeline göre değişiklik göstermektedir. Transpaletler insan gücüyle çalışan modellerde en uygun bedellerle satışa çıkar. Akülü ve motorlu modeller daha yüksek fiyatlıdır. Aynı zamanda kaldırma kapasitesi, hidrolik gücü ve tekerlek yapısı da fiyatlar üzerinde belirleyici unsurlardır.
Farklı iş alanları için ekonomik transpalet çeşitleri bulunur. Transpaletler periyodik kontrolleri yapıldığında ve orijinal yedek parça değişimi söz konusu olduğunda uzun yıllar boyunca kullanılabilir. Minimal tasarımları ile dar alanlarda dahi ağır yüklerin taşınmasında görev alabilirler. İş ihtiyaçları, taşınacak malzemenin yapısı ve ağırlığı, taşıma yapılacak alan gibi noktalara göre bütçenize uygun seçimler yapabilirsiniz.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |