Kırkpınar BESYO tarafından Balkan Yerleşkesi 75'inci Yıl Spor Salonu'nda gerçekleştirilen sınavlar sabah 09.30'da başladı. Kadın adayların basketbol seçmeleriyle başlayan yetenek sınavlarında çok sayıda öğrenci adayı hayallerine ulaşmak için en iyi performansı sergilemeye çalıştı. Toplam 1459 öğrencinin yetenek sınavları için kayıt yaptırdığı BESYO'da bu rakamla geçen yılın katılım rekoru kırıldı.
"SINAVLARI OBJEKTİF ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRİYORUZ"
Sınavlarla ilgili konuşan Kırkpınar BESYO Müdürü Prof. Dr. Hakan Tuna, ilk olarak yüzde 10 kontejyanlı engelli sınavlarıyla seçmelerin başladığını belirtti. 8 öğrencinin engelli kontejyanıyla BESYO'ya alındığını ifade eden Tuna; "Sınava giren öğrencilerde bu sene yüksek bir rakamla karşılaştık. Geçen sene 800'lerde olan rakam bu sene 1459'larda karşımıza çıktı. Aslında internetten başvurular 3 binin üzerindeydi fakat 1459 kesin kayıt yaptıran öğrenciyi bekliyoruz. Sınav 27'sinden başlayarak, tatil de içeren 30 Ağustos da dahil 1 Eylül Pazar gününe kadar devam edecek. 1459 öğrencini 1/4'ünü bayan öğrenci oluşturuyor. Ağırlık bu yıl yine basketbol ve futbol branşları oluşturuyor. BESYO bu sınavı yıllardan beri yapılıyor. İlk sınavlarımız kız öğrencilerin basketbol sınavlarıyla başladı. Objektif bir şekilde sınavları gerçekleştiriyoruz. Basketbolun dışında futbol, badminton, voleybol, tenis, yüzme, atletizm, hentbol ve judo branşında sınavlarımız olacak" dedi.
"BU YIL REKOR KATILIM OLDU"
Geçen seneye kıyasla bu yıl rekor bir katılım olduğunu ifade eden Yüksekokul Müdürü Tuna; "Geçen seneye göre baktığımızda bu yıl rekor bir katılım var. Yüzde 90'lara yakın bir artış var. Kontejyan sayımız şu anda 250 kişi. Bir ay önce yabancı uyruklu öğrencilerin sınavı oldu. Orada da yaklaşık 40 öğrenciyi aldık. Bizim milli kontejyanımız da var ve Deste Küçük Boy'dan itibaren Kırkpınar kontejyanımız da var. Fakat burada yanlış anlaşılma olmasın. Millilerin de barajı var. Milli de YÖK'ün sınavından 150 almak zorunda, Kırkpınar sporcusu da 150 almak zorunda. Diğer üniversitelerden farkımız, 150 alıp burada sınava girdiklerinde kontejyan derecelerine göre okula alınıyorlar. Burada kriter sadece sınava girmeleri. Sınava girmeleri BESYO'yu kazanmalarına yetiyor" diye konuştu.
İstanbul'dan gelerek BESYO sınavına giren Gamze Mısırlı çok sıkı çalıştıklarını, emeklerinin karşılığını almak istediklerini söyledi. Mısırlı; "Çok sıkı çalıştık. 10 saate yakın antrenmandan çıkmadığımız oldu. Su bile içemiyorduk ciğerlerimiz şişmesin diye. İnşallah emeğimizin karşılığını almayı bekliyoruz burada. Hedefim iyi insanlar yetiştirmek. Spordan önce insanlara iyi insan olmayı öğretmeyi istiyorum. Kadın şiddet yaygınlaştığı için erkek öğrencilerime bunları aşılamayı planlıyorum. Zaten iyi insan olursak iyi sporcu olunacağını düşünüyorum" dedi.
İstanbul'dan gelen bir diğer öğrenci adayı Aleyna Karataş ise hedefinin ileride başarılı bir sporcu olmak olduğunu belirtti. Karataş; "Hedefim ileride başarılı bir sporcu olmak. Dünya çapında derecelerimin olduğu sporcu olmak istiyorum. Bütün spor dallarını denedim. Bir sporcu sadece bir dala kısıtlı kalmamalı. Çünkü ne kadar kendinizi geliştirirseniz o kadar şey katarsınız sporcu kişiliğinize" diye konuştu.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |