Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Polis Eşleri Kaynaşma Yardımlaşma Derneği ve Uluslararası Polis Birliği Türkiye'nin ortaklığında, akaryakıt firması OPET'in sponsorluğunda başlatılan 'Trafik Dedektifleri Projesi'nin Antalya'daki ilk dersi gerçekleştirildi. Ankara, İstanbul, Bursa ve İzmir'den sonra Antalya'da hayata geçirilen projenin Uygulama Oteli'ndeki ilk dersine, Vali Sebahattin Öztürk, Vali Yardımcısı Mehmet Kurdoğlu, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Aykut Tanrıverdi, İl Emniyet Müdürü Cemil Tonbul, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, OPET Kurumsal İletişim Müdürü Ayşenur Aydın ile eğitim alacak 7'nci sınıf öğrencileri katıldı.
EN ÖNEMLİ PAYDAŞI ÇOCUKLAR
Eğitim öncesinde konuşan Vali Öztürk, çocukların davranışları üzerinde meydana gelecek değişikliklerin büyüklerin hayatını yönlendirdiğini belirterek, "Bu ve bundan sonra alacağınız derslerde göreceğiniz ve uygulamalı yapacağınız birtakım eğitim aşamalarında edindiğiniz tecrübeleri anne babalarınıza, diğer büyüklerinize ve kendinize önemli oranda söyleyin, dikte edin, onları tekrar edin. Anne babalarınıza söyleyin, bunun etkili olacağını göreceksiniz. Bu projenin en önemli paydaşı siz çocuklarsınız. Sizin davranışlarınızda bir değişikliğe yol açabilirsek bu en büyük kazancımız olacaktır" dedi.
ÖLÜMLÜ KAZALAR YÜZDE 50 AZALDI
İl Emniyet Müdürü Tonbul, trafik kazalarının yüzde 99'unun insan unsurundan kaynaklandığını aktarırken, Antalya'da trafik kazalarını azaltmak için yürütülen projelerden bahsetti. Bu projeler sayesinde Antalya'da ölümlü kazalarda yüzde 50, yaralamalı kazalarda yüzde 12 düşüş sağlandığını vurgulayan Cemil Tonbul, "Elde ettiğimiz başarının daha da artması için özellikle küçük yaştaki çocuklarımıza eğitim verilmesi gerektiği kaçınılmaz hale gelmiştir. Trafik Dedektifleri'nin amacı trafik kullanıcılarının küçük yaşta eğitilip trafik kurallarını benimsemesini sağlamak ve çevresine etki ederek trafik kurallarına uyumu artırmaktır. Biz büyükler küçüklerimize örnek olamadık ama küçüklerimiz bize çok iyi örnek olacaktır diye düşünüyoruz" dedi.
AZİMLE ÇALIŞACAĞIZ
İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay Antalya'da başkasının haklarına saygı duyan bir gençlik yetişmesi için çalıştıklarını ifade ederken, ortak bir kent kültürü ve trafik anlayışı oluşturmak için bu gibi projelere ihtiyaç olduğunu kaydetti. OPET Kurumsal İletişim Müdürü Ayşenur Aydın ise Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olan trafikle ilgili sıkıntıları kökten çözmek için çocuklardan başlamak gerektiğini belirterek, bu konuda azimle çalışacaklarını söyledi.
9 ANA KONUDA EĞİTİM VERİLİYOR
Konuşmaların ardından Trafik Dedektifleri Projesi kapsamında yaklaşık 100 öğrenciye eğitim verildi. Öğrencilere, trafik kurallarını günlük hayatta nasıl kullanacakları anlatıldı. Trafik Dedektifleri Projesi, 3 yıl içerisinde Türkiye'nin 81 ilindeki okullarda 3-17 yaş arasındaki toplam 1,5 milyon çocuk ve genç ile dolaylı olarak ailelerine trafik bilinci aşılamayı hedefliyor. Proje ile önce öğretmenler, daha sonra çocuklar ve gençler 9 ana konuda bilinçlendirilerek, trafik kazalarının engellenmesinde kalıcı bir çözüm yaratılması ile çocuk ve gençlere Trafik Dedektifi unvanı verilerek trafik konusunda bilinçli bir davranış modeli gerçekleştirmeleri amaçlanıyor. Proje kapsamında, çocuk ve gençlere 'trafik işaret ve levhaları', 'emniyet kemeri ve çocuk koruma sistemleri', 'yaya geçidi', 'üst ve alt geçit kullanımı', 'güvenli bisiklet kullanımı', 'yaya güvenliği', 'görünürlük', 'araçta güvenli yolculuk', 'karşıdan karşıya geçme' ve 'güvenli oyun alanları' başlıkları altında eğitimler veriliyor.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)