Normal çilek tünellerindeki üretimin aksine, sera içine kat kat döşenen olukların saksı hali getirilmesi ile yapılan katlı üretimde toprak yerine Hindistan cevizi kabukları kullanılıyor.
YÜKSEK VERİM KALİTELİ VE HİJYENİK ÇİLEK
Sera sahibi Mustafa Yaman yaptığı açıklamada, amacının birim alanda daha yüksek verim almak, kontrollü üretimle kaliteli standart ve hijyen koşullarına uygun çilek üretmek olduğunu belirtti. 1 dönüm çilek bahçesine 5 bin çilek fidanı dikildiğini işaret eden Yaman, "Katlı sistemle 1 dönüm alana 22 bin çilek fidanı diktik. Üretim 4 kat arttığı gibi ürettiğimiz çileğin raf ömrü de normalden daha uzun" dedi.
Çileğin toprakla temas etmediğini ve döllemenin ise bal arısıyla yapıldığına işaret eden Yaman, "Dışarıdan hiçbir zararlının girmesi mümkün değil. Tertemiz kaliteli ve hoş kokulu aroması yüksek çilek üretiyoruz. Bu üretim modelini diğer çiftçilere tavsiye ediyorum. Başlangıçta maliyet yüksek ancak üretimde en az 3 kat artıyor, ürün diğer normal çileğe oranlar yüzde 80 daha yüksek fiyatta alıcı buluyor" dedi.
Gazipaşa Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hasan Aslan ise serada topraksız tarımın geleceğin uygulaması olarak gördüklerini kaydetti. Uygulamanın yaygınlaşmasını beklediklerini aktaran Aslan, çeşitli ürünlerin bu şekilde yetiştirilebildiğini açıkladı. Topraksız tarım uygulamalarında ürünün hava koşullarından etkilenmediğini vurgulayan Aslan, "Topraksız üretimde hastalık riski yok. Bundan dolayı bu tip ürün yetiştiriciliği 'iyi tarım uygulaması' sınıfına giriyor" dedi.
Erdem KÖSE/GAZİPAŞA,(DHA)