Tokat Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Tokat'ta genelinde yapılan, unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemekler için kitap çalışması başlattı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ekipleri, il genelinde bulunan lokantaları gezerek aşçılarla birlikte unutulan yemekleri derledi. Tokatlı aşçılar tarafından hazırlanan yöresel yemekler fotoğraflandıktan sonra tarifleri ile birlikte hazırlanan kitapta yer alacak. Tokat'ın yöreye özgü nivik otu yemeği, boduç, pürpürüm kavurması, gaygana, mücürüm, büdül, pezik otundan efelik sarması ve pezük kavurması gibi ismi az bilinen türlerinin yer alacağı kitabın yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.
4 ay önce çalışmalara başladıklarını söyleyen, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Şube Müdürü Selahattin Adıgüzel, "Fotoğraf sanatçısı Kenan Kayhan, araştırmacı Hayriye Taşkın Melek ile ilimizin kaybolmaya yüz tutmuş yemeklerini gün yüzüne çıkarmak amacıyla Sayın Valimiz Ozan Balcı'nın bizleri yönlendirmesi neticesinde lokantalarda ustalarımızın maharetlerini tek tek fotoğrafladık. Bugüne kadar yaklaşık 110'a yakın Tokat'ın gastronomi kültürüne hizmet edebilecek bu yemeklerimizi vatandaşlarımıza sunabilmek, Tokat'ın bu kaybolan değerlerini gelecek nesillere aktarabilmek düşüncesiyle bu çalışmaya yön verdik. Bunları kitap haline getirerek turizm hizmetine sunulması için bir gayretimiz var. Bu kitapta tüm yemeklerin tarifleri yer alacak. Tokat tarım, hayvansal ve tarih bakımından zengin bir il. Bunu tanıtmak içinde elimizden geleni yapıyoruz" dedi.
Fatih YILMAZ-Halil İbrahim YEL/TOKAT, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |