NEW YORK (ANKA) – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’e yönelik “halkın taleplerine kulak ver” yönündeki çağrısının yankıları sürüyor. Time dergisince yayımlanan bir analizde, “Bir Ortadoğu demokrasisi modeli Türkiye, Mısır’da değişim çağrısını yapıyor” denilirken, Türkiye’nin Ortadoğu için “model” olabileceği görüşleri de yansıtıldı.
Time dergisinin yer verdiği “Bir Ortadoğu demokrasisi modeli Türkiye, Mısır’da değişim çağrısını yapıyor” başlıklı analizde “Halen Ortadoğu’daki en popüler lider, Türkiye’nin sert söylemli Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır’daki protestocuları desteklemek ve Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’ten yeni bir hükümete geçiş için bir plan açıklamasını talep etmek üzere, devreye girdi” yorumu yapıldı.
-“KONUŞMASI TAHRİR MEYDANI’NDA CANLI YAYIMLANDI”-
Erdoğan’ın Mısır’a ilişkin açıklamalarına dikkat çekildiği analizde, TBMM’deki grup toplantısındaki konuşmasının Arap televizyonu ve Kahire’deki Tahrir Meydanı’nda da canlı yayımlandığına işaret edildi.
Analizde Erdoğan’ın büyük ölçüde İsrail’e yönelik sert beyanlarının etkisiyle Arap sokaklarındaki popülaritesine de vurgu yapıldıktan sonra şöyle devam edildi:
“Türk Başbakanı, iktidardaki iki dönemini, bir zamanlar bölgeyi yöneten Osmanlıların mirasçısı Türkiye için daha büyük bir bölgesel rolü arayışında kullandı ancak pragmatizm ve ticaret bağlantılarının uğruna demokrasi ve insan hakları konularından uzak durdu. Bunu, ‘komşularla sıfır problem’ politikası olarak adlandırıyor. Ancak Lübnan ve Filistin gibi sıcak bölgelerde barış yapıcısı rolünü oynayarak Türkiye’yi bir bölgesel güç haline getirme yönündeki diplomatik hırsları pek başarılı olmadı ve Ocak ayında Ankara’da Beyrut’taki ulusal birlik hükümetinin çöküşü sorununu çözme çabalarından çekildi.”
-“TÜRKİYE BİR ROL MODELİ OLARAK İŞARET EDİLİYOR”-
Time Dergisi’nin yer verdiği analizde Ortadoğu’da olaylar yayılırken, “Birçok kişinin, Türkiye’nin büyük ölçüde Müslüman olan bir nüfusu ile resmen laik ve işleyen bir demokrasinin başarılı karışımına, sonraki olabilecekleri için bir rol modeli olarak işaret ettikleri” belirtildi.
2002 yılından beri iktidarda olan Erdoğan’ın AKP’yi “demokratik değişim gücü” olarak nitelediğine dikkat çekildikten sonra “Dindar muhafazakar (Erdoğan), çoğunluk hükümetini, başta ordu olmak üzere, gücü ellerinde tutan laikleri kademeli olarak kaldırmak için kullanırken ekonomik büyümeyi pekiştirdi. Türkiye, geçen yıl Çin’den sonra dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi oldu” görüşleri de dile getirildi.
-“ERDOĞAN’IN OTORİTER BİR TARAFI DA VAR”-
Analize son verilirken, “Ancak Erdoğan’ın aynı zamanda otoriter bir tarafı da var ve muhaliflere karşı sert taktikleri kullanmaktan dolayı yurt içinde artan bir baskı altında. Önceki liderlerin hepsinden fazla gazeteciyi mahkemeye verdi, katıldığı etkinliklerde polis rutin olarak hükümet karşıtı protestocuları gözaltına alıyor ve kısa bir süre önce yeni bir içki yönetmenliğini eleştirenlerin sözlerini 'Tıksırıncaya kadar içsinler' diyerek reddetti” iddiaları da sıralandı.