Türkiye'de ilk kez Adana'da düzenlenen Tespih ve Doğal Taşlar Fuarı, dün törenle açıldı. Yurt içinden 71 il, yurt dışından ise 30 farklı ülkeden üreticiler, kurdukları 250 stantta ürünlerini sergilemeye başladı. 25 Aralık tarihine kadar tespih meraklılarını bekleyecek fuarı, yerli ve yabancı 35 bin kişi ziyaret etti. Fuarda yapılan açık artırmalar, heyecanlı anlara sahne oldu.
Niğde’den gelerek fuarda stant açan üretici Musa Koca, yoğun ilgiyle karşılaştıklarını söyledi. Her ayın 15’inde kentte düzenlenen mezatlara katıldığını dile getiren Koca, fuarın ülke genelinde yaygınlaşmasını istedi. Koca, “Son yıllarda tespihe dünya genelinde ilgi artıyor. Fuarda canlı olarak açık artırmalar da yapıyoruz ve çok heyecanlı geçiyor. Şu an dünyanın 40-50 ülkesine ürün gönderiyoruz” dedi.
KATAR'DAN FUARA GELDİ
Katarlı iş insanı Yusuf Elbagı ise antika tespihlere ilgi duyduğu için fuara geldiğini kaydetti. Elbagı, “Fuarı çok beğendim ve organizasyona şaşırdım. Böyle bir şey beklemiyordum. Güzel insanlarla tanışıp, çok güzel ürünleri inceleme fırsatı buldum” diye konuştu.
SAHTE ÜRÜNLERE DİKKAT
Üretici Onur Atik ise koleksiyonerlerin en çok kehribar ve Osmanlı dönemine ait antika bakalit tespihlere ilgi gösterdiğini dile getirdi. Çoğu sektörde olduğu gibi tespihçilikte de sahte ürünlerle karşılaşılabildiğine dikkat çeken Atik, gerçeğinden ayırt etmenin çok zor olmaması sebebiyle devlette kaydı bulunan esnaflardan alışveriş yapılması gerektiğini anlattı. Antika tespihler hakkında bilgi veren Atik, “Bakalit malzemeden yapılan antika ürünler sarılıktan vişne rengine, kırmızıya doğru geçer. Yaşayan renklerdir. Fiyatları 200 bin dolara kadar çıkıyor. Antikada fiyat sınırı yoktur çünkü sayıları çok azdır. Osmanlı döneminde Arap ülkelerinde de üretilen ürünler var ancak birinci sınıf ürünler İstanbul’da üretilenlerdir. Üretecek malzemenin de devamı çok kısıtlı. Kültürümüzde çok önemli yeri var. Padişahların hepsi birer koleksiyonerdi. Hem dini ritüel olarak hem stres atma aracı olarak hem de mücevher olarak kullanılmıştır” dedi.
150 BİN DOLARLIK TESPİH
Onur Atik, fuarın en çok ilgi gören tespihin, Horozun Salih Usta’nın ürettiği 100 yıllık antika olduğunu söyledi. Atik, 99 yıllık tespihin 150 bin dolara alıcısını beklediğini kaydetti.
Nuri PİR-Eser PAZARBAŞI/ADANA,(DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |