Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
5 Ekim 2020 Pazartesi - 09:28

Tereyağında ‘patates nişastalı’ tağşiş uyarısı

TARIM ve Orman Bakanlığı’nın ifşa ettiği en fazla taklit ve tağşiş edilen ürünler arasında yer alan tereyağının içerisine ‘patates nişastası’ eklenerek sahtecilik yapıldığına dikkat çeken uzmanlar, etiketsiz ürünlere karşı uyarıda bulunuyor.

Tereyağında ‘patates nişastalı’ tağşiş uyarısı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca gıda sahteciliği yapan işletmelere yönelik sıkı denetimler sürdürülüyor. Çoğunluğu zeytinyağı olmak üzere çikolata, tulum peyniri, yoğurt ve tereyağı gibi ürünler; bakanlıkça açıklanan ‘hileli ürünler’ arasında yer alıyor. Taklit, tağşiş edilen ürünler arasında yer alan tereyağının içerisine ‘patates nişastası’ eklenerek sahtecilik yapıldığına dikkat çeken uzmanlar ve mandıracılar, etiketsiz ürünlere karşı uyarıda bulunuyor.

'DOKUNARAK ANLAŞILAMAZ'

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Gıda İşleme Bölümü öğretim görevlisi, süt ve süt ürünleri uzmanı Mehtap Er Kemal, tereyağının en çok bitkisel yağ ve patates nişastası eklenerek tağşiş edildiğini söyledi. Tereyağının içeriğinin dokunarak anlaşılamayacağına dikkat çeken Mehtap Er Kemal, “Üniversite ya da araştırma laboratuvarlarında kullanabileceğimiz saflaştırma metotları veya kimyasal analizler yürüterek belirleyebildiğimiz yasal mevzuata uygunluk esasları var. Bunlara göre işlem yapıp uygun veya uygun olmadığına dair raporlar veriliyor. Ürünü analize götürmeden asıl olarak bileşimi bilme ihtimalleri söz konusu değil” dedi.

‘PATATES NİŞASTASI VARSA ÇABUK ERİYİP DAĞILIR’

Doğu Karadeniz yöresinde insanların ‘yağ oranı daha fazla’ düşüncesiyle sarı tereyağı tüketmeyi tercih ettiğini kaydeden Mehtap Er Kemal, manda sütüyle yapılan beyaz tereyağının inek sütüyle yapılan tereyağına göre besin değerinin daha yüksek, A vitamini açısından daha zengin ve kremasının çok değerli olduğunu belirtti. Saf tereyağı ile katkılı tereyağının farklı sıcaklıklarda eridiğini söyleyen Mehtap Er Kemal, “Tereyağı süt yağından üretilmişse 30 derecelerde erir. Eğer 20 derece gibi ısılarda eriyorsa bitkisel yağ katkısında şüphe duyulabilir. Patates püresi varsa çok daha çabuk eriyip yapısı dağılabilir. Tereyağı kütle şeklinde olduğu için satın alırken dışardan anlaşılma imkânı yok. Erirken ya da keserken anlayabilirler. Yine nişasta tadı alınıyorsa patates püresi olduğunu düşünebilirler. Yoğurma işlemini homojen şekilde yapıp dondururlarsa, iç kısımdaki patates nişastasını insanların anlama şansı olmuyor” diye konuştu.

ÜNLÜ TEREYAĞI ÜRETİCİLERİ KONUŞTU

Doğu Karadeniz’in şifa kaynağı yaylalarında beslenen hayvanların sütüyle üretilen coğrafi tescilli Tonya tereyağı, vatandaşların en fazla talep ettiği yöresel gıda ürünleri arasında yer alıyor. Yemekten kahvaltıya neredeyse her öğünde tüketilen tereyağında katkı maddeleri eklenerek sahtecilik yapıldığını belirten mandıra çalışanı Hüseyin Çalık, “Katkısız tereyağını eritildiği zaman kaynak suyunun köpürmesi gibi köpürür. Tabanda tortu bırakmaz ve tereyağı kokusu gelir. Tereyağlarının üzerindeki etiket olması ve içinde ne olduğuna bakılıp öyle alınması lazım” şeklinde konuştu.

‘ÜZERİNDEKİ ETİKET ÖNEMLİ’

Mandıra işletmecisi Tamer Bostan, tereyağında çok fazla hile yapıldığını ve köy tereyağı adıyla satılan yağların üretim yerinin belli olmadığını kaydetti. Bostan, “İçinde patates ve margarin olduğu defalarca karşımıza çıktı. Yağda önemli olan şey, üzerindeki etiket. Bunun nereden geldiği ve ne olduğu belli. Sorun çıkarsa öncelikle bize sonra üretici firmaya kolaylıkla ulaşılabilir” ifadelerinde bulundu.

‘GERÇEK TEREYAĞI DAHA PAHALI

Gerçek tereyağının pahalı olduğu kaydeden mandıra işletmecisi Osman İsaoğlu da “Önemli olan Trabzon’da gerçekten Trabzon’un içinde buranın ineğinin sütüyle yapılan tereyağını bulup almak lazım. Hakiki tereyağı yayıkla yapılır. Trabzon yağına aşırı talep var. Gerçek tereyağını yemek için yaylaya çıkacaksınız. Az üretildiği için biz de az tedarik edebiliyor. Fiyatı da diğer tereyağlarından yüzde 30 daha pahalı” şeklinde uyardı.

‘HER ÖĞÜNDE TÜKETİYORUZ’

Kent sakini Ayşe Çolak, margarin yerine Trabzon tereyağı tüketilmesini tavsiye ederek, “İçerisine katkı maddesi ve bitkisel yağ yok. Yoğurtlu, kaymaklı ve güzel bir tereyağımız var. Köyümüzde de yapan komşularımız var. Her şeyiyle dört dörtlük, herkes evine güvenle alabilir” derken, İlyas Şimşek de bölgedeki tereyağının meşhur olduğun, benzerini başka yerde bulamadıklarından her öğünde tükettiklerini söyledi.

GIDA UZMANLARI TEREYAGINDAKI RENK FARKININ MEVSIMSEL URETIM NEDENIYLE OLDUGUNU VE BU FARKIN BETAKAROTEN DENILEN DOGAL GIDA BOYASI EKLENEREK GIDERILDIGINI SOYLEDI FOTO:SELCUK BASAR DHA

GIDA UZMANLARI TEREYAGININ ICINE KARISTIRILAN PATATES NISASTASININ DOKUNARAK ANLASILMASININ MUMKUN OLMADIGINI SOYLEDI FOTO:SELCUK BASAR DHA

KARADENIZ TEKNIK UNIVERSITESI GIDA ISLEME BOLUMU OGRETIM UYESI SUT VE SUT URUNLERI UZMANI MEHTAP ER KEMAL, GIDADA SAHTECILIK YAPANLARIN COGUNLUKLA TANIMMAMIS MARKALAR ILE MERDIVENALTI URETIM YAPANLAR OLDUGUNU SOYLEDI FOTO:SELCUK BASAR DHA

MANDIRA CALISANI HUSEYIN CALIK KATKISIZ TEREYAGI ERITILDIGI ZAMAN KOPURDUGUNU SOYLEDI FOTO:SELCUK BASAR DHA

MANDIRA ISLETMECISI TAMER BOSTAN TEREYAGI URETIMINDE COK FAZLA HILE YAPILDIGINI SOYLEDI FOTO:SELCUK BASAR DHA

MANDIRA ISLETMECISI OSMAN ISAOGLU SEHIR DISINDAN KREMA GETIRILEREK TRABZON TEREYAGI ADIYLA SATILDIGINI SOYLEDI FOTO:SELCUK BASAR DHA

AYSE COLAK ISIMLI VATANDAS YEMEKLERINDE TRABZON TEREYAGINI TERCIH ETTIGINI SOYLEDI FOTO:SELCUK BASAR DHA

ILYAS SIMSEK ISIMLI VATANDAS TRABZON TEREYAGININ MESHUR OLDUGUNU VE HER OGUNDE TUKETTIKLERINI SOYLEDI FOTO:SELCUK BASAR DHA

Selay SAYKAL/TRABZON, (DHA)

Etiketler:
 
Tahnit ustası, ölen hayvanları gelecek nesillere tanıtıyor
 
Amik Ovası’nda süs balığı yetiştiriyorlar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tahnit ustası, ölen hayvanları gelecek nesillere tanıtıyor
TEKİRDAĞ'ın Çorlu ilçesinde tahnit ustası Selçuk Karaköy (43), yasal yollarla ...
Kimseye aldırmadan uçucu madde soludular
ADANA’nın en işlek caddelerinden Atatürk Caddesi'nde, uçucu madde soluyan ...
'Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor'
MERSİN'de 'Meme Kanseri Farkındalık Ayı' nedeniyle kadınların da katılımıyla ...
 
Balıkçıların 'korkulu rüyası' mavi yengeç, turistlerin gözdesi
MUĞLA'nın Ortaca ilçesi Dalyan Mahallesi'nde bir dönem ağları yırttıkları ...
Bodrum'a yanaşan lüks yat, 580 bin liralık yakıt aldı
MUĞLA'nın Bodrum ilçesine demir atan dünyanın en pahalı motor yatlarından ...
Lösemi tedavisi gören uzman çavuş, hayatını kaybetti
BURSA’da bir süredir lösemi tedavisi gören Topçu Uzman Çavuş Ramazan Balı ...
 
Husumetli ailelerin kavgası: 1 ölü, 4 yaralı
OSMANİYE'de husumetli iki aile arasında çıkan silahlı kavgada, Murat Çelik ...
Erdemli'de kivi, üreticisinin yüzünü güldürüyor
MERSİN'in Erdemli ilçesinde alternatif ürün olarak yetiştirilen, dalında ...
'Dikenli yılan balığı' Çanakkale'de ağlara takıldı
ÇANAKKALE Boğazı’nda gırgır teknesinin sardalya avı için 50 metre derinliğe ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva