Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketiciyi amacıyla ‘Türk Gıda Kodeksi Tereyağı ve Sadeyağ Tebliğ Taslağı’nı görüşe sundu. Düzenlemeyle tereyağı ve sadeyağın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, ambalajlanması, depolanması, taşınması ve pazarlanması için gereken özelliklerin belirlenmesi amaçlandı. Bu kapsamda, tuz ilave edilmeyen tereyağının süt yağı oranının en az yüzde 82 olması kriteri geliyor.
Çeşni maddesi bulunmayan tereyağında aroma vericilerin kullanılamayacağı tebliğe eklendi. Düzenleme kapsamındaki ürünlerde, süt ürünü aroma vericileri de kullanılamayacak. Ürünlerdeki etiketleme, ambalajlama ve işaretleme maddeleri de yeniden düzenleniyor. Buna göre, ürünlerin etiketi temel görüş alanında yer alması gerekecek. Ürünlerin içerdiği süt yağı miktarları, gıda adının yanında ve aynı punto büyüklüğünde belirtilecek. Tereyağında kullanılan çeşni maddesi de gıdanın adıyla birlikte kullanılacak.
İşletmecilerin 31 Aralık 2024’e kadar tebliğin hükümlerine uyum sağlamaları gerekiyor.
(Odatv.com)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |