Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
16 Ocak 2012 Pazartesi - 11:50

Tendinitler günlük hayatımızı zorlaştırmasın

Lohusa döneminde bebeğinin başını sürekli eliyle destekleyen bir anne; bilgisayar başında uzun saatler geçiren ofis çalışanı; tenis, voleybol, basketbol, hentbol ya da golf oyuncuları, fitness salonu müdavimleri ve ev hanımları…

Tendinitler günlük hayatımızı zorlaştırmasın
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Sizin için el bileği, dirsek bölgesi, pazı kasları ya da omuz-kol bölgesinin aşırı kullanımından kaynaklanan tendinit oluşumu söz konusu olabilir. Memorial Antalya Hastanesi Ortopedi Bölümü’nden Op. Dr. Kemal Gökkuş, günlük hayatı olumsuz etkileyen önemli rahatsızlıklardan biri olan tendinitler hakkında bilgi verdi.

Lohusa dönemi annelerinde başparmak tendon sıkışması görülebilir
Kası kemiğe bağlayan tendondaki küçük bir yırtık veya iltihap nedeniyle ortaya çıkan, şiddetli ağrı ve hareket kısıtlılığı ile kendini gösteren tendinitlerin romatizmal hastalıklardan kaynaklanabileceği gibi aşırı kullanıma bağlı olarak da oluşabileceğini belirten Op. Dr. Gökkuş, bu tür kullanımlara karşı insanların bilinçlenmesinin önemli olduğunun altını çizerek; “Günlük yaşantınızda yaptığınız, ergonomik olmayan tekrarlayıcı, zorlayıcı hareketler tendinitlere yol açabilir. Örneğin; ofis çalışanlarında, basketbol ya da voleybol oyuncularında el-bilek tendinitleri önemli bir sorundur. Ön kol (flexor carpi ulnaris) tendiniti özellikle mouse’u çok aşırı kullananlarda ortaya çıkabilir.” dedi. Lohusa döneminde annelerin, ilk üç ay baş kontrolleri olmayan bebeklerini baş parmakları ile desteklediklerini, bu nedenle başparmak tendon sıkışması (De Quervain tendiniti) hastalığının ortaya çıktığını söyleyen Op. Dr. Gökkuş, bu durumun genelde lohusalığın bitimiyle gerilediğini; gerilemediği takdirde anatomik varyasyonların düşünülmesi gerektiğini ve bu durumun tedavide cerrahiyi gündeme getireceğini sözlerine ekledi.
 
Sporcuların yanlış ve zorlayıcı hareketleri tendinit oluşumunu tetikliyor
Dirsek bölgesi tendinitlerinin dirseğin dış kısmında tenisçi dirseği; iç kısmında ise golfçü dirseği olarak bilindiğini söyleyen Op. Dr. Gökkuş, bu tür tendinitler hakkında şu bilgileri verdi: “Tenisçi dirseği tenis oyuncusunda el bileğinin yukarı doğru hareketini sağlayan bir grup adlenin raketin yanlış tutulması veya el bileği ve ön kolun aşırı kötü kullanımı sonucu oluşur. Bu tür tendinitler oldukça inatçıdır. Golfçülerde ve ev hanımlarında rastlanan golfçü dirseği tendiniti ise el bileğini aşağı hareket ettiren kas grubunun zor, aşırı kullanımı sonucu oluşmaktadır.” Tenisçi dirseğinde standart tedaviler yeterli olmazsa ESWT denilen vücut dışından ses dalgaları verilerek yapılan tedavi son zamanlarda popülerlik kazanmıştır ve tedavide etkindir.
 
Halterciler ve fitness salonunda ağırlık çalışmaları yapan kişilerde; ya da biseps adalesinin (pazı adalesinin) yine ev işleri sırasında aşırı zorlanmasıyla ortaya çıkan biseps tendinitinin voleybol, basketbol ve hentbol gibi baş üstü aktivite yapan sporcularda da görülebileceğini söyleyen Op. Dr. Gökkuş; hastanın omuzda derin bir ağrı hissi ile hastaneye başvurduğunu söyledi ve tanı yöntemlerinde hekim bakısı ve ortopedik özel testlerin yanısıra MRG ve test enjeksiyonunun önemli olduğunu altını çizdi.
 
Hissedilen ağrının nereden kaynaklandığını ayırt etmek çok önemli
Op.Dr. Gökkuş, omuzu yana doğru kaldıran kasın tendonunun kol kemiğine yapıştığı yerde oluşan supraspinatus tendinitinin ise aşırı kullanımı, omuz sıkışma sendromunun bir parçası olarak, ev hanımlarında, masörlerde, omuzlarını aşırı kullanan kompresör ve teknisyenlerde, voleybol, hentbol ve basketbol oyuncularında görüldüğünü söyleyerek; “Bu bölgede hissedilen ağrıyı boyundan yansıyan ya da iç organlardan yansıyan ağrılardan ayırt etmek çok önemlidir.” şeklinde konuştu.     
 
Tendiniti önlemede vücut sinyallerinize dikkat edin
Op. Dr. Gökkuş, tüm tendinitlerde ilk basamak tedavinin ortak olduğunu söyleyerek tedavi yöntemlerini şu şekilde sıraladı; “İstirahat, buz uygulaması, bazı ilaçların kullanımı, uzvu belirli bir pozisyonda dinlendiren bileklik, dirseklik, bandaj gibi aparat kullanımı, germe egzersizleri öncelikle uygulanacak tedavi yöntemleridir. Ancak anatomik bölgesine göre tedavinin yanıt vermemesi durumunda cerrahi tedavi veya enjeksiyon gerekebilir.” dedi ve tendinit oluşumunun engellenmesi için ise dikkat edilecek hususları şu şekilde sıraladı: “Vücut sinyallerinize çok dikkat etmelisiniz. Herhangi bir bölgede hissedilen yorgunluk ve ağrı o bölgeye fazla yüklenildiğinin bir işaretidir. Özellikle sporcuların antreman programları doğru antrenman tekniği, yeterli ısınma, germe egzersizi, antrenman süresi, sıklığı ve şiddeti göz önüne alınarak hazırlanmalıdır. Sporcu egzersize başlarken kendi kondisyon düzeyine uygun kademelerden başlamalı, antrenman programlarında ani artışlar yapılmamalı, ağrıya rağmen egzersizlere devam edilmemelidir.”
 

 
Kanseri yendiği haberini doğum gününde aldı
 
Kayıp gencin cesedi bulundu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kötü kolestrol kontrol altına alınmalı
Kolesterol; D vitamini ve yağları sindiren safra asitlerini üreten, bazı ...
Kolon kanseri önlenebiliyor
Nedensiz karın ağrısı, dışkılama alışkanlıklarında uzun süreli değişiklikler, ...
İran'dan 2000 hemşire geliyor
İRAN Uluslararası İstihdam Büroları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehrdad ...
 
Organ naklinde 3'üncü kez dünya birincisi
Prof. Dr. Alper Demirbaş, hiç şüphesiz organ naklinde Türkiye’nin bir ...
Safra yolları kanseri hakkında bilmeniz gerekenler
Konuk Yazar: Prof. Dr. Kemal Emek/ Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı
AIDS'li Azeri, SKY'yı 600 bin TL dolandırdı
Antalya'da yaşayan Azeri uyruklu AIDS hastası R.R.'nin, bir Türk vatandaşının ...
 
Düşük gelirlinin sağlık sigortasına yeni düzenleme
Yeni yıldan itibaren 9.1 milyon kişinin kullandığı ‘yeşil kartlı’ ifadesi ...
Kapak hastalıkları yaşamı tehdit edebilir
An-Deva Hayat Hastanesi Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Gürhan ...
Koku alma bozuklukları kalıcı olabiliyor
Bebeğinizin teninin kokusu, yağmur sonrası toprak kokusu, sizi mutfağa ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva