AÜ Atatürk Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eyüp Sabri Topal, Enformatik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fırat Yücel, Yeşilay Antalya Şube Başkanı Dr. Mahmut Remzi Savaş, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Teknoloji Bağımlılık Formatörü İsmail Memiş, Yeşilay Üyesi-Medical Park Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Ali Özgen, Antalya Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Akgül, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Fırat Yücel, "Sahip olduğumuz teknolojiler, bizlere zaman kazandırmak yerine daha fazla zamanımızı tüketerek bizleri kendisine bağımlı hale getirdi. Hızla gelişen teknoloji ile beraber, teknoloji bağımlılığına ilişkin farkındalığın artırılması amacıyla Türkiye Yeşilay Cemiyeti ile ortaklaşa bu konferansı düzenledik. Bu konuda özellikle gençlerimizin bilinçlenmesi önem arz etmektedir. Bu tür konferansların teknolojinin bilinçli kullanımı konusunda farkındalığı yüksek nesillerin yetişmesine katkı sağlayacağını inanıyoruz" dedi
Teknolojik bağımlılığının belirtilerinden bahseden İsmail Memiş ise “Telefon, bilgisayar ve televizyon başında harcanan vaktin giderek artması, ruhsal, sosyal, adli ya da bedensel bir sorun oluşturmasına rağmen teknolojinin kullanılmaya devam edilmesi, teknolojiden uzak kalınca huzursuzluk, uykusuzluk, öfke gibi yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması teknoloji bağımlılığının bir göstergesidir" diye konuştu.
Bağımlılık konusunda istatistiklere değinen Dr. Ali Özgen de “Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 46'sı internet kullanmakta, yüzde 31'i aktif olarak sosyal medya kullanmakta, yüzde 51'i akıllı telefon kullanmakta. Türkiye'de bu oranlar yüzde 61 oranında internet kullanımı, yüzde 53 aktif medya kullanımı olarak sıralanmakta ve ülkemizdeki hanelerin yüzde 96'sında bir cep telefonu bulunmakta. Cinsiyet üzerinden bakıldığında da erkeklerin bağımlılık oranı kadınlara göre yaklaşık 3 kat artmaktadır" dedi.
İnternet bağımlılığında tedavi önerilerini sıralayan Özgen, “Öncellikli olarak, kişinin internetten uzak kalıp kalamadığının tespitinin yapılması ve bilgisayar kullanım süre kısıtlamalarının yapılması gerekir. Kişinin sportif ve sosyal aktivitelere katılması, internet tatillerinin yapılması, yeni sosyal becerilerin kazandırılması ve internete bağlanma sırasında hissettiklerini not ederek günlük hayattaki karşılıklarını yapmalarını bekleyebiliriz" dedi.
Tören sonunda katılımcılara Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eyüp Sabri Topal tarafından çiçek takdim edildi.
ANTALYA, (DHA)