Akdeniz Üniversitesi (AÜ) yerleşkesinde 2004 yılında başladığı faaliyetlerini, Ar-Ge I binası ve Uluğbey Ar-Ge binasında sürdüren Antalya Teknokent, artan talepler üzerine kendi bünyesinde yeni yatırımları da harekete geçirdi. Antalya Teknokent'in, Batı Akdeniz'de bölge ve ülke ekonomisinin küresel pazarlara yönelik, yenilikçi üretim politikalarının geliştirmesi amacıyla kurulduğunu belirten Teknokent Genel Müdür Yardımcısı ve AÜ öğretim görevlisi Kenan Yüce, "Türkiye'nin 2023 hedefleri arasında 500 milyar dolarlık ihracatı gerçekleştirmek için Yüksek Teknoloji ve Katma Değerli Üretimi sağlamak zorundayız. Bu anlayışla Antalya'nın, Türkiye bilişim pazarından pay alabilmesi için, Teknoloji alanında yeni yatırımlar ve yatırımcılara ihtiyacı var. Teknokent 82 Ar-Ge firması ve 300'ün üzerinde araştırmacı insan kaynağı ile Antalya ekonomisi için önemli katma değerler ortaya koymakta" diye konuştu.
Türkiye'nin 2023 yılındaki ihracat hedefi olan 130 milyar dolara ulaşmak için Güney Kore'yi örnek aldığını belirten Yüce, "Güney Kore 10 yıllık süreçte ihracatını 500 milyar doların üzerine çıkarmayı başarmıştır. Dünya Patent sıralamasında Güney Kore'den bir cep telefonu firması, 241 patent başvurusu ile dünyada ilk sıraya yükselmiştir. Türkiye ise 21'inci sırada yer almaktadır" dedi.
56 KOBİ ANTALYA TEKNOKET'TE YER ALMAK İSTİYOR
Küresel rekabet baskısının farklı sektörlerdeki birçok firmayı zorladığını belirten Kenan Yüce şöyle konuştu:
"Ar-Ge'nin, İnovasyon'un önemini kavramış 56 KOBİ, Antalya Teknokent'te yer almak için talepte bulundu. Ancak mevcut kapasite yüzde 100 dolu. Şu anda yeni taleplere cevap verilememekte. Ancak Antalya'mızda yeni Ar-Ge yapmak isteyen büyük ölçekli ve KOBİ'lerden oluşan firmaların istisna ve muafiyetlerden yararlanarak Teknoloji Geliştirmeleri'ne kabulü sağlanabilecektir. Özellikle yeni hazırlanan yatırım planında Antalya'nın ilk 500 ve ikinci 500'deki firmaları, Teknoloji Geliştirme Bölgesi alanına çekebilmek üzere başta muafiyet ve istisnalar yanında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca hazırlanan Teknolojik Ürün Belgesi ile 10 milyon TL'ye yakın destekten yararlandırılabileceklerdir."
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA) -