Dün Beyoğlu Cezayir Toplantı Salonu’nda “Bile Bile Lades: Endüstriyel Tavukçuluk İçin Yolun Sonu” başlığı altında düzenlenen toplantıda, tavuk şirketlerinden 2020’ye kadar tüm üretim zincirini sağlığa ve çevreye zarar vermeyecek şekilde yeniden düzenlemesi talep edildi.
Tavuk yemi GDO’lu
Greenpeace Tarım ve Gıda Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç, “Dünyayı Tüketmek” başlıklı rapor hakkında Milliyet’e şu bilgileri verdi:
“Bu kampanyayı başlatmamızın temel nedeni, endüstriyel hayvancılık sektörünün dünyanın kaynaklarını tüketen en sorunlu sektörlerden birisi olması. bugün sera gazı salınımlarının yüzde 18’i hayvancılıktan kaynaklanıyor. Bunun içinde tavukçuluğun payı yüzde 8. Türkiye’deki tavukçuluk sektörü tamamen ithalata bağımlı bir sektör. Türkiye’yi GDO’lu yemlere mahkum etmeye çalışıyorlar. Türkiye’de tüketilen her 1 kilo tavuk eti için, yarım kilo GDO’lu soya ithal ediliyor. 2014 yılında tüm hayvancılık sektörü 1.5 milyar dolar GDO’lu soya ürünlerinin ithalatına para harcadı. Her türlü GDO’lu ithal yemden vazgeçilerek, yerli üretim yapılmalı. Şirketler yönetmelikleri örnek gösterip ‘antibiyotik kullanmıyoruz’ diyorlar. Ancak yasal düzenlemeler antibiyotik kullanmalarına izin veriyor.”
‘Civciv yediriyorlar’
Dr. Yavuz Dizdar ise, tavukçuluk endüstrisinde kullanılan antibiyotiklere dikkat çekti. Dizdar, “Tavuk endüstrisinde antibiyotikler civcivlerin hızlı büyütülmesinde anahtar rol oynuyor. 2015 yılında yapılan araştırmalar antibiyotiklerin bilinenin aksine, yapısal proteinlerin senteziyle de etkileştiğini gösterdi. Bunun tüketiciye en belirgin yansımalarından biri hayvanın 20 dakikada dağılacak kadar çabuk pişmesidir. Eskiden 115 günde kesilen tavuklar şimdi 45 günde kesilir oldu. Civcivi tavuk diye yediriyorlar. Antibiyotik tavuğun kızartılması için de kullanılıyor. Antibiyotik olmasa doğal tavuklar lastik gibi olur. Gerçek tavuk 2 saatten önce pişmez” diye konuştu.
Türkiye’de tavuk tüketimi fazla
- 42 günlükken en fazla 435 gram olması gereken tavuk, şimdi verilen antibiyotikler nedeniyle 2.5 kilogram oldu.
- Tavuklar 1 kilo alabilsin diye atmosfere 2.35 kilo karbondioksit salındı, 4 ton su harcandı.
- Dünya ortalamasının 1.5 katı tavuk Türkiye’de tüketiyor.
- 2 dakikalık sürede 4 bin 200 tavuk kesildi.
- Dünyadaki ekilebilir alanın 3’te 1’i hayvancılık için kullanılıyor. Yağmur ormanlarının 5’te 1’i yem için yok ediliyor.
- 2014 rakamlarına göre 17.2 milyar adet yumurta ve 1.9 milyon ton piliç eti tüketildi.
Mert İnan / Milliyet -