Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA'da trafik kazasının ardından tüm vücudu felç olan ve gerçek kimliği belirlenemediği için kamuoyunda 'Umut bebek' olarak bilinen genç, sanatçı İbrahim Tatlıses'in tedavisi sırasında da kullanılan robotik yürütme cihazının benzeriyle 2 yıl aradan sonra tedavi görmeye başladı. Umut'un robotik rehabilitasyon sonunda yürümesi hedefleniyor.
Aksu İlçesi'nde 7 yıl önce geçirdiği trafik kazasının ardından uzun süre Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde yoğun bakımda kalan ve gerçek kimliği belirlenemediği için 'Umut' adı verilen genç, Gülsüm Kabadayı tarafından koruyucu annelik statüsüyle bakıma alındı. Rusya vatandaşı olduğu sanılan Umut'un yeniden yürümesi için çaba gösteren Gülsüm Karadayı'nın çağrılarına, 2013 yılında Samsun'daki Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastaneleri Romatem cevap verdi. Samsun'daki merkezde 8 ay tedavi gören Umut bebek, Antalya'ya getirildi.
15 SEANS GÖRECEK
Fizikalya Tıp Merkezi'nde tedaviye alınan Umut için, sanatçı İbrahim Tatlıses'in tedavisi sırasında kullanılan cihazın aynısı kullanılmaya başlandı. Sabah saatlerinde koruyucu annesi Gülsüm Karadayı tarafından tıp merkezine getirilen Umut'a uzmanlar tarafından robotik rehabilitasyon tedavisi uygulandı. Böylelikle Umut'un yarım kalan tedavisine 2 yıl aradan sonra yeniden başlanmış oldu.
Umut'un daha önce Samsun'da bir tıp merkezinde robotik rehabilitasyon tedavisi gördüğünü hatırlatan Fizikalya Tıp Merkezi'nde görevli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı Dr. Levent Şahin, yeni tedavinin 15 seans süreceğini, olumlu sonuç alınması için tüm olanakların seferber edileceğini kaydetti. Dr. Şahin, "Gülsüm anne daha önceki tedavi sürecinden umutlu olduğunu için bir arayış içindeydi. Biz de tedaviyi yürütebileceğimizi söyledik ve başladık" dedi.
TATLISES'İ YÜRÜTTÜ
Felçli ve pek çok yürüme bozukluğuna yol açan hastalıklarda olumlu sonuç veren cihazın İbrahim Tatlıses'in de iyileşmesinde etkili olduğunu söyleyen Dr. Levent Şahin, "Cihazı Antalya'ya Fizikalya Tıp Merkezi olarak getirdik. Umut'un iyileşmesi için tedavi sürecine ücretsiz destek oluyoruz" diye konuştu.
Cihazın tedavisinin Umut'a yarar sağlayacağı konusunda şüpheleri olmadığını anlatan fizik tedavi uzmanı Dr. Ümran Zorlu ise tedavinin olumlu sonuç vereceği kanısında olduklarını vurguladı. Başarılı olamazlarsa dahi uygulanacak tedavinin bir zararı olmadığını savunan Dr. Zorlu, şunları kaydetti:
"Ne kazandırırsak o kardır diye düşünüyoruz. Bu robotun yaptığı, hastanın yapabildiği kadar egzersiz yapmasını sağlamak. Cihazın artısı hastanın tedaviyi ne kadar kaldırabildiğini ve neleri yapabildiğini ekranda görme imkanı sağlıyor. Sağa sola çarpmadan yoluna devam edebilme yeteneğini yeniden kazandırıyor. Geri bildirim olarak ekranı takip ederek daha doğru ve daha etkin tedavi sağlanıyor. Aynı zamanda hareketleri döküm olarak bilgisayar ekranında da veriyor. Kas ne kadar gerildi, ne kadar gevşedi, görsel olarak da bilimsel olarak da cihazdan döküm alabiliyoruz."
"HEYECANLI VE UMUTLUYUZ"
Çok heyecanlı ve umutlu olduğunu söyleyen Gülsüm Kabadayı ise "Antalya'da böyle bir cihazın olması önce bizi mutlu etti. Çok ihtiyacımız vardı. Fizikalya merkezinin ücretsiz karşılaması da bizi sevindirdi. İnşallah Umut ve Umut gibi hastalara bu cihaz iyi gelecek" dedi.