Muratpaşalı beledisiyle mutlu
Muratpaşalı beledisiyle mutlu
Ümit Özdağ hakkında soruşturma
Ümit Özdağ hakkında soruşturma
CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Aydın gözaltında
CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Aydın gözaltında
Koleksiyoner ve yazar Haluk Perk yaşamını yitirdi
Koleksiyoner ve yazar Haluk Perk yaşamını yitirdi
24 Mayıs 2014 Cumartesi - 12:59

Tatil zehir olmasın istiyorsanız önlem alın

TÜRKİYE Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Başkanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, tüm yılın yorgunluğunun atıldığı otel havuzlarının, çıkılan yurt dışı seyahatlerin enfeksiyon hastalıklarına neden olabileceğini,

Tatil zehir olmasın istiyorsanız önlem alın
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Bu hastalığa karşı yeterli önlem alınmazsa ölümcül sonuç yaratabileceğini söyledi. Prof. Dr. Leblebicioğlu, "Enfeksiyon hastalıkları menenjit hastalığına, kan yayımı dediğimiz sepsise neden olabilir" dedi.
 
Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği'nin bu yıl 5'incisini düzenlediği Türkiye EKMUD Kongresi Antalya'da yapıldı. Dernek Başkanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, yaz aylarıyla birlikte yurt içi ve yurt dışı seyahatlerin arttığını anımsatarak seyahat enfeksiyonlarına dikkati çekti.
 
OTELLERDE BEKLEYEN OLASI TEHLİKELER
 
Özellikle tatil için tercih edilen otellerin havuzlarında, yeterince kontrol edilmiyor ve dezenfeksiyonu yapılmıyorsa mikroorganizma bulaşma riski olabileceğini belirten Prof. Dr. Leblebicioğlu, bu noktada kişisel olarak alınabilecek önlemlerin başında havuz kenarında çocukların altının değiştirilmemesi ya da buna izin verilmemesi geldiğini söyledi. Prof. Dr. Leblebicioğlu, "Mikroorganizma açısından en zengin olan şey dışkıdır" dedi.
 
Prof. Dr. Leblebicioğlu, ayrıca otel tipi mekanlarda açıkta olan yiyeceklerin paylaşıldığını, yiyeceklerin günlük tüketilmesi ve saklama koşullarına uyulmasının yanı sıra bu yiyeceklerin çatal, bıçak gibi araçlarla alınması gerektiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Haluk Leblebicioğlu, aksi durumlarda bulantı, kusma ve ishalle kendini gösteren besin zehirlenmelerinin söz konusu olabileceği noktasında uyardı.
 
'HASTALIKLARINA DA BAKIN'
 
Yurt dışı seyahatlerde Türkiye'de olmayan bambaşka enfeksiyonlarla karşılaşılmasının muhtemel olduğunu kaydeden Prof. Dr. Haluk Leblebicioğlu, gidilen ülkenin bu yönüyle de iyi araştırılması, gerekiyorsa aşıların yapılması gerektiğini söyledi. Özellikle Afrika ülkeleri için sıtma ve sarı humma, Ortadoğu ülkeleri için de solunum yoluyla bulaşan corona virüsü konusunda ikazda bulunan Prof. Dr. Leblebicioğlu, ne kadar cezbedici olursa olsun açıkta satılan yiyeceklerden ve temiz olmayan sulardan uzak durulması gerektiğini vurguladı.
 
SONUÇ ÖLÜM OLABİLİR
 
Enfeksiyon hastalıkları için yeterli önlem alınmazsa tedavi maliyetlerinin arttığını, hastane yatış süresinin uzadığını ve sürecin ölümle dahi sonuçlanabildiğini belirten Prof. Dr. Leblebicioğlu, "Enfeksiyon hastalıkları menenjit hastalığına, kan yayımı dediğimiz sepsise neden olabilir. Fakat enfeksiyon hastalıklarının iyi yanı korunabilir olmalarıdır" diye konuştu.
 
KENE TEHLİKESİ GEÇMEDİ
 
Kongre düzenleme kurulu üyesi Prof. Dr. Haluk Vahapoğlu da yaz aylarıyla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin yeniden bir tehlike olarak ortaya çıktığını söyledi. Hastalığın sadece Türkiye'de değil çevre ülkelerde de görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Vahapoğlu, "Ülkemizde sağlık koşullarının, bakımın iyi olmasından, vatandaş bilincinin yüksek olmasından dolayı ölüm oranları oldukça düşük. Ama yine de ölümcül bir hastalık, yüzde 5 civarında ölüm oluyor" dedi.
 
ALINACAK ÖNLEMLER
 
Hastalığın kesin tedavisi olmadığını sadece destek tedavisi ve çok iyi bir bakımla atlatılabildiğini kaydeden Prof. Dr. Vahapoğlu, bu hastalıktan korunmak için şu tavsiyelerde bulundu:
 
"Yaz aylarında orman bölgeleri, orman bölgelerine yakın yerleşim yerleri kenelerle temas noktasında risk yaratıyor. Vatandaşlarımızın bu bölgelerde kene temasını kontrol etmesi lazım. Dışarıdan geldikleri zaman vücutlarına bakmaları, ormanlık alanlarda paçalarını açık bırakmayacak tedbirler almaları gerekiyor. Kene tutunması gördükleri zaman sağlık kuruluşlarına başvurarak çıkartılması lazım. Kenenin erken çıkartılması, kesin bir şekilde Kırım Kongo hastalığının gelişimini engelliyor. Piknik sonrası çocukların da çok iyi kontrol edilmesi gerekiyor."
 
Prof. Dr. Haluk Vahapoğlu, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin tedavisi için 1- 2 yıl gibi kısa bir süre içinde, katkı sağlayacak, çözüm üretecek antiviral ilaçların piyasada olmasını beklediklerini söyledi.

Emre BAYLAN/ ANTALYA, (DHA) 

 
İşleme ustası: Sanat her yeri güzelleştiriyor
 
AKSAV dönemi kapandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşleme ustası: Sanat her yeri güzelleştiriyor
İŞLEME ve yazı ustası Osman Bekar, Kemer El Sanatları Pazarı'nda uzun ...
MOBESE kameraları bakımda
MOBESE sisteminin Türkiye'de ilk kez pilot bölge uygulamasının yapıldığı ...
Bizim DJ Avrupa yolcusu
ANTALYALI kadın DJ Sıla Özbek, Haziran ve Temmuz aylarını kapsayan Avrupa turnesine hazırlanıyor.
 
Aşırı hız can aldı; 2 ölü
ANTALYA'da aşırı hızlı giden, kontrolden çıkarak refüje ve 'Dur' levhası ...
Antalya araç sayısında 4'ncü kent
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Antalya'daki araç sayısı 850 bine yaklaştı.
Belediye şirketlerinde huzur hakkı ne oldu ?
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi şirketlerinde yönetim kurulu üyelerine ödenen ...
 
Uğur Kurt için Antalya'da yürüyüş
İSTANBUL Okmeydanı'nda çıkan olaylar sırasında boynuna isabet eden kurşunla ...
Kemer'de, Soma için mevlit okutuldu
KEMER Huzur Camii'nde, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden işçiler ...
Tarım işçisine Online iş başvurusu imkanı
ANTALYA'da başlatılan 'Tarım Sektöründe İstihdamın Geliştirilmesi İçin ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da kuzular kurda emanet
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Kırmızı karta heybede turp
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Dünya ısınmaya devam ediyor
İsa Altun
İsa Altun
DARK WEB'E DİKKAT! 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Çok şükür, çok şükür…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ocak ayının ilk yarısında işinizle ilgili yeni kararlar almaya hazırsınız. Mesleki olarak atacağınız adımlarda finansal ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva