İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren her türlü sanatsal etkinliğe kapatılan galeride, iç ve dış duvarlardaki çimento sıvanın sökümü işlemine öncelik verildi. Sıva altındaki orijinal taş duvar gün ışığına çıkarılacak. 3 metre derinlikte toprağa gömülü olan ve yağmur suyu nedeniyle küf tutup çürüyen, iç kısma doğru meyilleşen, her an çökme tehlikesi de bulunan yol cephesindeki duvarın dibinde ise kazı çalışması başlatıldı. Ana taş duvar, 1 metre genişlikte boşluk bırakılıp, örülecek istinat duvarı ile toprak ve su baskısından kurtarılacak.
ASIL TADİLAT PROJE SONRASI
Tarihi galeri binasının tadilat işlemini üstlenen D2 Mimarlık firması yetkilisi mimar Hasan Dilsiz, yüzeydeki üç kat çimento sıvanın kazılıp, altta kalan orijinal taş duvarın ortaya çıkarılacağını, taşların durumuna göre de yeni bir proje hazırlanacağını açıkladı. Üç yıl önce çizilmiş bir rölöve bulunduğunu hatırlatan Dilsiz, "Şu anki çalışmalarımız sondaj amaçlı. Sıvayı kazıyarak, binanın en eski halini görmeye, yapılacak işlemleri belirlemeye çalışıyoruz. Sıva altında, 1061 yılında yazılmış bir de hitabe bulundu. Bir-iki ay içinde asıl tadilat için projelendirme çalışması yapılacak. Yüksek Anıtlar Kurulu, projeyi onaylarsa aslına uygun tadilat aşamasına geçeceğiz" dedi.
ALÂEDDİN KEYKUBAT YAPTIRMIŞ
Tadilat sonrası asıl işlevi belirlenecek tarihi bina, Yivli Minare Külliyesi içerisinde yer alıyor. Resmi kayıtlarda Devlet Güzel Sanatlar Galerisi binası şöyle tarif ediliyor; "Bina, Alâeddin Keykubat tarafından 1255 tarihinde inşa ettirilmiş. Kalın taş duvarlı binada, kubbe ve tavan sistemi kullanılmış. Enine dikdörtgen planlı olup, katlı şekilde yapılmış. İç kısmında basamaklı yükseltiler bulunuyor. Mevlevihanede altta ve üstte olmak üzere toplam 4 mekân mevcut. Mekânların orta kısmının üstünü örten kubbeye, altıgen kasnaklı bir kubbe feneri konulmuş. Bina, Tekeli Mehmet Paşa tarafından 'Mevlevihane' ye çevrilmiş. Binanın bitişiğinde de küçük bir Osmanlı hamamı ile türbe bulunuyor."
Farklı sesler
Antalya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde, 'tadilat' gerekçe gösterilerek 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren sanatsal etkinliklerin yapılmayacağı duyuruldu. Galerinin 'Mevlevi Müzesi'ne çevrileceği söylentilerinin de yayılması, sanat camiasında farklı tepkilere neden old. Kent Konseyi Kültür Sanat Grubu'ndan, "Galerinin Mevlevi Müzesi'ne karşı değiliz. 'Devlet Güzel Sanatlar Galerisi' ismi, sanata ve sanatçıya tahsis edilecek daha geniş bir mekânda da yaşatılabilinir" açıklaması yapılırken, tarihi Çarşı Hamamı, ya da eski TEKEL binası önerildi. Antalya Sanatçılar Derneği ile Güzel Sanatlar Derneği üyesi sanatçılar da "Tarihi bina, tadilat sonrası da galeri olarak hizmetini sürdürmeli" diyerek, aksi halde ses getirecek eylemlere başvurabileceklerini bildirdi.
Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)