Kumluca'da özellikle biber çeşitlerinin beklenen fiyatlarda satılmaması nedeniyle karşı karşıya gelen çiftçi, komisyoncu ve sebze tüccarlarını sorunlarını görüşmek ve çözüm yolu bulmak amacıyla toplantı düzenlendi. Kumluca Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği'nde (KUMSEKDER) yapılan toplantıya Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Antalya Büyükşehir Belediyesi Zabıta ve Haller Daire Başkanı Muharrem Kavurkacı, Antalya Büyükşehir Belediyesi Kumluca Koordinatörü Yusuf Evran, KUMSEKDER Başkanı Ahmet Kaya, Batı Akdeniz Tüccarlar Derneği Başkanı Metin Mazhar Yel, Beykonak ve Mavikent komisyoncular dernek başkanları ve Çiftçi Yardımlaşma Platformu üyeleri katıldı.
Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya yönettiği toplantıda sektör temsilcilerine tek tek söz verdi. Toptancı hallerine giriş saati, ürünlerin hangi ambalajla hale getirilmesi, piyasanın haftalık mı, günlük mü, açık mı, serbest mi kurulacağı gibi birçok konu tartışıldı.
Üreticiler komisyoncu ve tüccarların ürünleri üzerinden haksız kazanç elde ettiğini savunurken; komisyoncu ve tüccarlar da üreticinin 'fiyatlar yükselir' düşüncesiyle beklettiğinden, zamanında toplamadığından ve naylon çuvallara koyması nedeniyle ürünlerin bozulduğundan şikayetçi oldu.
Uzun tartışmalardan sonra Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya konuştu. Başkan Çetinkaya, şöyle dedi:
"Kumlucalı olarak hepimiz bu sektörün içindeyiz. Zarar ediyorsak hepimiz zarar ediyor. Büyük emeklerle ürettiğimiz ürünlerin zararına satılması canımızı acıtıyor. Ancak krizleri fırsata dönüştürmemiz gerekiyor. Geçen yıl fiyatlar güzeldi. Hepimiz para kazandık. Şu bir gerçek ki geçen yıl da aynı üretici, aynı komisyoncu aynı tüccar vardı. O zaman kimse çıkıp da memnuniyetini kimseye bağlamıyordu. Bu yıl para etmedi diye ya komisyoncuyu ya tüccarı ya da çiftçiyi suçluyoruz. Bu iş arz talep işidir. Biz krizi fırsata dönüştürmek zorundayız. Piyasa iyi olduğu zaman hiçbir değişiklik yapamazsınız. Çünkü kimse işleyen düzenin bozulmasını istemez. Gelin yeni bir sistem kuralım. Üreticiler, birlik veya kooperatif kursun. Ürünler hale getirilirken, plastik çuvalda değil, kasada getirilsin. Domateste oturtulmaya çalışılan bir açık piyasa sistemi var. Bunu biber de de yapalım. Sektör temsilcileri olarak sık sık bir araya gelelim. Sorunlarımızı tartışalım. Konuşmaktan zarar gelmez. Kimse kimseyi suçlamasın. Birlikte hareket edelim. Bakın başka ülkeler bu sebzeyi bizden iyi üretmiyor. Biz ürettiğimizi paketlerken zayi ediyoruz. Sıkıntı biraz da bundan kaynaklanıyor. Kimse bizim derdimize çare olmaz. Çare yine bizde."
Ramazan SARIKAYALI/KUMLUCA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |