Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan ve Akdeniz Kan Hastalıkları Derneği Başkanı Rukiye Karadel, ortak bir basın toplantısı düzenleyerek proje hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Duran Canatan, talasemi hastalığının Akdeniz Bölgesi'nde önemli bir sorun teşkil ettiğini, hastalığı önlemek ve farkındalık yaratmak için 'Talas Emmi Yerel Yöneticilerle El Ele' projesini hayata geçirdiklerini söyledi.
Yerel yönetimlerle ortak hareket ederek Antalya'nın merkezinde ve tüm ilçelerinde halka eğitim vereceklerine işaret eden Prof. Dr. Canatan, "Antalya Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın desteğiyle Antalya'nın önemli halk sağlığı sorunu olan talasemiyi önlemek için yerel yöneticilere yönelik gerekli eğitim materyalleri ve dokümanlar hazırlandı. İlçelerde kaymakamlar, belediye başkanları, muhtarlar, nikah memurları ve diğer yöneticiler yanında halka yönelik eğitimler verilecek" dedi.
TALASEMİ ÖNLEME PROJESİ
Projenin tanımlamasını yapan Prof. Dr. Duran Canatan, halk arasında 'Akdeniz Anemisi', tıp dilinde 'talasemi' olarak bilinen hastalığın halkın kolay söylemesi ve akılda tutması için proje adını 'Talas Emmi' olarak koyduğunu kaydetti. Talasemi hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Canatan, hastalığın irsi olarak geçen, tedavisi zor ve pahalı olmasına karşın önlenmesinin kolay ve ucuz olduğunu söyledi. Talasemi taşıyıcısı anne ve babaların evliliğinden hasta çocukların dünyaya geldiğine işaret eden Canatan, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde yaklaşık 270 milyon taşıyıcı olduğu, her yıl 300 bin hasta çocuğun dünyaya geldiğini vurguladı.
TÜRKİYE'DEKİ DURUM
Türkiye'de ise şu anda 5 bin 500 kayıtlı talasemi hastası bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. Duran Canatan, Türkiye genelinde talasemi taşıyıcılığı oranının yüzde 2.1, sahil bölgelerinde yüzde 4.3, Antalya'da sahil bölgelerinde yaşayan yerli halkta ise yüzde 10 sıklıkta görüldüğünü, Antalya'da 700 civarında kayıtlı hastanın bulunduğunu belirtti.
Erol AKKIR/ANTALYA,(DHA)-