AÜ Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Servisinde tedavi gören talasemili çocuklar için düzenlenen yeni yıl partisine, hematoloji ve servislerde tedavi gören yaklaşık 100 çocuk katıldı. Müzik eşliğinde eğlenen çocuklara Noel Baba ve Noel anneler sürpriz hediyeler vererek sevindirdi.
AKTAD Sosyal Komite Başkanı Mahperi Yıldız, 1985 yılında kurulan derneğin Türkiye'de kurulan ilk talasemi derneği olduğunu ifade etti. Yıldız, "Derneğimiz kuruluşundan beri hastalığın halkımız tarafından daha iyi tanınması için çeşitli toplantılar ve seminerler düzenliyor. Yılbaşı ve bayram gibi özel günleri de fırsat bilerek etkinlikler düzenleyip, talasemili çocuklarımızın yanında oluyoruz" dedi.
Antalya ve çevresinde yaşayan her 10 kişiden birinin talasemi hastası olduğunu ve bu hastalığın en çok görüldüğü ilin Antalya olduğunu ifade eden AÜ Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alphan Küpesiz ise talaseminin düzenli kan verilmesi ve ilaç kullanılmasıyla takip edilen genetik bir hastalık olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Alphan Küpesiz, genetik hastalıklar konusunda son yıllarda önemli gelişmeler sağlandığını, çıkan ilaçlarla hastaların ömrünün uzadığını, ancak hastalığın tam tedavisi için uygun vericilerden kemik iliği (kök hücre) nakli gerektiğini anlattı. Prof. Dr. Alphan Küpesiz, "Kemik iliği nakli erken yaşta yapılırsa yüzde 90'lara varan başarı şansı var. Merkezimizde 20 yılda 182 nakil yaptık. Evlilik öncesi yapılan taramalarla talasemili doğan çocuk sayısında önemli ölçüde düşüş sağlandı. Sağlıklı her insanın yılda en az 2 defa kan bağışı yapmasını öneriyorum. Kan bağışı can kurtarır" diye konuştu.
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA)