Akra Otel'deki tanıtım toplantısına Antalya Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, SÜSBİR Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Kocaoğlu, MPS Türkiye Müdürü Raymond Scheepens, süs bitkileri üreticileri ve ihracatçılar katıldı. MPS Türkiye Koordinatörü ve Green Cities Danışmanlık Genel Müdürü Pınar Acar, MSP'nin bahçecilik ve çiçekçilik sektörünün üretimini tarafsız denetçiler ile sertifikalandırdığını belirterek, 'daha karlı sürdürülebilirlik' sloganıyla süs bitkileri ve kesme çiçek üreten firmaların uluslararası pazarlara açılmasını sağladığını kaydetti.
Üretim maliyetlerini azaltıp verimi artıracak süreci yönettiklerini bildiren Acar, yaptıkları çalışmanın çevre dostu olduğunu vurguladı. Sertifikasyon programının süs bitkileri sektöründe üretim yapan firmaların küresel standartlara ulaşmasını sağladığını ve maliyetlerini azaltarak verimliliği arttıran süreçleri geliştirdiğini anlatan Pınar Acar, "Firmaların uluslararası pazarlara girişini kolaylaştırıyor, ticaret hacminin arttırılmasına katkıda bulunuyor, ürünlerinin kalite ve sürdürülebilirliğinin kanıtlanabilmesi için şeffaflık ve ölçülebilirlik sağlıyoruz" dedi.
ÜRETİM SORUNUMUZ YOK PAZARLAMA SORUNUMUZ VAR
Antalya Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen ise Antalya'nın iyi bir tarım kenti olduğunu, üretimde kalite ve sürdürülebilirliğin önemine dikkati çekti. Özen, "Nasıl satacağını bilmiyorsan ne ürettiğinin çok bir anlamı yok. Tarımın sürdürülebilirliğini sağlamak için pazarlama kısmına bakmamız gerekiyor. Bizim pazarın istediği kalitede ürün yetiştirmemiz şart" diye konuştu.
Antalya'da 7 milyon tona yakın yaş meyve sebze üretimi olduğunu, 500 milyon adet de süs bitkisi üretimi yapıldığını bildiren Özen, süs bitkisinin yüzde 90'ının ihraç edildiğini ancak üretim arttığında nereye, nasıl pazarlanacağının bilinmediğini kaydetti.
TOPRAĞI VE SUYU KİRLETMEDEN ÜRETİM
Tarladan sofraya gıda güvenliği konusunda sıkıntı olmadığını kaydeden Mustafa Özen, “Dünyanın en güvenilir ürünlerini yetiştiriyoruz. Ürünü anlatmak ve değerinde pazarlamak en büyük sıkıntımız. Bizim artık alternatif üretim metotlarına geçmemiz gerekiyor. Kaliteli üretim yaparak ürün miktarını artırmamız şart" dedi.
MPS'nin sürdürülebilir tarım hedefinin iyi tarım uygulamalarıyla örtüştüğüne dikkat çeken Özen, “Bizim iki değerimiz var; suyumuz ve toprağımız. Bunları koruyarak, kaliteli üretim yapıp değerinde pazarlamalıyız. Para kazanacağız elbette ama bu toprakları gelecek nesillere sağlıklı teslim ederek. Hem tanınırlık hem kalite açısından yapılan denetimlerin çok önemli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
KENDİ KATMA DEĞERİMİZİ YARATALIM
BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, tarımsal üretimde bir sıkıntı olmadığını ancak kendi marka değerimizi oluşturmamız gerektiğini vurguladı.
YENİ PAZARLAR ŞART
SÜSBİR Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Kocaoğlu, iç pazarda olduğu kadar dış pazarda da söz sahibi olunması gerektiğini vurguladı.
MPS Türkiye Müdürü Raymond Scheepens da bahçecilik ve çiçekçilik sektörünün kanıtlanabilir ve sürdürülebilir üretimini tarafsız denetçiler ile sertifikalandıran MPS'nin 46 ülke ve 3000 firma ile alanında lider bir kuruluş olduğunu bildirdi. Scheepens, MPS'nin ayrıca Ticaret Portalıyla sertifika sahibi firmaların görünürlüğünü sağladığını kaydetti.
Toplantıda firma temsilcileri, MPS ile çalışma deneyimlerini ve kazanımlarını kalıtımcılarla paylaştı.
ANTALYA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |