Dedeman Antalya Otel'de basın toplantısı düzenleyen Türkiye Masaj Enstitüsü Genel Müdürü Sertaç Ak, 25 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek 'İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik'teki değişikliklerin sektöre yansımalarını anlattı. SPA sektöründeki kaliteyi artırmak amacıyla çıkartılan yönetmelikle Milli Eğitim Bakanlığı onaylı masör- masöz şartı getirilmesiyle sürücü kurslarının belge dağıtmaya başladığını belirten Sertaç Ak, kendi kurumlarının 2- 3 bin lira bedel karşılığında 520 saatte verdiği geçerli sertifikayı, Milli Eğitim'den onaylı sertifika vermeye yetkili sürücü ve yabancı dil kurslarının 150 TL- 300 lira karşılığında 15 günlük eğitimle verebildiğini söyledi.
Sektördeki deneyimli elemanların yerinin para karşılığı sertifika satın alanlarla değişmeye başladığına dikkat çeken Ak, sektörün ciro ve istihdam anlamında yüzde 80'inin bulunduğu Antalya'da 20 bin kişinin çalıştığını söyledi.
Yeni yönetmeliğin sahte sertifikaları doğurabileceği uyarısını yapan Sertaç Ak, Kemer'de Finlandiyalı bir turiste elle taciz ettiği iddiasıyla 10 yıl hapsi istenen masörü hatırlattı.
HER ODADA TUVALET OLMAZ
Sektördeki çarpıklıkların hazırlanan yönetmeliğe de yansıdığını belirten Ak, her odaya tuvalet konulması isteğinin yerine getirilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Var olan tesislerin yüzde 90'ının yönetmelikte istenenlere uygun olmadığını ifade eden Sertaç Ak, "Yönetmeliğe uymak için tesisi yıkıp baştan inşa atmek gerek. Örneğin her odaya bir tuvalet şartı için 20 odalı bir tesiste 20 tuvalet yapılması gerekir. Bu sağlıklı değil" diye konuştu.
Hamile kadına yapılan masajın dolaşım sistemine zarar verebileceğini bilmeyenlerin masaj yaptığını açıklayan Türkiye Masaj Enstitüsü Eğitim Müdürü Feza Turgut ise müşteri olarak görülen turisti bir şekilde memnun edip prim kazanma mantığıyla çalışanların çok yanlış masaj uygulamaları yaptığına dikkat çekti.