Bakan Ertuğrul Günay, Antalya'nın Demre İlçesi'ndeki tarihi ve turistik bölgelerde incelemelerde bulundu, yürütülen kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı. Bakan Günay'a gezisinde Demre Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, Demre Belediye Başkanı DP'li Süleyman Topçu, Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Acar, Antalya Müzesi Müdürü Mustafa Demirel eşlik etti.
Bakan Günay, Noel Baba Müzesi'nde devam eden restorasyon ve düzenleme çalışmaları hakkında Antalya Müzesi Müdürü Mustafa Demirel'den bilgiler aldı. Ziyaretçi ve gelir durumu hakkında bilgi de alan Bakan Günay, müze kart satışlarını da sordu.
ÇOCUKLARDAN GÜNAY'A PORTAKAL
Bakan Günay'ın gezisi sırasında 10 yaşındaki Mehmet ve 8 yaşındaki Halide Özkan kardeşler, topladıkları portakalları vererek çalışmalardan dolayı teşekkür etti. Portakalları alan Bakan Günay, "Bunlar benim bakanlık sürem içinde aldığım en güzel, en anlamlı, en duygulandıran armağanlar. Yapılan hizmetlerin çocuk ve gençler tarafından görüldüğü böylece kanıtlanmış oldu. Bu portakalları izin verirseniz yemeyeyim, ben saklayayım" dedi.
MERMER VE TAŞ OCAKLARINI MECLİSE TAŞIYACAK
Bakan Günay, burada soruları da yanıtladı. Turizm bölgelerindeki taş ve maden ocaklarının sektöre etkilerinin sorulması üzerine Bakan Günay, taş ve mermer ocaklarının sadece turizme değil, bunun dışında bütünüyle doğaya verdiği zararın son derece önemli olduğuna dikkati çekti. Finike'nin Yazır Köyü'ne geçen çarşamba günü şehit cenazesine katılmak için gittiği sırada çok çarpıcı örnekler görme bahtsızlığı yaşadığını anlatan Bakan Günay, şöyle dedi:
"Terk edilen taş ve mermer ocakları hiçbir şekilde rehabilite edilmeden bırakılmış. Yasaya göre, alanın rehabilite edilmesi, topraklandırılması ve ağaçlandırılması gerekiyor. Ama Türkiye'de terk edildikten sonra bu düzenlemelerin yapıldığı tek bir ocak yok. Önümüzdeki dönemde taş ve mermer ocakları meselesini hükümetin gündemine getirmeyi düşünüyorum. Doğaya dönük, insanların yaşayacağı, tüketilmemesi gereken varlıklarda ciddi bir tahribat söz konusu."
'ORTADOĞU PAZARINI KAYBETTİK'
DHA munabirinin Suriye başta olmak üzere Ortadoğu'da yaşananların turizme etkisine yönelik sorusu üzerine Bakan Günay, geçen yıllarda Suriye, İran, Irak ve İsrail'den toplam 2 ile 3 milyon arasında turist geldiğini hatırlattı. Türk turizminin 2011 yılında çok iyi bir sezon yaşadığını kaydeden Bakan Günay, "Mısır, Tunus, Yemen ve Libya'da yaşanan kargaşa nedeniyle Kuzey Afrika'da, Tunus ve Mısır rezervasyonları tamamen bize dönmüştü. Normalin üzerinde başarılı bir yıl yaşadık. Ancak bu yıl Mısır ve Tunus rezervasyonları normalleşti. Buradan bir kaybımız var" dedi.
SURİYE'DEN 750 BİN TURİST GELİYORDU
Türkiye- Suriye ilişkilerinin bozulması nedeniyle de bu ülkeden turist gelmediğini kaydeden Bakan Günay, İran, Irak ve İsrail pazarında da kayıplar yaşandığını söyledi. Bakan Günay, 2011 yılında Suriye'den Türkiye'ye 750 bin turist geldiğini vurguladı. Bunun yanında İran'dan da ciddi sayıda turist ağırlandığına işaret eden Bakan Günay, "Ortadoğu'daki bu siyasi gerginlikler kaçınılmaz olarak turizme olumsuz etki yaptı. Bu kaybı uzak pazarlardan telafi etmeye çalışıyoruz. Temennimiz o ki kısa bir süre içerisinde inşallah Ortadoğu bütünüyle istikrarlı bir döneme kavuşur. Biz de eskisi gibi bu ülkelerden gelen ziyaretçileri ağırlamaya hep beraber kavuşuruz" diye konuştu.
Ahmet ACAR/DEMRE (Antalya), (DHA)