Konak Belediyesi, Konak Kent Konseyi ile Gültepe Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde, Srebrenitsa Katliamı'nın 26. yılı nedeniyle bir tören düzenledi. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Konak Belediyesi Meclis Üyesi ve Gültepe Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Birol Özkardeşler, Konak Belediyesi Meclis Üyesi ve Konak Kent Konseyi Başkanı Hamut Mumcu'nun yanı sıra CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, İYİ Parti Konak İlçe Başkanı Coşkun Tatar, Konak Belediyesi meclis üyeleri, Balkan ve Boşnak derneklerinin yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının ve siyasi partilerin temsilcileri, muhtarlar ile vatandaşlar törene katıldı. Bosna- Hersek eski Fahri Konsolosu ve Karşıyaka Belediyesi'nin eski başkanlarından Kemal Baysak'ın da anıldığı törende Baysak'ın oğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi Balkan Masası Sorumlusu Atilla Baysak da hazır bulundu.
Törende konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, temmuzun acılarla dolu bir ay olduğunu ifade ederek, "2 Temmuz'da, yüreğimizi yakan Sivas Katliamı'nı andık ve bugün de Srebrenitsa'yı, acımadan katledilen binlerce insanı anmak için buradayız. Binlerce Boşnak'ın katledildiği bu soykırım büyük bir utanç, büyük bir insanlık suçu olarak tarihe yazılmıştır" dedi. Bütün dünyanın, Avrupa'nın katliamı seyrettiğini vurgulayan Batur, şöyle devam etti:
"Sadece 3 günde binlerce erkek, kadın ve çocuk katledilmiştir. Srebrenitsa'nın düşmesinin ardından yerleştirildikleri, güya güvenli kamptan alınarak götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda acımasızca öldürülüp, toplu mezarlara gömüldüler. Dünyanın herhangi bir yerinde bu acının yeniden yaşanmaması için barışa, kardeşliğe, dayanışmaya ihtiyaç var. Bunu sağlamalıyız. Bunun için buradayız"
Bosna-İzmir arasında insanlık koridoru oluşturarak nice insanı kurtaran İzmir'in önemli sanayicilerinden, Bosna-Hersek eski Fahri Konsolosu ve Karşıyaka Belediyesi eski başkanlarından Kemal Baysak'ı da anan Batur, "Sevgi, barış, dayanışma her şeyi çözer. Birbirimizi sevmek, insanları sevmek bizim ayrıcalığımız olmalı. Sevgi ve barışın olduğu bir ülkede hep birlikte güzel günler göreceğiz" dedi. Katliamın unutulmaması gerektiğinin altını çizen Batur, "Bu katliamı unutturmamak için her sene bu etkinlikleri düzenliyoruz. Unutmamamız lazım" diyerek konuşmasına Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç'in şu sözleriyle son verdi: "Soykırımını unutmamalıyız; çünkü unutulan soykırım tekrarlanır"
Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi Balkan Masası Sorumlusu Atilla Baysak da dünyanın başka bir yerinde böyle bir insanlık suçunun işlenmemesi için bu acının unutulmaması, unutturulmaması gerektiğini vurguladı. Baysak, "Babam Kemal Baysak ile Değerli Başkanımız Abdül Batur, Bosna Hersek'teki katliamları çeşitli etkinliklerle hep zihinde tutmaya çalıştı. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Allah bir daha böyle bir acı göstermesin. Bir Boşnak oğlu olarak, 'Yaşasın Bosna Hersek, yaşasın Türkiye Cumhuriyeti' diyorum" şeklinde konuştu. Baysak, Bosna Hersek'in ekonomik olarak güçlenmesi gerektiğini belirterek, belediyelerin bölgede sosyal sorumluluk projeleri geliştirip istihdam sağlaması gerektiğini de kaydetti.
Konak Belediyesi Meclis Üyesi ve Gültepe Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Birol Özkardeşler ise Srebrenitsa'da çoğu kadın ve çocuk 8 bin 372 savunmasız insanın Sırplar tarafından katledildiğini hatırlatarak, "Bosna'da 26 yıldır bitmeyen bir acı yaşanmakta. Emperyalist güçlerin oyunu bu bölgede var oldukça acı ve gözyaşı maalesef bu bölgede hiç eksik olmayacak. Srebrenitsa'yı hiç unutmadık, unutmayacağız" diye konuştu.
Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu da "Göz göre göre, gün gün, saat saat katliamın sesleri gelirken BM, AB ve NATO sessiz kalmayı tercih etmiş ve insanlık tarihinin utanç sayfalarından biri çağdaş demokrasilerin beşiği Avrupa'nın tam ortasında yaşanmıştır" dedi. Mumcu, "Bizler faşizme, katliamlara, baskılara karşın ne olursa olsun barışı, kardeşliği, dayanışmayı savunuyor ve Nazi kamplarından, Ruanda'dan, Hocalı'dan, Srebrenitsa'dan Şengal'e tüm katliamları lanetliyoruz" dedi.
Türkan Saylan Kültür Merkezi'nin önünde yapılan basın açıklamasının ardından kortej oluşturarak, Gündoğdu Meydanı'na yürüyen katılımcılar, soykırım kurbanlarının anısına denize çiçek bıraktı.
İZMİR, (DHA)