Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve TMCPÇG Başkanı Prof. Dr. Ülgen Zeki Ok, önerilerinin amacının, sokak hayvanlarına daha iyi yaşam koşulları sağlanıp korunması ve onlardan bulaşacak hastalıklara karşın daha etkin önlemler alınması olduğunu vurguladı. Prof.Dr. Ülgen Zeki Ok, sokak hayvanları aracılığıyla insanlara bulaşan zoonoz enfeksiyonları arasında, kist hidatik enfeksiyonunun ölümlere yol açtığını hatırlattı. Prof.Dr. Ülgen Zeki Ok, "Türkiye'de her 200- 250 kişiden birinde kist hidatik enfeksiyonunun bulunduğunu tahmin ediyoruz. Bunun da Türkiye için son derece önemli olduğu bir gerçek. Enfeksiyonun kontrol altına alınabilmesi için sahipli veya sahipsiz tüm köpeklerin iki ayda bir parazitleri öldüren ilaçlarla tedavi edilmesi gerekir. Ayrıca koyun ve sığır kesimleri veteriner hekim kontrolünde yapılmalı, enfekte iç organları uygun şekilde imha edilmelidir. Bunların yapılabilmesi ancak yeni yasal düzenlemelerle mümkündür" dedi.
TASARININ MADDELERİ
Prof. Dr. Ok, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamına alınmasını istedikleri önerileri de şöyle sıraladı:
"Gerekli düzenlemeleri sağlamak ve denetlemek için Orman ve Su İşleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık ve Sağlık bakanlıkları temsilcilerinden bir kurul oluşturulmalı.
Hayvan barınaklarından sahiplenilen köpeklerin mikroçip, kısırlaştırma, tüm aşı ve periyodik antiparaziter ilaç masrafları belediyeler tarafından parasız karşılanmalı,
Sahipli köpeklere mikroçip ve veteriner hekim kontrolü zorunluluğu getirilmeli.
Yeterli bakımevleri kurulmalı, gerekli aşıları yapılan ve kısırlaştırılan köpekler buralarda barındırılmalı.
Doğal ortamlarına salınacak köpeklerin sırtlarına mikroçip yerleştirilmeli. İki ayda bir ilaç tedavileri yapılmalı.
Koyun ve sığır kesimleri veteriner hekim kontrolünde yapılmalı. Hastalıklı ve kullanılmayacak iç organlarının uygun şekilde imha edilmesi için gerekli sistem kurulmalı."
Mehmed Hakkı ÖZBAYIR/MANİSA, (DHA)