Hastaların şikayetleri özellikle sonbahar ve kış mevsimleri ile birlikte artış gösterir. Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Mutlu Ateş, soğuk havaların prostat şikayetleri üzerindeki etkisi ve iyi huylu prostat büyümesinin tedavisi hakkında bilgi verdi.
Soğukla şikayetler artar
Havaların soğumaya başladığı sonbahar ve kış mevsimlerinde prostat ile ilgili şikayetler de artmaktadır. Çünkü soğuktan en çok etkilenen organlardan biri prostattır. Soğuğa maruz kalma durumunda hastalarda akut kötüleşmeler görülebilir. Bu nedenle, ilaç tedavisi ile prostat şikayetleri kontrol altına alınmış hastaların ilaçları, kış aylarından çok havaların ısınacağı yaz aylarında bıraktırılmaktadır.
Acılı ve baharatlı besinlere dikkat!
Prostat hastalıklarını artıran ve hastaların şikayetlerini tetikleyen ikinci önemli neden de beslenme alışkanlıklarıdır. Prostatta geçici olarak oluşturduğu ödem nedeniyle; acılı, turşulu, baharatlı ve mayalı yiyecek ile içecekler prostat ile ilgili sıkıntıları artırmaktadır. Belli bir süre sonra bu etki ortadan kalkar.
Genetik yatkınlık da önemli
İyi huylu prostat büyümesi genetik geçişli bir hastalıktır. Ailesinde ve birinci derecede yakınlarında prostat şikayetleri olan kişilerin bu hastalığa yakalanma riski yüksektir. Prostat büyümesine genetik yatkınlığı olan kişilerin 40 yaşından sonra düzenli olarak kanda PSA değerini ölçtürmesi ve doktorunun gerekli gördüğü durumlarda ultrason takibi yaptırması önerilir. Bu hastalar soğuk havadan daha çok etkilenmektedir.
Belirtiler dikkate alınmalı
Prostat büyümesi genellikle “iyi huylu bir tümör” olarak büyüme şeklindedir. Bu nedenle kişiler daha çok idrara çıkma ile ilgili sorunlarla karşılaşınca bir doktora başvurmaktadır. Hastaların şikayetleri; hafif, orta ve şiddetli olarak sınıflandırılır. İdrar akım hızının ve gücünün azalması, prostat büyümesinin başlangıç belirtileridir. Buna eklenen sık sık idrara çıkma ve idrar yaparken zorlanma gibi sıkıntılar, kişide iyi huylu prostat büyümesinin göstergesidir. Özellikle gece idrara kalkma alışkanlığı olmayan erkekte birkaç kez idrara çıkma gereksinimi de hastalığın önemli belirtileri arasında yer alır.
Tedavi edilmediğinde böbrek yetmezliği oluşabilir
İyi huylu prostat büyümesi; prostat muayenesi, kan testleri ve gerektiğinde yapılan prostat iğne biopsisi ile teşhis edilmektedir. Hastalık tedavi edilmediği ve gerekli önlemler alınmadığı takdirde böbrek yetmezliğine yol açabilir. Bunun yanı sıra; tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, mesane taşları ve bunların neden olduğu kronik irritasyonlara bağlı mesane kanserleri gelişebilmektedir.
Yeni cerrahi yöntemler ile hasta konforu
Tedaviye, şikayetlerin derecesine göre karar verilir. Hastalar ilaçla takip edilir ya da cerrahi işlemler uygulanır. Geçmişte uygulanan açık cerrahilerin yerini, halk arasında burgu yöntemi olarak da bilinen ve altın standart tedavi olan TUR-P yöntemi almıştır. Bu yöntemin son dönemlerde bipolar enerji ve lazer yöntemleriyle birlikte kullanılmasıyla, ameliyatlar daha hızlı bir şekilde yapılmakta ve kanama miktarı azalmaktadır. Hastalar cerrahi müdahale sonrasında uzman doktor tarafından dikkatli şekilde takip edilmeli ve bol su içmeleri konusunda da uyarılmalıdır.