Doğu Garajı'na üniversite isteyen esnafın temsilcisi Sinan Mahallesi Çarşı Esnafları Derneği, 2 bin 247 esnafla yapacakları anket çalışmasıyla Başkan Türel'in kapısını çalmaya hazırlanıyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Aspendos Bulvarı'nın başında yer alan Festival Çarşısı'na ilk kez 'başkan adayı' olarak 12 Şubat'ta gitti. Başkan Türel, o ziyarette "Esnaf kardeşlerimizin yeniden, senelerdir çilesini çektiği o Doğu Garajı'na, külfeti çeken kardeşlerim olarak nimetini süreceğiniz eski yerinize sizleri taşımaya söz veriyorum" dedi. Menderes Türel Festival Çarşısı esnafına verdiği sözü, bu kez belediye başkanı olarak 1 Mayıs'ta katıldığı Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) seçiminde tekrarladı. Başkan Türel, kent merkezine canlılık katacaklarını belirterek, Festival Çarşısı esnafını Doğu Garajı'na geri getireceklerini söyledi.
ANKET ÇALIŞMASI BAŞLADI
Başkan Türel'in açıklamaları Festival Çarşısı'nda sevinç yaratırken Sinan Mahallesi çarşı esnafını da hareketlendirdi. Sinan Mahallesi Çarşı Esnafları Derneği, 10 sorudan oluşan bir anket hazırladı. Ankette, 'Doğu Garajı projesinde uluslararası bir üniversitenin bünyesinde halka açık 2 bin araçlık otopark, 3 bin kişilik konferans salonu, sinema, tiyatro, kültür merkezi ve müze yapılmasını istiyor musunuz?' şeklinde sorular yer aldı. Anket ilk aşamada derneğin 20 kişilik yönetim ve denetim kurulu üyeleri arasında uygulandı. 19 kişi 'evet', 'hayır' şıklarının bulunduğu anket formunda aynı cevapları verdi, sadece bir kişi Doğu Garajı projesinden üniversitenin çıkarılmasını istedi. Dernek yönetimi şimdi o anketi derneğe bağlı 2 bin 247 esnafa uygulayacak.
PROJE AKAYDIN'IN DEĞİL ESNAFIN
Sinan Mahallesi Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Saim Koçak, bugün bir yakasında derin bir çukur, diğer yakasında ise Antalya'nın bilinen tarihini değiştiren nekropol, antik mezar alanının yer aldığı Doğu Garajı'nın üniversite alanı olarak düzenlemesinin kendi projelerini olduğunu söyledi. Projenin dernek olarak yürüttükleri 'Sinan Mahallesi ve bölgeyi nasıl canlandırırız' başlıklı bir tartışmanın sonunda derneğin genel sekreter Veli Gökçe'nin önerisi etrafında şekillendiğini aktaran Koçak, "O dönem projesi Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'a götürdük. Kendisi konuyu meclise getirdi ve oy çokluğuyla kabul edildi" diye konuştu.
AK PARTİ'DEN 'EVET' OYU VERENLER OLDU
Konunun görüşüldüğü mecliste Ak Partili üyeler, bölgenin üniversite alanı olarak düzenlenmesi konusunda 'çekimser' kaldı. Fakat o dönem meclis üyesi ve 30 Mart'ta Ak Parti'nin Muratpaşa Belediye Başkan adayı olan Cihan Bulut ve yine Ak Partili AESOB Yönetim Kurulu Üyesi Adlıhan Dere, grup kararı dışında kalarak 'evet' oyu verdi.
Saim Koçak, böylece projenin Mustafa Akaydın'a ve dolayısıyla CHP'ye mal edilip, yeni Ak Partili Büyükşehir Belediye yönetimi tarafından rafa kaldırılmasının doğru olmayacağını belirtti. Koçak, bu düşüncelerini kesinlikle bir partinin tarafgirliği olarak anlaşılmamasını isterken, şunları söyledi: "Üniversite projesini seçimlerden önce ziyarete gelen Ak Parti Milletvekili Sadık Badak'a da, Belediye Başkan adayı Bulut'a da anlattık. 'Sizinle beraberiz. Oturacağız beraber karar vereceğiz' dediler."
'FESTİVAL ÇARŞISI, BOŞ OLAN İŞHANLARINA GELSİN'
Saim Koçak, dernek yönetimi olarak anket çalışmalarının ilk sonuçlarıyla birlikte Ak Parti Muratpaşa ilçe yönetimini ziyaret ettiklerini belirtti. Ziyarette düşüncelerini aktardıklarını kaydeden Koçak, farklı bir öneriyi de şu sözlerle gündeme getirdi:
"Fakat anlayabildiğimiz kadarıyla 'Festival esnafını biz oraya götürdük, şimdi de getirmemiz lazım' gibi bir düşünce hakim. Bu ilişkiyi kabul edebilmemiz mümkün değil. Eğer, Festival Çarşısı'nda geçmişteki taşıma nedeniyle esnaf battıysa, zarar söz konusuysa biz burada 10 kere battık. Amacımız kent merkezinin Işıklar Caddesi'nden Kaleiçi'ne, Balbey'den Haşim İşcan mahallelerine kadar etkisi olacak bir çalışma. Eğer Festival Çarşısı geri dönmek istiyorsa, Sinan Mahallesi'nde bugün işhanlarında yüzlerce boş dükkan var. Çeşitli temalar verilerek, buralar yeniden düzenlenip çarşı burada kurulabilir."
DERSHANELER KAPATILINCA ISSIZLAŞACAK
Dernek Genel Sekreteri Veli Gökçe de kendilerinin Festival Çarşısı esnafının tezi ya da antitezi olmadıklarını belirterek, "Bu konu eski, yeni belediye tartışmasına kurban edilemeyecek kadar önemli. Akıl birliğine ihtiyacımız var" dedi. Üniversiteyi Antalya kent merkezinin sadece ekonomik olarak değil kültürel ve sosyal açıdan da zenginleşmesi olarak gördükleri ifade eden Gökçe, "Bakın, Sinan Mahallesi ve çevresinde 30'a yakın dershane var. Buraya gelen öğrenciler bölgede ciddi bir canlılık yaratıyor. 2016 yılında bu dershaneler de kapatılınca buraları ıssız olacak. Kimse bunu atlamasın" diye konuştu.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)