Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
26 Haziran 2019 Çarşamba - 13:43

Şifalı bitkiler zehir olabilir

ANTALYA Eczacı Odası Başkanı Mehmet Ertekin, aktar, baharatçı ve benzeri dükkanlarda satılan ilaç niteliği olan bitkiler, çaylar ve karışımların hiçbir denetiminin olmadığını, bu ürünlerin halk sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Ertekin, vatandaşları bilinçsizce ürün almamaları konusunda uyardı.

Şifalı bitkiler zehir olabilir
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Eczacı Odası Başkanı Mehmet Ertekin, Antalya Eczacı Odası Akademisi Başkanı Evrim Çakıl, eczacılar Kerem Zabun, Baybars Türkiş, Amine Bıçakçı, Ceren Bulgan, Sevda Çekil, Asım Türker ve İrfan Dilki basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda, Antalya Eczacı Odası Akademisi'nin basımını desteklediği Prof. Dr. Fatih Demirci, Prof. Dr. Yavuz Bülent Köse ve Doç. Dr. Gökalp İşcan tarafından hazırlanan 'Bitkisel Drogların Makroskobik ve Mikroskobik Özellikleri' adlı kitabın tanıtımı da yapıldı. Kitap hakkında bilgi veren Mehmet Ertekin, “Bu kitap, bitkisel drogların yani ilaç yapımında kullanılan doğal bitkisel hammaddeleri içeren bitkilerin, görsel olarak yani makroskobik olarak ve aynı zamanda da mikroskobik olarak yani gözle görülmeyen özelliklerini bizlere yeniden hatırlatması anlamında katkı sağlayacaktır" dedi.

'BİYOÇEŞİTLİLİĞİ EN FAZLA OLAN ŞEHİR ANTALYA'

Prof. Dr. Fatih Demirci,  'Bitkisel Drogların Makroskobik ve Mikroskobik Özellikleri' isimli akademik kitabın yayımlanmasının Antalya Eczacı Odası’nın katkılarıyla gerçekleştiğini söyledi. Demirci, “Türkiye içinde tıbbi ve aromatik biyoçeşitliliği en fazla olan şehir Antalya. İklimiyle ve tarımıyla geliştirilmeye çok açık coğrafi bir bölge. Tıbbi açıdan önemli tropik bir bitki olan zerdeçal (curcuma) meslek profesyonellerimiz tarafından yetiştirilebiliyor. Oldukça popüler bir ürün. Bu imkanlar varken bilimsel faaliyetlerimizi, bu kaliteyi hep beraber oluşturabileceğiz. Bu bir başlangıç ve inanıyoruz ki hep birlikte sektöre değer katacağız. Sağlığa hak ettiği boyutu kazandıracağız. Halk sağlığı buradaki temel amaç" dedi.

‘SAĞLIĞINIZ İÇİN TEK GEREKLİ YER ECZANENİZ’

İlaçların bitkilerden ya da hayvanlardan elde edilen doğal etken maddelerinden doğrudan, yarı sentetik veya sentetik olarak üretildiğini söyleyen Ertekin, “İlaç, tek başına ya da kombine olarak kullanılabilen kimyasal maddelerden oluşmaktadır. İlacı, zehirden ayıran dozudur. Bu yüzden şifa beklentisiyle bilinçsizce kullanılan, denetimleri yapılmamış birçok bitkisel ürün gerek doğru bitki olmamasından gerekse doz ayarlaması olmamasından dolayı halk sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Geleneksel bitkisel tıbbi ürünler diye yeni bir tanım literatüre girdi. Yani tıbbi kullanılan ürünler Sağlık Bakanlığı tarafınca ele alınmış, aktar kısmından arındırılmıştır. Çünkü tedavi edici özellikleri olduğu için aktarlardan satılması mümkün değildir. İlacın alınabilecek tek noktası eczanelerdir. Sağlığınız için tek gerekli yer eczaneniz” diye konuştu. 

Papatyanın ülkemizde 400'e yakın türü olduğunu ve sadece bir türünün tıbbi olarak kullanıldığını anlatan Ertekin, “Kışın hastalandığımızda öksürüğümüze iyi gelen ıhlamurun ayrıca idrar söktürücü özelliği olması dolayısıyla doğru şekilde kullanılmadığında özellikle böbrek yetmezliği ve hipertansiyon hastalarında istenmeyen yan etkileri ortaya çıkabiliyor. Piyasada bulunan tarçınların neredeyse tamamı karaciğer üzerinde zehirli etkilere sahip maddeler taşıyabilmekte. İşte tam bu noktada eczacının ve eczacılığın önemi ortaya çıkmaktadır. Doğru türün doğru miktarlarda kullanılması toplum sağlığı açısından çok önemlidir. Bir ürünü alıp eve getirip ben çay demledim diye içebilirsiniz ama sonuçlarına katlanırsınız. Bu işin eğitimini almış, akademisyen ve profesyonel kişiler varken vatandaşlarımızın da yan etkilere maruz kalacağı şeylere başvurmaması gerek. Biz hepimiz halk sağlığı için varız. Sağlığa hizmetin karşılığı insan sağlığıdır " dedi.

Sude KARATAŞ

 
AÜ'de Akademik Araştırma Çalıştayı
 
Korkuteli'de 36 okula Beyaz Bayrak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AKBEM yaz kurslarına yoğun ilgi
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kültür ve Bilgi Eğitim Merkezi (AKBEM) ...
Kaleiçi'nde sanat çalıştayı
ANTALYA'nın tarihi semti Kaleiçi'nde '1'nci Uluslararası Kaleiçi Sanat ...
Korkuteli'nde hasat başladı
ANTALYA'nın Korkuteli ilçesinde arpa ve buğday hasadı başladı.
 
Manavgat'ta '4 mevsim turizm' protokolü
MANAVGAT Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) ile Akdeniz Üniversitesi (AÜ) ...
Korkuteli'de yeni savcı göreve başladı
KORKUTELİ Adliyesi'ne atanan Cumhuriyet Savcısı Şahin Şevli göreve başladı.
Feslikan Yaylası'na toplu ulaşım seferleri başladı
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi, yaz sezonunun başlamasıyla birlikte merkeze ...
 
Alanya'da fayton ve atlar teslim alındı
BÜYÜKŞEHİR Belediyesi'nin Antalya'da 10 Haziran itibarıyla fayton faaliyetlerini ...
Muratpaşa Muhtar Meclisi toplandı
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, yeni dönemin ilk Muhtarlar Meclisi'nde ...
Otel havuzuna düşen minik Melek, kurtarılamadı
ANTALYA'da 2 yaşındaki Melek Süer, anne ve babasının çalıştığı otelde, ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva