Homosapiens'in Afrika'dan göç ettikten sonra Neandertallerle birleştiği biliniyordu, ancak yapılan araştırma ilk insanın bunu yaparak kendilerini koruyacak genleri aldığı ve sonuçta insanlığın çoğalmasını sağladığını ortaya koydu.
Neandertal genetik şifresinin geçen yıl çözülmesi, modern insanın Sibirya'da bulunan fosillerden yola çıkılarak keşfedilmiş Denisovan da dahil olmak üzere çeşitli ırklarla samimi ilişkiler içinde olduğuna dair kanıtlar ortaya koymuştu.
New Scientist dergisinde yayınlanan ve Stanford Üniversitesi'nden Peter Parham tarafından yapılan araştırmada, insanın bağışıklık sistemi açısından hayati öneme sahip lökosit antijenlerini ( HLA) inceledi.
HLA'lar aleller olarak bilinen en değişken genlerden bazılarını içeriyor, bunlar vücudun hem belirlenmiş hem de yeni hastalıklara tepki vermesini sağlıyor. İlk insanların Afrika'yı terk ettiklerinde muhtemelen az sayıda alel taşıdığı düşünülürken, araştırma ilk insanın yeni HLA alellerini Neandertallerle ilişki kurarak aldığını tespit ediyor.
Sözgelimi HLA-C*0702, Avrupalıar ve Asyalılar arasında yaygınken Afrikalılarda hiç rastlanmıyor. Araştırmada, Neandertal ve Denisovan ırklarının ilk insanla ilişki kurmadan önce Afrika dışında 200 bin yılı aşkın süredir yaşadığı belirtilirken, bağışıklık sistemlerinin daha güçlü olduğu ve bunun da modern insanın yabancı hastalıklara karşı korunmasını sağladığını ortaya koyuyor.