Törene, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Parti’li Menderes Türel, Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin katıldı. Törende, Serbest Bölge’de faaliyet gösteren firmalar en yüksek ticaret hacmi, en yüksek istidam, alım-satım alanında en yüksek ticaret hacmi ve uluslararası alanlarda aldıkları başarılara göre ödüllendirildi.
EN BAŞARILI SERBEST BÖLGE
Antalya Serbest Bölge’nin Türkiye’de ilk kurulan ve en başarılı serbest bölgelerden biri olduğunu belirten Vali Münir Karaloğlu, “Bu başarıda 1987’den bu yana birçok insanın alın teri, emeği var. ASBAŞ’ın en büyük sorunu çözüldü, 19 yıl daha süre uzatıldı ve bölgeyi büyütmek, yatırımları, ihracatı, üretimi ve istihdamı artırmak için daha çok çalışmamız, çaba harcamamız gerekiyor. Daha çok iş ve aş vermek için çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
SERBEST BÖLGE ALANI BÜYÜTÜLECEK
Serbest bölgenin 1980’li yıllarda kurulduğunu hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise “ Türkiye’de ihracatın kilogram fiyat ortalaması 1 küsur dolar rakamlarındayken ASBAŞ’taki en düşük medikal sektöründe 8 misli, yat ve diğer sektörlerde 40 misli. Demek ki Antalya Serbest Bölge Türkiye’nin hayallerini bugün itibariyle gerçekleştirmiş durumda. Serbest bölge kabına sığmıyor ve yeni yatırım alanı da kalmadı, bölgedeki kamu alanlarıyla genişletmemiz gerekiyor. Bu meseleyi de çözmek için adımlar atıldı ve yoğun bir şekilde takibi gerçekleştiriliyor. Dünyanın en önemli yat yapım merkezlerinden biri Antalya ama ağır tonajlı yatları denize indirebilecek teknik imkan yok ve havuz sistemi olan kaldırma tanklarıyla bunu da gerçekleştireceğiz. ASBAŞ tek başına Türkiye’deki 54 ilin ihracatından daha fazla bir ihracata sahip” diye konuştu..
19 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ
Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk ise Türkiye’deki serbest bölgelerde toplam 2 bin 25 firmanın, 4 milyar dolarlık yatırımı olduğunu anlattı. 2016 yılında 19 milyar dolarlık ticaret hacmi ve 66 bin 95 kişilik istihdama ulaşıldığını dile getiren Öztürk, ASBAŞ’ın Türkiye’nin en önemli serbest bölgelerinden biri olduğunu, serbest bölgelerin Türkiye’nin 2023 vizyonu olan 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin de vazgeçilmez unsurunu oluşturduğunu dile getirdi.
‘SANAYİCİLERİ BAŞTACI ETMEMİZ GEREKİYOR’
Bu geleneksel buluşmanın Antalya sanayisi açısından çok önemli olduğuna işaret eden ATSO Başkanı Davut Çetin de “Bu bölgede yapılan istihdam kalıcı istihdamdır ve yatırım ortamını iyileştirip yatırım ortamını artırmamız lazım. Sanayiciye biraz daha olanak sağlamamız gerekiyor. Türkiye’de en hızlı büyüyen ilk 100 firma açıklanırken bir sürpriz yaşadık ve gurur duyduk. Birinci firma ASBAŞ’tan Ares Yatçılık oldu. Bir ev kredisi 240 ay olurken, sanayiye hala 48 ay ve Eximbank’tan 60 ay ve 48-60 ay vadeli kredilerle yatırım çok olanaklı değil. İhracat değerlerimizi artırmamız lazım ve katma değeri yüksek ürünler üretilmesi gerekiyor. Buradaki sanayicilerimizi baş tacı etmemiz gerekiyor” dedi.
662 MİLYON DOLAR TİCARET HACMİ
Türkiye ekonomisinin 2017 yılına umutla girdiğini belirten ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, Antalya Serbest Bölge’nin 30 yıldır ülke ekonomisine büyük destek sağlamaya devam ettiğini ve 2016 yılında ticaret hacminin 662 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. Lüks yat üretimi, medikal, elektrik-elektronik, tekstil, modern tarım, inşaat, makine ve hizmet sektörü yatırımlarının bulunduğu Serbest Bölge’de 35 yabancı ortaklı olmak üzere 104 firmanın faaliyetine devam ettiğini kaydetti. Bölgede 4 bin 124 kişiye istihdam sağladığını belirten Gürses, “Bölgeye yapılan yatırımların toplamı ise 180 milyon dolara ulaştı. ASBAŞ’ın Antalya Serbest Bölgesi’ni işletme süresinin 2035 yılına kadar uzatılması neticesinde yeni dönemde ‘Bölge Kurucu ve İşleticisi’ statüsünde bölgenin altyapı ihtiyaçları ASBAŞ tarafından yerine getirilecektir” diye konuştu.
ÖDÜL ALAN FİRMALAR
En yüksek istihdam sağlayan ilk üç firma Novamed GMBH Medikal, Wagner Kablo, Maquet Cardiopulmonary Medikal firmaları oldu.
Uluslararası ödül alan firmalar Fransa’nın Cannes kentinde düzenlenen 2016 World Yacht Trophies yarışmasında ‘Revelation Of The Year’ ödülünü alan Sarp Yat firması, Boat Internatonal dergisinin düzenlediği yarışmada 40 metrelik yatıyla iç-dış dizayn ve mühendislik alanında birincilik ödülü kazanan Alya Yatçılık, Katar İçişleri Bakanlığı için üretilen projeleriyle 2016 yılının en iyi karakol botu ödülü ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde düzenlenen 2016 yılında Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi arasında birincilik ödülünü alan Ares Yatçılık oldu.
Alım-satım alanında en yüksek ticaret hacmi sağlayan ilk üç firma Fresenius Medikal, Opus Mersin İç ve Dış Ticaret ile Demir Maden Çimento Hazır Beton A.Ş. oldu.
Üretim faaliyetleriyle inşaat-metal sektöründe en yüksek ticaret hacmi sağlayan ilk iki firma Aden Metal, ANTKEM Endüstriyel Mutfak oldu.
Üretim faaliyetleriyle elektrik-elektronik sektöründe en yüksek ticaret hacmi sağlayan ilk üç firma Wagner Kablo, BIHL ve Wiedemann Otomasyon Sanayi ve BRK Elektronik.
Üretim faaliyetleriyle medikal sektöründe en yüksek ticaret hacmi sağlayan ilk üç firma Novamed GMBH Medikal, Maquet Cardiopulmonary Medikal ve Pharmamed Medikal.
Üretim faaliyetleriyle yat sektöründe en yüksek ticaret hacmi sağlayan ilk üç firma Alya Yatçılık, Ares Tersanecilik ve Damen Shipyards Antalya Deniz Araçları.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -