Modern olmayan seralarda istenilen kalitede üretim olmayışı nedeniyle Türkiye, yaş meyve ve sebze üretiminde dünya üçüncüsü olmasına rağmen bunun sadece yüzde 3'ünü ihraç edebiliyor. Sera-Bir'in üreticinin basit seradan modern seraya geçmesi ve sera büyüklüklerinin de en az 10 dönüm olması yönünde yaptığı çalışmayla dönümü minimum 50 bin Euro olan modern sera maliyeti, 25 bin Euro'ya indirildi.
Sera-Bir Başkanı Başar Kelek, Türkiye'deki ihracatın yüzde 60'ını modern sera üretiminin karşıladığını söyledi. Başar Kelek, "500 bin dönümde basit sera var, ancak 7 bin dönümlük modern seradan yapılan ihracat daha üst düzeyde. Modern olmayan, ilkel koşullardaki seraların Avrupa'da olduğu gibi en az 10 dönüm olacak şekilde modernleşmesi için çiftçinin birleşmesi ve bunlar için faizsiz ve uzun vadeli devlet desteği gerekiyor" dedi.
Başar Kelek, modern olmayan seralarda istenilen kalitede üretim olmayışı nedeniyle Türkiye dünyada yaş meyve ve sebze üretiminde üçüncü olmasına rağmen bunun sadece yüzde 3'ünü ihraç edebildiğine işaret etti. Kelek, Sera-Bir'in üreticinin basit seradan modern seraya geçmesi ve sera büyüklüklerinin de en 10 dönüm olması yönünde yaptığı çalışmayla dönümü minimum 50 bin Euro olan modern sera maliyetinin, 'olmazsa olmaz' kalemlerin dışında yapılan değişiklikler ve tamamıyla yurtiçi ürünlerin kullanılmasıyla 25 bin Euro'ya düşürülebileceğini anlattı.
7 BİN DÖNÜM SERA, İHRACATIN YÜZDE 60'INI KARŞILIYOR
Türkiye'nin yaş meyve sebze üretiminde dünya üçüncüsü olmasına rağmen bunun sadece yüzde 3'ünü ihraç edebildiğini belirten Sera- Bir Başkanı Başar Kelek, şöyle devam etti:
"Bunun nedeni kalitedeki düşüklük. Türkiye'deki ihracatın yüzde 60'ını modern sera üretimleri karşılıyor. Diğer tarafta 500 bin dönümde basit sera ama 7 bin dönümlük modern seradan yapılan ihracat daha üst düzeyde. Modern olmayan, ilkel koşullardaki seraların Avrupa'da olduğu gibi en az 10 dönüm olacak şekilde modernleşmesi için çiftçinin birleşmesi ve bunun için de faizsiz ve uzun vadeli devlet destekleri gerekiyor. Dünya piyasalarına kaliteli mal üretmek amacında olan, topraksız üretim yapacak işletme, asgari 10 dönümle başlamalı ve kendisine ait 50-60 dönüm arazisi olmalı. İşletmelerde asgari 50 dönüm seraya ulaşılmalı. Küçük işletmelerin, bu alana girmesini sağlamak amacıyla, devlet modern seracılığın önünü açacak birtakım teşvikler vererek sektöre girişi başlatabilir."
FİNANS YÖNTEMLERİ
Raporda devlet desteği şekilleri ise şöyle örneklendi:
"Arazisi 50 bin metrekareden az olmamak kaydıyla kişilere, arazi ipotek alınarak yüzde 50 hibe, yüzde 50 2 yıl ödemesiz 10 yıl faizsiz kredi verilebilir. 10 bin metrekare sera için, serayı büyütmek isterse öz sermayesiyle devam eder veya banka kredisi kullanılır. Arazisi olmayan, seracılık yapmak isteyen kişilere 50 bin metrekare arazi tahsisi yapılır ve 10 yıl vadeli 2 yıl ödemesiz faizsiz kredi verilir. Kredi dağıtımı çiftçiye değil, standart hazırlanan projeyi yapacak firmaya verilebilir."
Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, (DHA)