Ekizce Yaylası'ndaki asırlık sedirlerin mermer için kesildiğini, Alınlıdağ'ın bu amaçla tahrip edildiğini belirten çevreciler adına açıklama yapan A Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz şöyle dedi:
"Bizler, 800 yıllık anıt ağaç olması gereken sedirleri, Alınlıdağ’ı, su kaynaklarını, küçük antik Likya Kentlerini, şakayıkları ve yaşam alanını, nesli tehlike altında olup da burada yaşayan kaya kartalını, ökse ardıç kuşunu, Alınlıdağ’da yaşayan yaban keçilerini, sedir ormanında her dördünden biri endemik olan çiçekleri ve daha bir çok çeşitliliği barındıran ormanı ve de bu bölgede yaşayan halkı korumak için çadır kuran Hisarçandır köylülerine destek vermek için buradayız."
Son 1 ay içinde Hisarçandır’ın birçok bölümünde heyelan meydana geldiğini aktaran Gündüz sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye’de depremlerden sonra en büyük mal ve can kaybının yaşandığı doğal olay olan heyelanı da tetikleyen mermer ocağı bir türlü kapanmadı. En son cuma günü sayın Antalya Valisi, konuyla ilgili bütün kurum müdürleriyle toplantı yaparak bundan böyle izinlerin dikkatle verilmesi ve doğal değerlere zarar verilmemesi konusunda talimat vermiştir. Antalya Valisi olarak böyle bir toplantı yaptığı ve konuya önem verdiği için sayın valimize teşekkür ediyoruz."
800 YILLIK SEDİR AĞAÇLARI RİSK ALTINDA
Tahribat devam ettiği için yüreklerinin hala buruk olduğunu aktaran Hediye Gündüz, şöyle devam etti:
"Hala kurtarma şansımız olan Alınlıdağ tahribata uğramaktadır. Kurtarma şansımız olan 800 yıllık sedir ağaçlarımız risk altındadır. Bizler sayın valimizden bu kadar önemli değerleri olan bir alanda bir an önce tahribatı durdurmasını yine talep ediyoruz.
Ekizce Yaylası’nda tahribat yapan mermer ocağının çalışmasının durdurularak ruhsatının iptal edilmesini, Konyaaltı-Boğaçay bölgesindeki 4 taş ocağının kapatılmasını ve Geyikbayırı’ında yeni ortaya çıkan, ruhsat verilmiş mermer ocağının ruhsatının iptal edilmesini istiyoruz. Türkiye’nin en önemli ormanlarından biri olan Batı Antalya’daki sedir ormanları ve Batı Antalya-Boğaçay havzasındaki kızılçam ormanlarının korunmasını ve bunun için koruma statüsü verilmesini talep ediyoruz. Antalya’nın 326 yerinde tahribat yapan taş ocaklarına çok fazla imkan veren maden kanununda değişiklik yapılmasını, ÇED Yönetmeliği'nin değiştirilerek eski haline getirilmesini ve karar süreçlerine yeniden halkın katılım sağlamasını talep ediyoruz."
ANTALYA, (DHA) -