Meteoroloji il il uyardı: Kuvvetli sağanak, kar ve fırtına
Meteoroloji il il uyardı: Kuvvetli sağanak, kar ve fırtına
Barış Falay ekranlara geri dönüyor
Barış Falay ekranlara geri dönüyor
Conor McGregor cinsel tacizden suçlu bulundu
Conor McGregor cinsel tacizden suçlu bulundu
Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
27 Ekim 2015 Salı - 14:58

Sedef hastalığı, kalbi tetikliyor

TÜRK Dermatoloji Derneği Psoriasis Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Erkan Alpsoy, dünya nüfusunun yüzde 2'sinde görülen sedef hastalığının kalp, damar, obeziteye ve crohn hastalığına neden olabildiği kaydetti.

Sedef hastalığı, kalbi tetikliyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

26-30 Ekim Dünya Sedef Hastalığı Farkındalık Haftası nedeniyle Türk Dermatoloji Derneği Psoriasis (sedef hastalığı) Çalışma Grubu Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Erkan Alpsoy, sedef hastalığına ilişkin uyarılarda bulundu. Hastalığın bazı coğrafik bölgelerde daha sık görülebildiğini belirten Prof. Dr. Erkan Alpsoy, genetik yatkınlığın yanı sıra çevresel faktörlerin de etkisiyle oluşan sedef hastalığına, Afrika ve Asya ülkelerinde daha nadir rastlandığını kaydetti. 

Sedef hastalığının sık görülen, ataklarla birlikte genellikle uzun süre devam eden bir hastalık olduğuna işaret eden Prof. Dr. Erkan Alpsoy, kalıtsal bir hastalık sayılamasa da genetik yatkınlıkla ilişkilendirilebileceğini söyledi. Prof. Dr. Alpsoy, yakın kan bağı olan aile bireylerinde daha sık görüldüğünü, fakat ebeveynlerin sedef hastalığına olan yatkınlığının, çocuğun da hasta olacağı anlamına gelmeyeceğini vurguladı.

GÖRÜNÜŞ HER ZAMAN AYNI OLMAZ

Her yaş grubunda görülebilen hastalığın en sık 20-30 yaş aralığında başladığını ve kesinlikle bulaşıcı olmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Alpsoy, hastalığın farklı görünümlerle karşımıza çıkabileceğini belirtti. En sık (yüzde 90) görülen plak tipinde sağlam deriden keskin sınırla ayrılabilen, deride kabarık kızarıklıkların üzerini kaplayan ve hastalığa ismini veren 'sedef' veya 'gümüş' renginde kepeklenmelerin (pullanmalar) olduğunu söyleyen Prof. Dr. Alpsoy, hastalığın, kimi zaman irinli sivilceler, kimi zaman da tırnaklarda çukurlanmalar, tırnak plağının yatağından ayrılması, tırnak plağında sarı turuncu renk değişikliği (yağ lekesi) gibi tırnak değişiklikleri ile kendini belli edebileceğini aktardı.

SEDEF ATAKLARINA DİKKAT

Prof. Dr. Erkan Alpsoy, hastalığın ortaya çıkış nedenleriyle ilgili şöyle konuştu: 

"Sedef hastalığının genetik, bağışıklık sistemiyle ilgili ve çevresel faktörlerin etkileşimiyle ortaya çıktığını söylemek mümkün olsa da, kesin nedeni bilinememektedir. Genetik faktörler hastalığa olan yatkınlığa etki etse de hastalığın başlamasının genellikle çevresel faktörlerden (boğaz enfeksiyonları, kullanılan bazı ilaçlar, kaşıma, banyoda keselenme, fiziksel travmalar vb.) kaynaklandığı ve belirtilerin bu etkilerle çoğaldığı düşünülür." 

BAŞKA HASTALIKLARI TETİKLEYEBİLİR

Sedefin başlangıç yaşına göre iki grupta incelenebileceğini belirten Prof. Dr. Erkan Alpsoy, 40 yaşından önce başladığında erken başlangıçlı, 40 yaşından sonra başladığında ise geç başlangıçlı sedef hastalığı olarak değerlendirildiğini söyledi. "Erken başlangıçlı sedef hastalığı daha şiddetli seyretme eğilimi gösteriyor ve bu tip ailede daha sık görülüyor" diyen Prof. Dr. Alpsoy, sedef hastalığının kalp ve damar hastalıklarına, obeziteye ve crohn hastalığı gibi inflamatuvar barsak hastalıklarına neden olabildiği de kaydetti.

DAHA ETKİLİ TEDAVİ SEÇENEKLERİ VAR

Sedefin tedavisinde kesin bir yöntem bulunmadığını belirten Prof. Dr. Erkan Alpsoy, son yıllarda yeni ve daha etkili tedavi seçenekleriyle birlikte hastalığın daha etkili şekilde kontrol altına alınabileceğini ve uzun süren iyilik dönemlerinin sağlanabileceğini ekledi. Tedavi sürecinde tarafların işbirliği halinde ve uyum içerisinde çaba göstermesinin de tedavinin ayrılmaz bir parçası olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Alpsoy, hastalığı tetikleyici faktörlerin göz önünde tutulması ve tedavi sürecinde bu faktörlerden (kaşıma, banyoda liflenme, kese, vb.) kaçınılması gerektiğine de işaret etti. Prof. Dr. Erkan Alpsoy, "Günümüzde çok sayıda tedavi seçeneği bulunmaktadır. Bazen şikâyetlerin giderilebilmesi için çok sayıda ilacın bir arada kullanılması gerekebilir. İlaç seçiminde ve tedavi süresinde belirleyici olan hastalığın yaygınlığı, belirtilerin yerleşim yeri, tırnakların tutulum şiddeti ve eklem tutulumu gibi parametrelerdir" dedi.


TURK DERMATOLOJI DERNEGI PSORIASIS CALISMA GRUBU BASKANI PROF. DR. ERKAN ALPSOY, DUNYA NUFUSUNUN YUZDE 2'SINDE GORULEN SEDEF HASTALIGININ KALP, DAMAR, OBEZITEYE VE CROHN HASTALIKLARA NEDEN OLABILDIGI KAYDETTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - 

 
Gençler Çanakkale Şehitliği'ni ziyaret etti
 
HDP'li Oluç: 100 vekille döneceğiz
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gençler Çanakkale Şehitliği'ni ziyaret etti
SERİK, (DHA) - SERİK Müftülüğü tarafından düzenlenen gezide gençler Çanakkale ...
Toplu taşımaya yeni kart geliyor
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel, toplu taşımada kullanılan ...
Antalya'da IŞİD operasyonu, 3 gözaltı
ANTALYA Emniyet Müdürlüğü ekiplerince terör örgütü IŞİD'e yönelik operasyonda, ...
 
Ormanlık alanda intihar etti
ANTALYA'da işadamı 55 yaşındaki Harun Kofoğlu, evinin yakınındaki ormanlık ...
Genel sekreterin lüks merakı
EXPO 2016 Antalya’nın Ankara’da yapılan yönetim kurulu toplantısında ilginç ...
Kimse Manavgat Belediyesi'ni ihanetle suçlayamaz
MANAVGAT Belediye Başkanı Şükrü Sözen, geçen gün aşırı yağışlar nedeniyle ...
 
Alanya'da denizde erkek cesedi bulundu
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde denizde kayalıklara vurmuş kimliği belirsiz erkek cesedi bulundu.
Lösemi hastası İsmet'e Beşiktaş morali
ANTALYA'da 6 aydır lösemi hastalığıyla savaşan 13 yaşındaki İsmet Palamutçu, ...
Kadınlardan barış yürüyüşü
ANTALYA Kalekapısı'ndaki Attalos Heykeli önünde toplanan bir grup kadın, ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva