15 yıl önce AÜ Sosyal Yardımlaşma Derneği çatısı altında oluşturulan Sarı Melekler Gönüllü Hasta Destek Grubu, çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. AÜ Hastanesi'nde tedavi gören hastalarla hasta yakınlarına moral vermek, manevi destek sağlayarak tedavilerine katkı sağlamak, aynı zamanda maddi durumu iyi olmayan hastaların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla faaliyet gösteren Sarı Melekler, tamamı gönüllü 20'den fazla kadın üyeden oluşuyor
MORAL DESTEĞİ VERİYORLAR
Aralarında ev hanımları, emekli memurlar, emekli öğretmenler ve hali hazırda çalışanların da bulunduğu Sarı Melekler, hafta içi her gün 6 saat hasta ve hasta yakınlarıyla ilgileniyor. Başta tedavi gören çocuklar ve kemoterapi hastaları olmak üzere, morale ve desteğe ihtiyacı olan her hastanın yardımına koşan Sarı Melekler, hiçbir maddi yardım almadan tamamen gönüllülük esasına göre çalışmalarını yürütüyor.
HASTALARIN NEŞE KAYNAĞI OLDULAR
Özellikle stresli ve zor bir süreç olan 'kemoterapi' tedavisinde hastaları motive eden Sarı Melekler, hastaların neşe kaynağı haline geldi. AÜ Hastanesi Kemoterapi Ünitesi'nde resim, müzik gibi sosyal etkinliklere katılarak tedavi gören hastalar, Sarı Melekler sayesinde moral buluyor. Sarı Melekler'in kendileriyle ilgilenip sohbet etmesinden memnun olan hastalar, bu sayede hem hastalıktan bir nebze olsun uzaklaşıyor hem de hayata daha pozitif bakabiliyor.
HASTALIĞIMIZI UNUTUYORUZ
Daha önce başka bir ilde yürüttüğü kemoterapi tedavisine AÜ Hastanesi'nde devam eden Sadık Ural, "Ben daha bugün geldim, onlar da bana rast geldi. Sohbet ettik, iyi oldu. İlacımı aldım gidecektim, Sarı Melekler geldi, onlarla konuşuyoruz" derken, 11 aydır merkezde tedavi olan Yusuf Öztepe ise "Sarı Melekler bize moral veriyor. Hastalığımızı unutmamıza, iyileşmemize yardımcı oluyorlar. O açıdan çok faydalı buluyorum" diye konuştu.
GÖNÜLLÜLÜK ESASIYLA ÇALIŞIYORLAR
Grubun kurucuları arasında yer alan, aynı zamanda da Sarı Melekler Gönüllü Hasta Destek Grubu'nun başkanlığını yapan Önay Köroğlu, 1997 yılından beri AÜ Hastanesi'nde faaliyet gösterdiklerini anlattı. Köroğlu, hafta içi her gün 10.00-16.00 saatleri arasında çeşitli kliniklerde etkinlikler yaptıklarını ve grup üyelerinin gönüllülük esasıyla hiçbir karşılık beklemeden çalıştıklarını belirtti. Köroğlu, "Arkadaşlarımız özveriyle ve kalpten yapıyorlar bu işi. Hastalarımız mutlu olunca biz de mutlu oluyoruz" dedi.
HASTALARDAN TEŞEKKÜR ALIYORUZ
Derneğin 2008'de feshedilmesiyle birlikte faaliyetlerini durdurduklarını vurgulayan Köroğlu, yaklaşık bir ay çalışma yapamadıklarını aktardı. Bu zaman zarfında yaptıkları işin ne kadar önemli olduğunu ve hastaların Sarı Melekler hakkındaki görüşlerini anladıklarına değinen Köroğlu, "Hastaların görüşlerini çok merak ediyorduk. Sanki burada hiçbir işe yaramıyormuşuz gibi geliyordu. Dernek feshedilip, çalışmalarımız sona erdikten 1 ay sonra hasta yakınları ve hastalar hastane yönetimine, rektöre çıkmış ve bizi geri istemişler" diye konuştu.
AB DESTEKLİ PROJE BAŞLATTILAR
Hastaların talebi üzerine, geri dönüp, çalışmalarına kaldıkları yerden devam ettiklerine değinen Köroğlu, "Çok teşekkür alıyoruz. Geri dönüşü çok iyi oluyor. İnsanlara moral verince mutlu oluyorlar ve bir şekilde iyileşmelerine vesile oluyoruz" dedi. Sarı Melekler Grubu'nun faaliyetlerini ocak ayında başlatılan Avrupa Birliği (AB) destekli 'Sevginle Hayata Tutunuyorum' projesiyle taçlandırmak istediklerine dikkati çeken Köroğlu, nisan ayında sona erecek projedeki amaçlarının etkinlikleri diğer illere de yaymak olduğunu dile getirdi.
SARI MELEKLER HASTALAR İÇİN ÖNEMLİ
AÜ Hastanesi Başmüdürü Yavuz Yıldırım ise 15 yıldır hastanede faaliyet gösteren Sarı Melekler'in hastalar için önemli bir değer olduğundan söz etti. Türkiye'de gönüllü olarak çalışan başka grupların da var olduğunu kaydeden Yavuz Yıldırım, şu bilgileri verdi: "Ancak, Sarı Melekler gibi sürekli çalışan bir grup olduğunu düşünmüyorum. Onların çalışmaları bizim için önemli. Sarı Melekler hastalar tarafından çok seviliyor. Amaçları tıbbi müdahalede bulunmadan hastalarımıza olabildiğince kısa sürede ulaşıp ihtiyaçlarını karşılamak. Kendilerine bir depo verdik ve ayni yardımları orada topluyorlar. İhtiyacı olan hastalarımıza yardımda bulunuyorlar."
HASTANE YÖNETİMİ BÜYÜK DESTEK VERİYOR
Sarı Melekler Grubu, en büyük desteği AÜ Hastane yönetiminden alıyor. Hastane Başmüdürü Yavuz Yıldırım, Halkla İlişkiler Müdürü Ali Dağaşan ve Sosyal Hizmet Uzmanı Hüseyin Bilgin grubun çalışmalarına katkı sağlıyor.
SARI MELEK İSMİ NEREDEN GELİYOR?
'Sarı Melekler Grubu' adını, ilk faaliyete başladıkları dönemde hastane personeli ile karıştırılmamak için seçilen sarı renkli önlüklerden alıyor.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)