Motorine zam geldi, tabela değişti
Motorine zam geldi, tabela değişti
Büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de
Büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de
Antalya'da banyoda ölü bulundu
Antalya'da banyoda ölü bulundu
Antalya'da 5 cinayet şüphelisi tutuklandı
Antalya'da 5 cinayet şüphelisi tutuklandı
7 Şubat 2012 Salı - 13:00

Sapan 'Seracılık' işine el attı

Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekili Yıldıray SAPAN, ülkemizdeki, özellikle Antalya’daki “örtü altı tarım”ın sorunlarını irdelemek için T.B.M.M. Başkanlığı’na “Araştırma Önergesi” verdi.

Sapan  Seracılık  işine el attı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Sapan, önergesinin gerekçesinde, Antalya, 206.000 dekarlık örtü altı sebze ve 4.120 dekarlık kesme çiçek üretimi ile Türkiye’de seracılığın başkenti olduğunu, örtü altı üretiminin yüzde 52’si Antalya’da gerçekleştirilmekte olup 1,7 milyon tonluk domates üretimi ile Türkiye domates üretiminin yüzde 16’sını karşıladığını belirtti.
 
Sapan, şu görüşlere yer verdi: “AKP İktidarı öncesinde yüzde 10 yıllık büyüme hızına sahip seracılık sektörünün yıllık büyüme hızı yüzde 3’lere düştü. Bu düşüşte belli bir doygunluk noktasına gelinmesinin yanı sıra gıda güvenliğine yönelik önlemlerin yeterince alınmaması nedeniyle zaman zaman ihracatta yaşanan sıkıntılar ve artan girdi fiyatlarına karşın ürün fiyatlarının yerinde sayması önemli rol oynadı.”
 
Sebzelerin hal fiyatları ile market fiyatları arasında 3 kat fark var!!
 
Yine araştırma önergesinin gerekçesinde, sebzelerin hal fiyatları ile market fiyatları arasında yaklaşık 3 kat fark olduğunu, üreticiden çok aracının kazandığı bu yapıda üreticinin yeterince örgütlü olmayışından bahsedildi. Bunun yanında 2006 yılında çıkarılan üretici birlikleri yasasının Türk tarım yapısına uygun hazırlanmadığı için kurulan üretici birlikleri işlevsel olamadığını, Antalya’da 7’si seracılık alanında olmak üzere kurulan 31 üretici birliği kâğıt üzerinde kaldığını ve ortaklarına ucuz girdi temin edemeyen ve danışmanlık hizmetleri veremeyen, bununla birlikte ortaklarının ürünlerini pazarlama yetkisi olmayan birliklerin AKP İktidarının şov aracı olmaktan öteye geçemediği görüşünü savundu.
 
Yıldıray Sapan ayrıca, “Üreticinin her geçen yıl daha az kazanması ve sadece emeğinin karşılığını alması Antalya’da girdi imalatçısı, ithalatçısı ve pazarlayıcılarını da ciddi anlamda etkilediğini, bu alanda birçok firmanın batmış veya el değiştirmiş olduğunu, tarım sektöründe faaliyet gösteren firmaların banka kredileri ile ayakta durmaya çalıştığını” belirtti şu görüşleri ekledi:
 
 “Bu tablonun devamı ve ekonomik krizin derinleşmesi, gelecekte iflasların artmasına neden olacaktır. Sera ürünlerinin yüzde 15’i dış satıma konu olmakla birlikte, iç piyasa fiyatlarının oluşmasında çok önemlidir. Pestisit kalıntısı nedeniyle ihracatta yaşanan geri dönüşler tam anlamıyla ortadan kaldırılamamıştır. Bunun nedeni Ziraat Mühendislerinin üretimin her aşamasında üreticilerle bir araya getirilemeyişidir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yerleştirilmeye çalışılan serbest tarım danışmanlığı, sistem doğru kurulmadığı için arzulanan sonuçları doğurmamıştır. Serbest tarım danışmanlığının gelişip yaygınlaşması, tek başına üreticinin desteklenmesine dayalı planlandığından arzulanan sonuç alınmamış ve model yaratılmamıştır.”
 
İlaç kalıntısına mutlaka kesin çözüm bulmak şart!
 
Yine araştırma önergesinin gerekçesinde, “İlaç kalıntıları sorununa çözüm olarak getirilen “bitki koruma ürünlerinin reçeteli satışı” uygulamasının kâğıt üzerinde kaldığını, üreticiyi doğru ilaçla buluşturmak yerine zirai ilaç bayilerini baskı altında tutma mekanizmasına dönüşen bu uygulamanın Türkiye koşullarına ve üretici mühendis ilişkilerine göre yeniden düzenlenmesinin şart olduğu” belirtildi. Bununla birlikte “Tüm ilaçların reçete ile satışı uygulamasından vazgeçilerek, sadece insan ve çevre sağlığı açısından tehdit oluşturan ilaçların reçete ile satışına geçilmesi gerektiği, üreticilerin tarım ilaçlarını usulüne ve tekniğine uygun kullanması için ziraat mühendisi ile çalışabileceği bir yapı oluşturulmasını ve bunun için üreticilerin üretici örgütleri bünyesinde bir araya gelmeleri ve danışmanlık desteklerinin kooperatif - birlikler üzerinden tarım danışmanlarına vermekten geçmekte olduğu” kaydedildi.
 
Yıldıray Sapan, “Dış alımcılar ve süper market zincirleri arzda devamlılık ve ürün kalitesinde standart aramakta ve bunun için ülkemizde büyük ölçekli işletmelerin kurulmasına ihtiyaç bulunduğunu, bu konudaki en büyük engelin de arazi yetersizliği olduğunu, yatırımcıların yeterli büyüklükte arazi bulamamaktan yakındığını belirtmiştir”. Ve eklemiştir “Organize sera bölgeleri kurulmalı ve modern işletmelerin kurulması konusunda yatırımcılar desteklenmelidir. Küçük ölçekli işletmelerin alt yapı eksikliklerinin giderilmesi için kredi desteği sağlanmalı ve üretici örgütlerine de organize sera bölgelerinde yatırım imkânı getirilmelidir.” görüşünü dile getirdi
 
Sapan, “Seracılığın sorunlarını tartışmak ve çözümler bulmak için Meclis çatısı altında bir “Araştırma Komisyonu” kurulması gerekliliğinden bahsederek ve bu konuda elinden gelen gayreti göstereceğini” belirtti.
 
 

 
Manavgatlı makine mühendisi kendini astı
 
'Kardelenler'den Başkan Yeni'ye ziyaret
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
chp taban 8 Şubat 2012 Çarşamba 10:49

yıldırayın en iyi yaptığı iş! deniz baykalın emrinde çalışmak!! birdakı seçimlerde seninle değiliz! baykalda yazamaz artık

Yorumu oyla      3      3  
ahmet ozturk 8 Şubat 2012 Çarşamba 09:52

yorum yapan arkadaslar sercılıkla ugrasan ınsanlarımızın ne kadar zor durumlarda olduklarını tabı bılmezler.... 1999 yılında dometısını halde 1 lıraya satan seracı 2012 yılında 200 kurusa satamıyor... 1999 yılında mazot fıyatını ve 2012 yılının mazot fıyatı arasındakı ucucrumu yazmama gerek yok heralde.. bugune kadar hıc bır vekıl arkdasımız bu ıslerın arkasını aramadı.. o yuzden yıldıray beyı tebrık edıyorum...

Yorumu oyla      3      3  
ciftci 8 Şubat 2012 Çarşamba 00:01

Vekilim allah razi olsun!

Yorumu oyla      4      6  
partili 7 Şubat 2012 Salı 16:10

sayın sapan seracılığada ek attıysa antalyada seracı kalmaz hepsi işini bırakır seracılara yazık olacak

Yorumu oyla      7      6  
CHP li 7 Şubat 2012 Salı 13:06

Bir el atmadığı o kalmıştı.Seracılara yazık:)

Yorumu oyla      8      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Manavgatlı makine mühendisi kendini astı
Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde makine mühendisi 54 yaşındaki Ergün Aydın, ...
Antalya Konyaaltı sular altında
Antalya’da şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle Valilik kararıyla Büyükşehir ...
Ölümünü şansa bırakmadı
Antalya’da mermer ustası 24 yaşındaki Özgür Görgülü, intihar mektubu yazdıktan ...
 
Antalya'da bugün okullar tatil
ANTALYA'da şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle Valilik Büyükşehir Belediyesi ...
Antalya'da 3 kız öğrenciye bıçaklı saldırı
ANTALYA'da akli dengesinin yerinde olmadığı öne sürülen 32 yaşındaki Erhan ...
Annesinin böbreğiyle hayata tutunacak
Böbreklerinden biri iflas eden, diğeri işlevini yitiren 1 yaşındaki Berk ...
 
Sahte danışman serbest bırakıldı
Denizli'de kendisini 'AK Parti TBMM Grup Başkan Vekili Danışmanı' olarak ...
Umur Bugay’a onur ödülü
3.Antalya Televizyon Ödülleri kapsamında yapımcı ve Yönetmen Umur Bugay'a ...
Antalya'nın en büyük kent ormanı Döşemealtı'na kuruluyor
Antalya'nın en büyük kent ormanı Döşemealtı Belediyesi tarafından Düzlerçamı ...
 
Dursun Gündoğdu
Bu CHP, onları vekil bile yapar
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Bebek katilleri para vampirleri
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Katliam yasasını geri çekin
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ekim'de Terazi burcunda gerçekleşecek Güneş Tutulması ile sizin için bir çağ kapanıp bir çağ başlıyor. Hayatınızın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva