New York Times “Birçok insan açısından yeni bir sansür şekli” derken, BTK’nın çok sayıda kelimenin kullanılmasını yasakladığını da vurgularken, Wall Street Journal ise, “Türkler internet sansürü protesto ediyor” başlıklı haberinde “Hükümetin internete müdahale siciline” dikkat çekti.
New York Times gazetesi, “İnternet filtreleri, Türkiye çapında protestoları tetikledi” başlığını kullandığı haberinde, “Türkiye çapında 30’dan fazla kentte binlerce insan, karşı çıkanları sansür olarak değerlendirdiği yeni bir filtre sistemini protesto amacıyla Pazar günü sokaklara döküldü” diye yazdı.
“BİNLERCE SİTE DEVLETÇE BLOKE EDİLİYOR”
BTK’nın uygulamaya koyacağı sisteme ilişkin bilgi verildiği haberde “Bir Facebook sitesinin aracılığıyla organize olan Taksim Meydanı’nda binlerce protestocunun ‘Evet, yasaklıyoruz’ bağırırken başkent Ankara’da insanlar ‘İnternet bizim ve bizim kalacak’” sloganları attıklarına dikkat çekti. Haberde şöyle denildi:
“Birçok insan açısından bir filtre seçeneğini tercih etme zorunluluğu sadece diğer bir sansür şeklidir. Şimdiden, binlerce site, devlet tarafından bloke ediliyor, bunların çoğu için de herhangi bir neden açıklanmış değil.”
NYT’nın BTK’nın bazı sözcüklerini de yasakladığına işaret ettikten sonra “Şimdiye kadar Türkiye’de en tartışmalı internet sansürü eylemi, YouTube’ye karşı yapıldı” dedi. Gazete, 2007 yılında bloke edilen YouTube hakkındaki yasağın ancak iki yılı aşkın bir süreden sonra kaldırıldığı”nı vurguladı.
“İNTERNETİ DEVLETİN KONTROLÜNDEKİ BİR ALANA DÖNÜŞTÜRECEK”
BTK’nın kararına protestoları ABD’nin çok satan Wall Street Journal gazetesince de yansıtıldı. Gazete, “Evet, Yasaklıyoruz!’ Türkler, İnternet Sansürünü Protesto Ediyor” başlıklı haberinde “protestocuların taşıdığı ‘İnternetime Dokunma” yazılı pankartını gösteren fotoğraf kullandı.
Protestoları BTK’nın filtre kararının tetiklediğine işaret eden gazete, 29 yaşındaki İstanbullu yazılım programcısının “Bu filtreler, interneti devletin kontrolündeki bir alana dönüştürür” sözlerini de yansıttı.
“GÜVEN YOKLUĞUNUN BİR NEDENİ DE HÜKÜMETİN MÜDAHALE SİCİLİ”
ABD’li gazete, BTK’nın ayrıca “sarışın”, “baldız” gibi kelimeleri de yasakladığına ilişkin haberlerine dikkat çektikten sonra BTK Başkanı Tayfun Acarer, sansür iddialarının temelsiz olduğunu, filtre kullanımının gönüllü olacağını söylese de, BTK’nın güvencelerinin protesto gösterilerine katılan birçok Türk’ü ikna etmediğini kaydetti.
“Güven yokluğunun bir nedeninin, hükümetin internete müdahale sicilinin olduğu”nu yazan WSJ, Freedom House raporuna dayanarak Temmuz 2010 itibariyle Türkiye’de 5 binden fazla internet sitesinin bloke olduğunun, o zamandan beri sayısının daha da arttığının altını çizdi.(ANKA)