GS'nin borcu 14 milyarı aştı
GS'nin borcu 14 milyarı aştı
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
16 Haziran 2020 Salı - 10:18

Sahte bal üretiminde yeni oyun...

Kamuoyunda sahte bal olarak bilinen ve nişasta bazlı şuruplara aroma katılarak elde edilen bal üretimi şubat ayında yasaklanmıştı. Buna rağmen hukuki boşluklardan yararlananlar hileli üretime devam ediyor.

Sahte bal üretiminde yeni oyun...
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Bal ve Arı Ürünleri ile Sağlıklı Yaşam Platformu Derneği (BALDER) Başkanı Özen Altıparmak,  yaptığı açıklamada, “Bal kategorisinde yaşanan sorunların başında taklit ve tağşiş geliyor. Türk Gıda Kodeksi Alkolsüz İçecekler Tebliği’nde “Bal aroması ilave edilerek aromalı şurup üretilemez” denmektedir. Ancak hukuki boşluklardan yararlanılarak bal aromalı şurup üretimleri devam ediyor, bu ürünler kavanozlara konuluyor” dedi.

Bal, ekonomik değerinin yüksek olması nedeniyle taklit ve tağişin en çok yapıldığı gıda maddelerinde ilk sıralarda. Bu üründe hileli üretim olarak sayılan, nişasta bazlı şuruplara aroma katılarak elde edilen bal görünümlü ürünlere, etikette belirtilmesi durumunda izin veriliyordu. Ancak tartışmalara yol açan bu durumu gidermek üzere Tarım ve Orman Bakanlığı 19 Şubat 2020’de yayımladığı Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ile yasak getirdi.

Hileli üretimin devam etmesine sebep olan boşluklardan birini Gıda Mühendisi Zafer Şenyurt şöyle anlattı: “Yönetmeliğin yayımlanmasından önce üretilen ürünlerin satışına 31 Aralık 2020’ye kadar izin verilmektedir. Bu tarihler arasında yeni üretim yapılamaz. Tabii bu durumda art niyetli kişilerin üretim tarihini yönetmeliğe uygun olarak eski tarihli göstererek yeni üretim yapması da mümkün olabilmektedir. Son dönemde mevzuatta yapılan bazı düzenlemelerle gıda ürünlerinde yapılan sahteciliğin önüne geçilmeye çalışılsa da denetiminin yetersiz oluşu ve tespit edilen sahtekârlıklara uygulanan cezai yaptırımların caydırıcı olmaması bu suiistimallerin önlenmesini zorlaştırmaktadır.”

YURTTAŞ ANLAYAMAZ DENETİM ŞART

Tüketiciyi aldatan söz konusu balların maliyeti düşük olsa da bu fark rant olarak kullanılıp, fahiş fiyatlara satılabiliyor.

Balparmak markasını bünyesinde bulunduran Altıparmak Gıda’nın Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak, “Bu balların sahte olup olmadığı fiyatından anlaşılamaz, maliyetleri kilosu 5-10 TL arasında olmasına rağmen bazen düşük, bazen de yüksek fiyatla satabiliyor. Her şey dahil otel sistemi, toplu tüketim yerleri, hastaneler, kantinler gibi yerlerle yol kenarları, bu tür taklit ürünlerin satışa sunulduğu yerler olabiliyor. Çünkü denetim imkânı oldukça sıkıntılı” diye konuştu.

(Cumhuriyet)

 

Etiketler:
 
Su altında kalan mezarlığa sandalla gidip, dua ediyorlar
 
Likya kalesine dev bayrak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Çavuş üzümü' tescillendi
ÇANAKKALE'nin Kuzey Ege Denizi'ndeki turizm cenneti Bozcaada ilçesinde ...
Burdurlular, bu bayram da su böreğinden vazgeçmedi
BURDUR'da yaşayan vatandaşlar, Ramazan Bayramı'nın olmazsa olmazı su böreğinden ...
128 çeşit turşu yapıyor, yok satıyor
ORDU'nun Perşembe ilçesinde, baba mesleği olan turşuculuğu sürdüren Yasin ...
 
Salgın günlerinde ramazanda meyveli güllaç
BURSA’da tatlı ustası Yüksel Aktaş, uzmanların koronavirüsten korunmak ...
Kakaolu baklava, güllaca rakip oldu
ADANA'da, baklava üreticisi Mehmet Tekin, ramazanda en çok kakaolu baklavanın ...
Turfanda karpuz kilosu 5 liradan satıldı
ANTALYA'nın Serik ilçesinde mevsimin ilk örtü altı üretim karpuzu hasat ...
 
Antalya'nın meşhur böreği 'fıtır' Guinness yolunda
ANTALYA'da, 'Fıtır Börek' ustası Ali Murat Hizay, serpme börek olarak ...
Yılbaşı hindisi, 20 çeşit baharatla 3 saatte hazır
YILBAŞI menülerinin vazgeçilmez lezzeti iç pilavlı hindi, 20 çeşit baharatla ...
Dünyaca ünlü şeflerin tercihi domates reçeli oldu
Üreten Kadın Yarışması, gastronomi alanında önde gelen isimleri bir araya ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva