TDD'nin bu yıl 9'uncusunu düzenlediği Dermatoloji Kış Okulu devam ediyor. Belek bölgesindeki Ela Quality Resort Otel'de düzenlenen kış okuluna, Türkiye'nin çeşitli illerinden 130 kurumdan 64 dermatoloji asistanı katılıyor. Okulda, cilt kanserleri, bağ dokusu hastalıkları, sedef hastalığı, pediatrik dermatolojisi gibi başlıklar ele alınıyor.
TDD Başkanı ve Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Deri ve Zührevi Hastalıklar Kliniği'nden Doç. Dr. Güneş Gür Aksoy, saç dökülmeleri ve istenmeyen kıl, tüylerle ilgili bilgi verdi. Saç dökülmelerinin birçok nedenle ortaya çıkabildiğine işaret eden Doç. Dr. Gür Aksoy, “Bu mevsimsel bir sebepten de kaynaklanabilir. Ancak tiroid gibi sistemik bir hastalığa bağlı da gelişebilir. Kişinin kullandığı ilaçlara, besinlere bağlı olabilir. Aslında saçın yapı taşı keratindir. Keratin proteinden oluşur. Yetersiz protein alındığı zaman saçlar dökülecektir. Demir, D vitamini saçlar için çok önemlidir. Sanılanın aksine bakır ve çinko değil, demir, D vitamini bizim için önemli faktörlerdir. Ayrıca, hormonlar saçları çok etkileyebilir. Özellikle kadınlarda, genetik yatkınlık zemininde saçlarda seyrelme olabilir. Bu ergenlikten itibaren başlar" diye konuştu.
Saçlar seyreldiği veya döküldüğü zaman altta yatan nedenin mutlaka bulunması gerektiğini hatırlatan Doç. Dr. Aksoy, “Bu bir sonuçtur. Saçınızı emanet edeceğiniz kişiler dermatologlardır. Saçta kepeklenme, kaşıntı, seyrelme, dökülme olabilir. Hepsinde de altta yatan sebebi bulup, doğru tedavi vereceklerdir. Aslında saç hastalıklarında etkili ilaçlar bellidir. Maalesef, internette veya çevrenizde pek çok ürün çok etkili olacak şekilde pazarlanıyor. Ancak bunlar doğru değil. Doktorlarınız sizin için etkili ürünleri, ilaçları bildikleri için sizi en iyi şekilde yönlendireceklerdir" diye konuştu.
İstenmeyen kıllardan, tüylerden kurtulmak için lazer epilasyonu yönteminin tercih edilebileceğini söyleyen Doç. Dr. Güneş Gür Aksoy, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yalnız burada kritik nokta, lazer epilasyon yapılacağı zaman kişinin dermatologlar tarafından değerlendirilmesi gerekiyor. İstenmeyen tüyler altta yatan bir hastalığa da bağlı olabilir. Ya da ailevi bir yatkınlığa bağlı da tüylenme gelişebilir. Deri tipi, verilecek enerjinin süresinin ve miktarının belirlenmesi gerekiyor. Bunlar belirlenmediği takdirde çok ciddi yanıklar oluşabildiği gibi etkisiz uygulamalarla da karşılaşılabiliyor. O nedenle, bu işin ehil olan dermatologlar tarafından yapılması çok önemli."
Dermatoloji Kış Okulu yarın sona erecek.
Süleyman EKİN/ ANTALYA, (DHA)