SDÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sibel Kaplan, ayak konfor ve sağlığının önemine işaret ederek, özellikle şeker hastalarının ayak yaralarından yakındıklarına işaret etti. Yrd. Doç. Dr. Kaplan, "Ayak yaralarının ortaya çıkışını hazırlayan nedenler vardır. Uzun süren ayak yaraları kronik bir hastalığın sonucu ortaya çıkar. Özellikle şeker hastalığı olan insanlar da ayak yaraları gözlemlenmektedir. Eğer tedavi edilmez ise enfeksiyonlara neden olmaktadır" dedi.
TEK KULLANIMLIK AMA DOĞA DOSTU
Bu soruna çözüm bulmak amacıyla dünyada bir ilke imza atarak ayak pedi üreteceklerini anlatan Kaplan, pedin anti bakteriyel bir ayak ter pedi olacağını söyledi. Pedin tek kullanımlık olacağını açıklayan Kaplan, şöyle dedi:
"Üretilecek pedin performans özelliklerini inceleyeceğiz. Piyasadaki emici hijyenik ürünlerin (bebek ve yetişkin bezleri, hijyenik pedler, vb.) malzeme ve katmanlarından yola çıkılarak üretilecek pedin büyük bir kısmı doğada birkaç yılda yok olan biyobozunur materyallerden üretilecek. Pedin doğada kısa sürede yok olması önemli bir avantaj. Pedin üst katmanı, bitkisel esaslı doğal anti bakteriyel maddelerle kaplanarak pedin ayakta oluşan mantar, bakteri ve koku gibi problemleri azaltması amaçlanmıştır."
Pedin ayakta oluşan teri emerek ayağı kuru tutacağını söyleyen Kaplan, yürüyüş sırasında da, emilen terin ayakkabı dışarısına aktarılacağını belirtti.
MANKEN ÜZERİNDE TEST EDİLECEK
Ter pedinin terleyen ayak manken sistemi ile test edileceğini açıklayan Kaplan, SDÜ CAD/CAM Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin de ayak manken üreteceğini söyledi. Mankenin insan ayağına benzer özelliklere sahip olacağına değinen Kaplan, şöyle devam etti:
"Üretilecek manken sistemi ayak deri yüzey sıcaklığına uyumlu olacak ve ayağın ileri-geri hareketini de gerçekleştirebilecek. Bu sistem sayesinde farklı ortam şartlarında üretilen pedin ne kadar yalıtım sağladığı, teri ne kadar uzaklaştırdığı test edilebilecek. Ayak sıcaklığı, ter durumu gibi ölçümler yapılarak ayaklarının rahatlık durumunu değerlendirilecek. Bu sayede üretilecek pedin gerçek hayat performansı da belirlenmiş olacak."
TÜBİTAK'ın 160 bin TL destek sağladığı projenin 2015 yılında tamamlanması hedefleniyor.
Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)