Katar'a 2022 Dünya Kupası'nı düzenleme hakkı 2 Aralık 2010 tarihinde verildi. O günlerde FIFA Başkanı olan Sepp Bletter şunları söylüyordu:
"UEFA'nın eski başkanı Platini beni aradı ve Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin Katar'a oy vermemi istediğini söyledi. 6 ay sonra Katar, Fransa'dan 14.6 milyar dolarlık bir paketle Rapelle jetlerini satın aldı."
Rüşvetin ilk kokusu böyle çıktı.
ALKOLE İZİN ÇIKTI
Paranız da olsa, maç izlemek için Katar'a gider misiniz? Stadlara içkiyle giriş yasak. Barlar sadece statların çevresindeki alanda ve maçtan bir saat sonra kapanıyor. Toplum önünde flört etmek, el ele tutuşmak, öpüşmek suç sayılıyor. Kadın seyirciler örtülü giysiyle tribünlere girecek. Alkollü içkiye fetva var, haram kabul edilen domuz etine izin yok.Arap ülkesi, dünyanın en zengini olsa da, modern, çağdaş yaşam alanlarına paralar dökse de, insana özgürce, istediği gibi, insanca yaşama hakkı vermiyor. İnsan sormadan edemiyor rüşvet vermek helal mi, yasal mı, fetvaya uygun mu?
RÜŞVET KONUŞULUYOR
Rüşvet iddiaları ile anılacak Dünya Kupası günleri futbola gönül verenlerin hayatını 30 gün etkileyecek. Katar yok mu şu Katar, havada uçuşan rüşvet iddialarına daha çok su katar. İlk iddia Dünya Kupası'nın Katar'da yapılması için FIFA başkanı ve yöneticilerine rüşvet verildiği olmuştu. İkinci iddia pazar günü oynanan açılış maçı için Katar'ın rakip takım oyuncularına mağlubiyet karşılığı rüşveti oldu. İlkinde başkanın kellesi gitti. Çok büyük polis operasyonu sonucu FİFA'nın üst düzey altı üyesinin 2018 ve 2022 yıllarında yapılacak Dünya Kupası'na ev sahibi olacak ülkelerin (Rusya ve Katar) seçilmesinde rüşvete karıştıkları belirlendi.
DOLARLARI DAĞITIYORLAR
Katar bizim Konya'nın üçte biri kadar toprağı olan 3 milyon nüfuslu bir ülke. Doğalgaz ve petrolden sağladığı gelirle dünyanın en zengin ülkeleri sıralamasında ilk beşte yer alıyor. Babadan oğula geçen monarşik bir sistemle yönetiliyor. O kadar çok paraları var ki, nereye harcayacaklarını bilemiyorlar. Arap yarımadasında dünyanın en büyük futbol organizasyonu için milyarlarca dolar rüşvet dağıtmaktan çekinmiyorlar. Kanada, ABD ve Meksika'nın aday olduğu 2022 Dünya Kupası maçlarının Katar'da yapılması için 2010 yılındaki oylamada Brezilya ve Güney Amerika Konfederasyonu futbol başkanlarına tomarla dolar ödemeyi göze aldılar. ABD mahkemelerinde görülen davalarda yüzlerce kişinin yanı sıra dünya futbolunun evrensel düzenleyicisi FIFA ve Avrupa futbolunu yöneten UEFA’nın başındaki insanlara rüşvet dağıttıkları belirlendi. Platini ve Bletter futboldan 8 yıl men cezasına mahkum oldu. Dağıtılan rüşvet paraları öylesine büyük rakamlar ki, cezalar çok küçük kalıyor. Toplum önüne çıkmaktan utanması gereken utanmazlar, yeşil dolarların verdiği rahatlıkla bugün bile ortalıkta rahatça dolaşabiliyorlar.
BELGELER GAZETECİDEN
Rüşvetin belgesi mi olur diye tarihe geçen bir söz var. Her seferinde rüşvetin belgesi bir şekilde ortaya çıkıyor, çıkarılıyor. O belgeler olmasa rüşvete, kimse rüşvet demeyecek. 2010 yılındaki olayda The Sunday Times gazetesi muhabirleri, ABD'nin ev sahipliği için lobi şirketinin yetkilileri gibi davranarak, FIFA yönetim kurulunun iki üyesine rüşvet teklif etmişti. Rüşvetin kabul edilmesi sürecini görüntülü belgelerle destekleyen gazeteciler, futbol dünyasını sarsan skandalı ortaya çıkarmıştı. Soruşturmalar sonucu FİFA'nın üst düzey 6 üyesinin 2018 ve 2022 Dünya Kupası'na ev sahibi olacak ülkelerin seçilmesinde rüşvet aldıkları belirlenmişti. İki üyenin aldıkları rüşvetin rakamı 1.5 milyon dolar olarak açıklanmıştı. The Sunday Times rüşvetle ilgili e-mail yazışmalarını ve banka transfer bilgilerini soruşturmayı yürüten İngiltere Avam Kamarasına vermişti. ABD Adalet Bakanlığı da 2020 yılında yayınladığı iddianamede FIFA üyesi bazı ülkelere rüşvet verildiğini öne sürdü.
AKILDA KALACAK OLAN
Katar yok mu şu son yıllarda dilimize dolanan Katar. Kanal İstanbul'u yapacak olan Katar. Trabzon yaylalarında villalar yaptıran büyük yerler satın alan Katar.
Bir ay boyunca futbol maçlarıyla hayatımızın bir parçası olacak rüşvetle alınan Dünya Kupası organizasyonu akıllarda kalacak. Açılış maçında mağlup olması için Ekvator milli takımının 8 oyuncusuna 7 milyon 400 bin dolar rüşvet verilmesi iddiası hiç unutulmayacak.
Yapay adacıklar yapan, görkemli gökdelenler diken, 8 büyük stadyum inşa eden Katar, Kasım ayında rüşvetle de olsa Dünya Kupası organizasyonu alma başarısı gösteren Katar. 10 yılda binlerce işçinin, güvenliği yetersiz çalışma koşulları nedeniyle hayatını kaybettiği Katar. 40 derece sıcaklıkta maçların oynanmasına onay çıkarmak için kim bilir kaç milyon dolar vermiştir? İlk kez kış aylarında bir Dünya Kupası için tüm dünyada lig maçlarını yasaklatma kararına kaç dolar ödemiştir? Bir gün bunların hepsi ortaya çıkar.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |