Patika Engelsiz Yaşam Gönüllüleri Derneği ve Alanya Belediyesi'nin katkılarıyla satın alınan ve 10 Nisan 2013'te Alanya Eğitim Araştırma Hastanesi'ne bağışlanan Robogait Cihazı hastalara hizmet veriyor. Hastane Başhekimi Tevfik Yazan, cihazın travmatik beyin ve omurilik yaralanmaları, inme, nörolojik veya ortopedik nedenlerden kaynaklanan yürüme yeteneğinin kaybı durumlarında tedavi için ciddi önem taşıdığını söyledi.
Bu sistemin hastanın kas, kemik ve eklemlerinden beyine sürekli besleme sağlayarak, yürüme yeteneğinin tekrar kazanımı ve geliştirilmesi için kullanılan robot destekli yürüyüş rehabilitasyonu olduğunu vurgulayan Yazan, "Özellikle inme, omurilik yaralanması, parkinson ve serebral palsi hastalarında yapılan çalışmalarda yüksek başarı sağlanmıştır. Bu cihaz ile hastaların tedavi süreci hızlandırılmış olmakta ve aynı zamanda hastaya uygulanan fizyoterapinin süresi de önemli ölçüde azalmaktadır. Cihaz, daha önceden yürüyen ve felç geçirmiş hastaların tekrar yürümesini kolaylaştırmaktadır" diye konuştu.
Türk mühendislerin katkılarıyla yapılan Robogait Cihazı'nı yoğun şekilde kullandıklarına işaret eden Yazan, "Hizmete girdiği günden bu güne kadar cihazla toplam 321 farklı hastaya hizmet verdik. 3 bin 667 seans uyguladık. Uzman kadromuzla birlikte günde 8 hastaya hizmet vermeye de devam etmekteyiz" dedi.
Başhekim Yazan, bir fizik tedavi uzmanı tarafından Robogait tedaviden yarar göreceğine karar verilen hastaların Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne veya üniversite hastanesine başvuruda bulunarak rapor aldıktan sonra tedavisinin Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde planlanacağını da belirtti.
Robogait tedavisi hakkında teknik bilgiler veren Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Emel Kolukısa, şöyle dedi:
"Tedavide temel yaklaşım işlev görmeyen bacak bölgesinin normal yürüyüş tarzında harekete geçirilmesi ve yük aktarımının kontrollü olarak yapılmasıdır. Robotik sistemin kontrolünde oluşan yürüyüşle sinir ağı yolu aktive edilerek bütüncül bir tedavi hedeflenir. Görsel motivasyon sistemi robotik bacaklar ile uyumlu çalışarak beyinde yenileme etkisini hedeflemektedir. Yürüyüş sırasında hastanın karşıdaki ekran üzerinde gördüğü animasyon ile bütünleşiyor olması ve animasyonu yönlendirebilmesi, görsel motivasyon sisteminin temelini oluşturmaktadır. Bu sayede kalça- bacak kaslarında uyarıcı etkiler sağlanmakta, hareketin kas ve sinir ağı iletimiyle beyinde yenilenme etkisi yaratılmaktadır. Yürütücü robotik bacaklara uyum sağlama sürecinin ayrıca kas kuvveti ve kontrolünde artışı sağlaması ile görsel motivasyon sisteminin bir diğer yararlı etkisini de göstermektedir."
ALANYA, (DHA)