Rize’de yıllardır yapılan ve fırınların tezgahlarında müşterilerin en çok tercih ettiği ürünler arasında yer alan ‘Baston Ekmeği’ Rize’ye ait bir ekmek türü olarak tescillendi. Hem yapılışı hem de pişirilmesi bakımından diğer ekmeklerden farklı olan baston ekmeği Türkiye’de coğrafi işaretler konusundaki en prestijli, en değerli ve en kapsamlı organizasyon olan “II. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi” nde Rize’yi temsil eden ürünler arasında yer alacak. 19-20-21 Eylül 2019 tarihlerinde, Ankara Ticaret Odası Congresium International Convention & Exhibiton Center’da düzenlenecek organizasyonda ayrıca Rize Bezi (Feretiko), Çayeli Kurufasülye Yemeği, Rize Simidi ve Derepazarı Pidesi’de yer alacak.
'FARKLI BİR LEZZET'
Rize Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Refik Kumbasar, uzun yıllardan beri Rize’de üretilen baston ekmeğin kentle özelileşerek coğrafi işaret aldığını belirterek, "Coğrafi işaret alan baston ekmeğimiz yıllardır fırınların tezgahlarını ve vatandaşlarımızın sofralarına sunuluyor. Bileşiminde hiçbir kimyasal içeren bir madde yoktur. Yapımında un, su, tuz ve fenni maya kullanılır. Baston ekmeğinin diğer francala denilen standart ekmeklere nazaran daha kabuklu ve farklı bir lezzet içerir. Dolayısıyla tüketicinin tercihinde önemli bir yer teşkil eder. Bu ekmeğin hediyelik özelliği vardır. Rize dışında yaşayan insanlar yaşadıkları yerlere ekmeği götürüp eşe dosta ikram ederler. Rize’ye ait olan bu ürünün coğrafi işaret alması bizi çok mutlu etti” dedi.
Aytekin KALENDER/RİZE, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |