Kaş ilçe merkezinin en eski camisi olan Süleyman Çavuş Camisi'nin yeniden ibadete açılması dolayısıyla düzenlenen törene AK Parti Antalya milletvekilleri Kemal Çelik ve Atay Uslu, Kaş Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, eski Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, Emniyet Müdürü Volkan Cansever, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ali Erol, Kaş Müftüsü Turgut Topaloğlu, AK Parti İlçe Başkanı Okay Bilgin, MHP İlçe Başkanı Cemil Kolak, belediye meclisi üyeleri, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Kaymakam Şaban Arda Yazıcı, "15 Temmuz 2016 yılında bu millet, Kaşlılar bu meydanda hain darbe girişimine karşı şahlandı. Hain darbe girişimine hep birlikte 'dur' dedik. Yine bu meydanda 1932 yılında yapılan ve devletimiz tarafından restore edilen Süleyman Çavuş Camisi'nin yeniden ibadete açılışı ile bir kez daha şahlanıyoruz" dedi.
Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, "Birinci derecede tarihi ve kentsel sit alında bulunan, Kaş'ın tarihi camisi aslına uygun olarak restore edildi. 28 Ocak 2023 tamamlanacak olan restorasyon yaklaşık 6,5 ay önce tamamlandı. Cumhuriyet döneminin taş ve ahşap mimarisinin an güzel örneklerinden biri olan Süleyman Çavuş Camisi'ni aslına uygun olarak gelecek kuşaklara taşıyoruz" diye konuştu.
Milletvekilleri Kemal Çelik ve Atay Uslu da yaptıkları konuşmalarda, 15 Temmuz FETÖ/PDY hain darbe girişimini kınadı ve Türk milletinin darbe girişimlerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde geçit vermediğini, vermeyeceğini söyledi.
1932 yılında hayırsever Süleyman Çavuş lakaplı, Süleyman Yıldırım tarafından yaptırılan cami, taş ve ahşap karışımı bir yapıydı. Cami, Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ve Kaş Belediyesi tarafından ortaklaşa restore edildi. Birinci derecede arkeolojik ve kentsel sit alanındaki cami koruma altındaydı. Restore bedeli olan 2 milyon 227 bin 433 liranın yüzde 95'i Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından, yüzde 5'i de Kaş Belediyesi tarafından karşılandı. Yapılan restore ile tarihi caminin iç ve dış cephesindeki çimento kaplı harçlar temizlendi. Kalınlığı 65 santimetreyi bulan taş duvarlar ortaya çıkarıldı. Bina çimento kullanılmadan güçlendirildi. Taş duvarlar arasına önce derz uygulaması yapıldı. Ardından Horasan harcı ile sıvandı. Cami binasındaki plastik doğramalar kaldırıldı. Aslına uygun olarak ahşap doğramalar yapıldı. Ahşap doğramalar, nefes alan su bazlı boyalar ile boyandı. 1800'lü yıllarda yapıldığı belirlenen, başka bir yerden getirilerek Süleyman Çavuş Camisi'ne monte edilen mihrap, anbon ve vaiz kürsüsünün boyaları temizlendi. Temizlenen bölümler altın varakla kapladı. Camiye 1950'li yıllarda ek olarak betondan yapılan minaresi, binanın aslına uygun olarak değişik bir harçla imitasyon kaplaması ile kaplandı. Çatısı yeniden elden geçirildi. Böylece tarihi cami, aslına uygun hale getirildi.
Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |