Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
7 Mayıs 2020 Perşembe - 09:37

Ramazanın vazgeçilmez lezzeti kuru yufka

BALIKESİR'de, ramazanın vazgeçilmez lezzeti olan ve sahurda yendiği zaman oruç tutan kişiyi tok tutmasıyla bilinen kuru yufka hazırlama geleneği yaklaşık bir asırdır devam ediyor. Kadınların imece usulü hazırladığı kuru yufka, bu yıl koronavirüs nedeniyle toplanarak yapılamadı.

Ramazanın vazgeçilmez lezzeti kuru yufka
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Ramazan ayında sahurun vazgeçilmezi kuru yufkanın hem böreği hem tiridi yapılıyor. Hazırlanması oldukça kolay ve hızlı olan kuru yufka ile yapılan börek, sahurda yenildiği zaman oruç tutan kişiyi iftara kadar tok tutmasıyla biliniyor. Savaştepe ilçesinde yaklaşık bir asırlık geleneği hala sürdüren Meliha Karaca, kuru yufkanın hazırlanışını ve yufkalardan nasıl börek yapıldığını da anlattı. Meliha Karaca, türküler ve ilahiler söyleyerek, yufka böreği hazırladı.

'BU BİR GELENEK'

İşe hamuru yoğurmakla başladıklarını anlatan Meliha Karaca, "Un, süt, kuru maya ve su koyarak hamuru yoğuruyoruz. Yoğurma işleminin ardından hamurumuzu kısa bir süre dinlendirmeye alıyoruz. Normalde kuru yufka işini komşularla birlikte toplanarak yapıyoruz. Ama bu sene koronavirüs sebebiyle kuru yufkayı toplu bir şekilde yapamıyoruz. Kendimiz yapıyoruz. Bu bize annemizden, nenemizden kalma bir gelenek. Annemiz, nenelerimiz ve dedelerimiz hep bu yufkadan yaptığımız börekle ve tirit ile oruç tutarlarmış" dedi.

'EN BÜYÜK ÖZELLİĞİ İNSANI TOK TUTMASI'

Kuru yufka hazırlama işleminin hamur açma kısmında çalışan Öznur Dinç ise, "Normalde bu yufkalar ramazan öncesi hazırlanır ve ramazan ayı boyunca tüketilir. Ama biz bu sene hastalık dolayısıyla toplanıp yapamadığımız için az geç kaldık. Bu yufkanın en büyük özelliği insanı tok tutmasıdır. Bu sene yufkamızı halam, ben ve eltim ile birlikte hazırlıyoruz. Halam ve ben hazırlamış olduğumuz hamuru ince bir şekilde açıyoruz. Eltim ise, bizim açtığımız hamurları sacın üzerinde pişiriyor. Bu kuru yufkaları tüketeceğimiz zaman ise, yufkaları önce ıslıyoruz. İçine de dilediğimiz şekilde ister lor peyniri, isterse farklı karışımlar koyarak fırında ya da ateş üzerinde pişirerek yiyoruz" diye konuştu.

'HER ŞEKİLDE UZUN SÜRE TÜKETİLEBİLİR'

Açılan hamurları saç üzerinde pişiren Bahar Erdil de ilçede geleneksel kuru yufka yapım işini sürdürmeye devam ettiklerini belirterek, şöyle konuştu

"Hastalık dolayısıyla bu sene az geç kaldık. Bizim bu yufkamız gelenekseldir. Atadan ve dededen gördüğümüz gibi yapıyoruz. Yufkamızın tok tutmak gibi bir özelliği var. Bu yufka ile oruç tutmak insanlara daha kolay gelir. Yaptığımız yufka hem tamamen organik hem de kurutulduğu için hiçbir zaman bozulmaz. Uzun yıllar kullanılabilir. Bu yufka kuru bir şekilde tüketilebildiği gibi, ıslatılıp böreğini de yapabiliyoruz. İsterseniz kapamasını da yapabilirsiniz. Et suyu ya da tavuk suyuyla birlikte domates, biber ve soğan karıştırarak üzerine eti tiftik tiftik ederek pişirip, tüketebilirsiniz. Çok ama çok lezzetli olur" dedi.

BALIEKSIR'IN SAVASTEPE ILCESINDE RAMAZAN AYINDA YILLARDIR SUREN KURU YUFKA HAZIRLAMA GELENEGI DEVAM EDIYOR. (FOTOGRAF: ALPER COBANOLGLU/SAVASTEPE, DHA)

BALIEKSIR'IN SAVASTEPE ILCESINDE RAMAZAN AYINDA YILLARDIR SUREN KURU YUFKA HAZIRLAMA GELENEGI DEVAM EDIYOR. (FOTOGRAF: ALPER COBANOLGLU/SAVASTEPE, DHA)

BALIEKSIR'IN SAVASTEPE ILCESINDE RAMAZAN AYINDA YILLARDIR SUREN KURU YUFKA HAZIRLAMA GELENEGI DEVAM EDIYOR. (FOTOGRAF: ALPER COBANOLGLU/SAVASTEPE, DHA)

BALIEKSIR'IN SAVASTEPE ILCESINDE RAMAZAN AYINDA YILLARDIR SUREN KURU YUFKA HAZIRLAMA GELENEGI DEVAM EDIYOR. (FOTOGRAF: ALPER COBANOLGLU/SAVASTEPE, DHA)

BALIEKSIR'IN SAVASTEPE ILCESINDE RAMAZAN AYINDA YILLARDIR SUREN KURU YUFKA HAZIRLAMA GELENEGI DEVAM EDIYOR. (FOTOGRAF: ALPER COBANOLGLU/SAVASTEPE, DHA)

BALIEKSIR'IN SAVASTEPE ILCESINDE RAMAZAN AYINDA YILLARDIR SUREN KURU YUFKA HAZIRLAMA GELENEGI DEVAM EDIYOR. (FOTOGRAF: ALPER COBANOLGLU/SAVASTEPE, DHA)

BALIEKSIR'IN SAVASTEPE ILCESINDE RAMAZAN AYINDA YILLARDIR SUREN KURU YUFKA HAZIRLAMA GELENEGI DEVAM EDIYOR. (FOTOGRAF: ALPER COBANOLGLU/SAVASTEPE, DHA)

BALIEKSIR'IN SAVASTEPE ILCESINDE RAMAZAN AYINDA YILLARDIR SUREN KURU YUFKA HAZIRLAMA GELENEGI DEVAM EDIYOR. (FOTOGRAF: ALPER COBANOLGLU/SAVASTEPE, DHA)

BALIEKSIR'IN SAVASTEPE ILCESINDE RAMAZAN AYINDA YILLARDIR SUREN KURU YUFKA HAZIRLAMA GELENEGI DEVAM EDIYOR. (FOTOGRAF: ALPER COBANOLGLU/SAVASTEPE, DHA)

Alper ÇOBANOĞLU/SAVAŞTEPE (Balıkesir), (DHA)

Etiketler:
 
Sahipsiz sokak hayvanları onlara emanet
 
Tokat'tan İtalya, Fransa ve İngiltere'ye ceset torbası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sahipsiz sokak hayvanları onlara emanet
İZMİR'in Buca ilçesinde hayvanseverler, koronavirüs salgını nedeniyle ...
Milli sporcudan koronavirüs misafirperverliği
TEKERLEKLİ sandalye tenis turnuvalarında büyük başarılar elde eden milli ...
Kredi çekmek isterken başına gelmeyen kalmadı
DENİZLİ'nin Kale ilçesinde emekli Ali Humbul (62), fıtık ameliyatı öncesinde ...
 
Tütün üretilen tarlalarda artık çilek yetiştiriliyor
BATMAN'n Sason ve Kozluk ilçelerinde daha önce tütün ekilen tarlalar, ...
Koronavirüs vakaları azalan 2 kent için ‘rehavet’ uyarısı
KORONAVİRÜS vakalarının 18 gündür görülmediği Artvin ile vaka sayıları ...
'Cağ kebabı' için her gün 200 'kuzu' kesiliyor
ERZURUM'un vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan ve çeşitli baharatlarla ...
 
Vali bir fotoğraf koydu yorum yağdı
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, makam odasında çekilmiş fotoğraflarını ...
Tokat Erbaa'da 2 mahalle, karantinaya alındı
TOKAT’ın Erbaa ilçesinde, yaklaşık 9 bin kişinin yaşadığı 2 mahalle, koronavirüs ...
Üvey oğluna işkence yapan zanlı tutuklandı
TEKİRDAĞ'ın Çerkezköy ilçesinde, dini nikahla birlikte yaşadığı Durkadın ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva