ATSO İnovasyon Ödülleri sahiplerini buldu
ATSO İnovasyon Ödülleri sahiplerini buldu
'Sular Bulanmadan' Antalya'da ilk kez seyirciyle buluşuyor
'Sular Bulanmadan' Antalya'da ilk kez seyirciyle buluşuyor
Antalya'da oyalı eller sepet üretiyor
Antalya'da oyalı eller sepet üretiyor
Fatih Altaylı ile İsmail Saymaz hakkında soruşturma
Fatih Altaylı ile İsmail Saymaz hakkında soruşturma
20 Ekim 2011 Perşembe - 15:10

Rakı-kavun-peynir tablette buluştu

İnsanların tablet şekline dönüştürülmüş gıdalarla beslendiği 1990'lı yılların efsanevi dizisi Uzay Yolu'ndaki tablet gıdalar, moleküler mutfak uygulaması ile Antalya'da gerçeğe dönüştü. Kalsiyum ve sodyum kullanılarak rakı, kavun ve peynir bilye şeklindeki tablete sığdırıldı.

Rakı-kavun-peynir tablette buluştu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

21'inci yüzyılın mutfağı olarak belirtilen moleküler mutfak uygulaması ile Türk mutfağına özgü tatlardan 'rakı, kavun ve peynir' ile 'rakı, balık ve limon', Türkiye'de ilk kez Rixos Dowtown Antalya'nın mutfak şefi Şeref Özalap tarafından bir tablette buluşturuldu. 14 yaşından beri aşçılıkla iç içe olan, sektördeki 20 yıllık profesyonel meslek yaşamının 10 yılını geçirdiği İngiltere'de 16 kez en prestijli aşçılık ödülünü kazanan Özalp, moleküler mutfak üzerinde ise 6 yıldır çalıştığını dile getirdi. Özalp, moleküler mutfağın en önemli özelliğinin teknoloji kullanmak suretiyle malzemelerin moleküler yapılarıyla oynamak ve bir araya gelmesi düşünülmeyecek malzemeleri birlikte sunmak olduğunu kaydetti.
Türk mutfağına ilişkin ilk uygulamayı rakı, kavun ve peynir üzerinde yaptıklarını aktaran Özalp, "Önce bu ürünleri bilyecikler şeklinde ayrı ayrı düzenliyoruz. Ardından bilye büyüklüğündeki her bir tabletin içinde birer çay kaşığı rakı, peynir ve kavun birleştirilebiliyor. Birleştirme işlemi için de kalsiyum ve sodyum kullanılıyor. Aynı uygulamayı rakı, balık ve limonda da gerçekleştirdik. Hazırlanışı yaklaşık bir gün alıyor ve 5 saate kadar tüketilmeli ya da derin dondurucuda bekletilerek çok daha uzun süreli kullanımı da mümkün. Dünyada olan bütün meyve ve sebzelerden moleküler mutfak çalışma yapılabilir. Biz de mutfağımızda isteğe göre rahatlıkla 500'e yakın çeşit uygulayabiliyoruz. Örneğin çikolata ile viski de de yapılabilir" diye konuştu.
Çağımızda teknolojik gelişmelerle, sanayileşme ve şehirleşmenin ortaya çıkardığı bir takım sosyal değişmeler gözlendiğini ve bu değişmelerle birlikte geleneksel mutfak kültürü ve beslenme alışkanlıklarının da değişikliğe uğradığını kaydeden Şeref Özalp, kapsül içinde yer alan meyve veya sebzelerin özleriyle hazırlanan moleküler yemeklerin ilgi gördüğünü söyledi.
Moleküler mutfak uygulamalarında yağ oranları çok düşük olduğu için özellikle mankenlerin çok ilgisini çektiğini belirten Özalp, Türkiye'de yeni olan moleküler mutfağın Avrupa ve Amerika'da çok ilgi gördüğünü, ancak bu konuda profesyonel olarak hizmet veren aşçı sayısının ise 5 civarında olduğunu kaydetti.
 

 
Kaddafi'nin ölüm videosu yayınlandı
 
Terör örgütü intihar ediyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şehit yakınları ve gazi derneklerini ziyaret etti
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Hakkari’de ...
HAS Parti'den teröre protesto
HALKIN Sesi Partisi (HAS) Antalya İl Teşkilatı, Hakkari'nin Çukurca ilçesinde ...
Köse; Teröre boyun eğmeyeceğiz
AK Parti İl Başkanı Avukat Mustafa Köse, son günlerdeki hain terör saldırıları ...
 
Eşinizin fotoğrafı alyansınızda
Evlilik kurumunun en önemli simgesi olan alyanslar, özel bir lazer sistemiyle ...
Erdal ile Züleyha müzik odasında
Müzisyenler Züleyha ve Erdal Güney, TED Antalya Koleji’nin konuğu oldular.
Akdeniz'den alçak saldırıya lanet
Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde 24 askerin şehit edilmesi, 18 askerin yaralanmasıyla ...
 
AGC Başkanı Yeni: ‘Terörü lanetliyor, kınıyoruz’
Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni, Hakkari’deki hain saldırının ...
Çocuk tacizcisi tutuklandı
Antalya'nın Demre ilçesinde para ve çeşitli hediyelerle kandırdığı 3 kız ...
'Kurtlar Vadisi Pusu'nun ‘Başbakan’ı tiyatroya öğrenci seçti
Özel bir televizyon kanalında yayınlanan 'Kurtlar Vadisi Pusu' adlı dizide ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva