Antalya'nın Manavgat ve Serik ilçeleri sınırlarındaki Köprüçay'da 4 Haziran'dan itibaren balık ölümleriyle ilgili Kepez'de bulunan Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü laboratuvarında, ırmaktan alınan su ve balık numuneleri üzerinde yapılan incelemelerde, ölüm nedeni belirlenemedi. Numuneler daha kapsamlı olan İzmir Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü'ne gönderildi.
Köprüçay'ın doğduğu Isparta'nın Sütçüler İlçesi'ne bağlı Darıbükü Köyü'nde inşa edilen baraj ve devamındaki 3 HES projesiyle ilgili inşaat çalışmalarından kaylanabileceği tahmin edilen esrarengiz balık ölümleriyle ilgili yapılan analizlerde, balıklarda bakteriyel parazitler tespit edildiği, ancak bunların ölüme neden olacak düzeyde olmadığı kaydedildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri de havza boyunca hiçbir sanayi tesisinin bulunmadığı, sadece baraj ve 3 HES inşaatının sürdüğü alanlarda çalışma başlattı.
Yerli ve yabancı turistlerin özellikle yaz aylarında akın ettiği ırmakta rafting şirketleri de endişe içinde. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Toplum Sağlığı Merkezi, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Merkezi gibi birimler tarafından oluşturulan uzman ekipler de Köprüçay havzasında değişik noktalarda balık ölümlerine ilişkin araştırma ve bölgedeki incelemelerini sürdürüyor.
Türkiye'de rafting denilince akla ilk gelen bu ırmakta yüzme yasağı da devam ediyor. Irmakta balık tutmak ve buradan tutulan balıkların satışı ve tüketimine yönelik ilgili birimler tarafından nehir havzasındaki yerleşim birimlerinde uyarılar da sürüyor.
Sütçüler'de Toroslar'dan doğup Akdeniz'e dökülen 183 kilometre uzunluğa sahip Köprüçay, Köprülü Kanyon olarak da bilinen alanıyla Türkiye ve dünyanın en önemli rafting merkezlerinden biri. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ağırlandığı Köprüçay'da rafting dışında antik St. Paul Yolu da yerli ve yabancı doğa yürüyüş gruplarının büyük ilgisini görüyor.
Mehmet ÇINAR/ ANTALYA,(DHA)