Aynı zamanda Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Antalya İl Temsilciliği'ni de yürüten Prof. Dr. Akın Yeşilkaya, üç yıllık çalışmanın ürünü olduğunu söylediği diaromanın (Bir anı, olayı, enstantaneyi maketler ve ışık oyunlarıyla canlandırmak) hobilerinden sadece biri olduğunu kaydetti. Gürsu Mahallesi'ndeki evinin bir odasını atölye haline getiren Prof. Dr. Yeşilkaya, uçak ve gemi maketi yapımında da iddialı olduğunu belirtti.
Evinin salonundaki diaromayı anlatırken heyecanlandığı görülen Prof. Dr. Yeşilkaya, şunları söyledi:
"Akademik kariyerimde arzuladığım yere geldim. Yoğun çalışma temposundan biraz uzaklaşmak istediğim saatlerde hobilerimle baş başa kalmayı seviyorum. Yurt içinden ve yurt dışından temin ettiğim minik parçaları bir araya getirirken duyduğum heyecanı anlatamam. Çünkü ortaya çıkan model ya da maket beni çok mutlu ediyor. Ellerimin arasında yavaş yavaş ortaya çıkan nesnenin benim eserim olduğunu hissetmek çok güzel. İmkanı oranında herkesin bu duyguyu yaşamasını isterim. Tren maketleri, tüneller, dağlar ve köprüleri platform üzerine yerleştirirken çok mutlu oluyorum. Maketleri daha çok Almanya ve İsviçre'den temin ediyorum."
Prof. Dr. Akın Yeşilkaya, tüm bu karmaşa ve çalışma ortamının kendisine huzur ve dinginlik hissi verdiğini anlattı. Prof. Dr. Yeşilkaya, şöyle devam etti:
"Eşime salonu hobi alanı haline getireceğimi söylediğimde karşı çıkmadı. Aksine bana destek oldu ve (Evimizin salonu hobilerinden ve yapmayı istediğin çalışmalarından önemli değil. Yeter ki sen orada mutlu zaman geçir) dedi. O nedenle eşime teşekkür ediyorum. Çünkü yoğun çalışma temposu sonunda evime geldiğimde beni dinlendiren, bambaşka dünyalara götüren hobilerim hayatımda çok önemli yer tutuyor."
Halen bir uçak maketi üzerinde çalışan Prof. Dr. Yeşilkaya, "Yarısını tamamladığım uçak maketiyle uğraşırken transa geçerim. Dünyayla bağım kesilir. Beynimi boşaltma fırsatı bulduğum anlardır o anlar" diye konuştu.
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA)