Akciğer Kanserleri Derneği (AKAD) ile ASYOD'un düzenlediği Ulusal Akciğer Sağlığı Kongresi, Antalya Serik'e bağlı Belek turizm merkezindeki bir otelde düzenleniyor. Akciğer kanseri üzerine yeni gelişmelerin paylaşıldığı kongreye ilişkin açıklama yapan ASYOD Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, akciğer ve solunum yollarında meydana gelebilecek herhangi bir hastalığın hayati önem taşıdığını söyledi. Dünyada insan ölümlerine neden olan hastalıklardan 4'ünün göğüs hastalıklarından kaynaklandığını aktaran Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye'de yapılan çalışmalara göre 4 evden birinde astımlı birinin yaşadığını anlattı.
'ASTIMDAN KORKMAYIN'
Astımın önemli bir hastalık olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Kişinin yaşam kalitesini etkiliyor. Her şeyine engel olabiliyor. Günümüzde artık astımı tedavi edebiliyoruz. Hiç astımı olmayan kişiler gibi normal bir yaşam sürebiliyorlar. Ancak buna rağmen bazı hastalar yeterli tıbbi desteğe ulaşamadığı için yaşamı kısıtlanıyor. Astımdan korkmayın, astım tedavi edilebilir bir hastalıktır" dedi.
'ÖKSÜRÜĞÜ GEÇİŞTİRMEK ALARMI KAPATMAKTIR'
Grip mevsiminin uzadığına dikkati çekerek kronik hastalığı olanları uyaran Prof. Dr. Özlü, öksürüğün de önemsenmesi gerektiğini kaydetti. Öksürüğün vücudun alarmı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Özlü, "Öksürük önemsenmez, genelde geçiştirilir. Tıbben akut öksürük dediğimiz 3 haftayı geçen, uzayan öksürükler önemlidir. Maalesef toplumda öksürük şurubu almak gibi bir alışkanlık var. Bu çok yanlış. Göğüs hastalıkları uzmanları öksürüğü değil, öksürüğe neden olan hastalığı tedavi eder. Öksürüğü geçiştirmek alarmın susturulması anlamına gelir. Öksürük varsa bir yerlerde sorun vardır ve araştırılması lazımdır" diye konuştu.
'İNSANLAR PARA VERİP HASTALIK SATIN ALIYOR'
Sigara ve tütün kullanımıyla ilgili de konuşan Prof. Dr. Tevfik Özlü, şöyle dedi:
"Tıpta en çok öldürücü olan başka bir neden yok sigara dışında. 6 saniyede bir insan sigara içtiği için ölüyor. İnsanlar düzenli olarak markete gidip sigara almak için para öder ve 30 sene sonra kanser olurlar. O hastalıkla yaşamak zorunda kalıp, sakat olurlar. İnsanlar para vererek hastalıklara sahip olur. Sigara içmeyince akciğer kanseri ve KOAH'ın yüzde 90'ını önleyebiliyorsunuz."
'AKCİĞER KANSERİNDEN YILDA 25 BİN KİŞİYİ KAYBEDİYORUZ'
AKAD Genel Sekreteri Dr. Murat Kıyık da akciğer kanserinin kadın ve erkek ölümlerinde ilk sırada yer aldığına işaret etti. Yılda 30 bin akciğer kanseri görüldüğünü, sadece bunların yüzde 15'inin hayatta kalabildiğini belirten Dr. Kıyık, "Hastalarımızın ileri evrelerde gelmesi ve önemsememesi hastalığın ilerlemesine neden oluyor. Sigaraya başlayan her birey kendi kalemini kırıyor ve baştan kararını veriyor. Kurtuluş Savaşı'nda 9 bin 500 kişi kaybettik. Koskoca savaşta bu kadar kaybımız varken, akciğer kanserinden yılda 25 bin kişiyi kaybediyoruz. Erken evrede yakalamak çok önemli ancak bize gelenlerin yüzde 85'i ileri evrelerde geliyor" diye konuştu.
Namık Kemal KILINÇ/SERİK (Antalya), (DHA) -